White Cube – in de bioscoop vanaf 26 november

2012 Boteka, Congo. De witte man komt in de persoon van kunstenaar en filmmaker Renzo Martens. De zwarte werkers oogsten palmnoten op een Unilever plantage. Hun salaris voor een dag zwoegen, kappen en sjouwen is een dollar. Martens heeft een doel: de werkers geven wat hen toekomt. En een droom: is het mogelijk door middel van kunst een gemeenschap een menswaardiger bestaan te geven? Het is het verhaal van Afrika. Het land wordt uitgeput, de mensen uitgebuit, de winsten gaan naar elders in de wereld en de lokale bevolking mag sloven, maar profiteert niet. De klacht: de witten komen, ze nemen wat ze willen; land, foto’s en ze laten ons met lege handen achter.

Renzo onderzoekt hoe de plntagewerkers baat kunnen hebben bij kunst en bouwt samen met hen een atelier. De beelden van rivierklei vertellen het leven in een dorp ver weg van luxe. Foto’s van de kunstwerken gaan naar Londen, waar ze worden nagemaakt in chocola, tentoongesteld en verkocht. De opbrengst: 2000 dollar. Vervolgens gaan de kunstwerken naar New York. De New York Times roept de expositie uit tot “best art of the year”. Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug – het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig uitgeput is. Op hun land bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst en hun dromen veilig te stellen. Een project van hoop.

Renzo Martens, White Cube, een Pieter van Huystee film in coproductie met Human Activities, Inti Films en VPRO | Vanaf 26 november 20202 in de bioscopen |https://mokumfilm.nl/ | Trailer: https://vimeo.com/479513846

Painted Dog mondmasker – limited edition

Met deze stijlvolle mondmaskers maak je niet alleen een statement, je helpt er ook mee: Voor elk mondmasker dat hier verkocht wordt à € 11,25 kan het Painted Dog Conservation Project in Zimbabwe 50 mondkapjes kopen voor lokale klinieken en ziekenhuizen. Het kapje is bovendien een fashion statement als je straks weer op safari gaat, het beschermt je tegen opwaaiend stof. Te bestellen via rgvda@outlook.com

Wild Earth

Door de coronacrisis zijn er nu geen toeristen in de wildparken in Zuid-Afrika. Een paar rangers bedachten een oplossing: het YouTube-kanaal WildEarth waar kinderen online op safari kunnen. ‘Via Youtube kun je twee keer per dag, rond zonsopgang en zonsondergang, vanuit je eigen luie stoel live meerijden met onze jeep’, vertelt ranger James Hendry. ‘Je schrijft je via onze website in zodat we weten wie er allemaal “meerijden”. We vertrekken op een vooraf afgesproken tijdstip en vanaf dat moment kun je helemaal gratis genieten van een urenlange safari.’

https://wildearth.tv/safarilive/

Afrikamuseum Nederland

Wordt het heimwee naar Afrika je te machtig, dan kun je altijd een dagje naar Het Afrikamuseum in Berg en Dal. Op dit moment is daar de tentoonstelling Door de lens van. Hedendaagse fotografen uit Afrika, t/m 31 december 2020. Plus BITTER Chocolat Stories, kinderverhalen over de cacaoplantages in West-Afrika. En er is de vaste tentoonstelling Inspirerend Afrika, www.afrikamuseum.nl.

Kasteel Engelenburg BIG FIVE ARRANGEMENT

In Brummen op de grens van de IJsselvallei en Veluwezoom ligt het statige Kasteel Engelenburg. Een verblijf op de Engelenburg is genieten van culinaire gerechten, Zuid-Afrikaanse wijnen en de serene rust.

Het BIG FIVE arrangement bestaat uit:

  • viergangen diner samengesteld door de chef-kok
  • overnachting in een comfort kamer, luxe hotelkamer of suite
  • uitgebreid ontbijt met een glas vonkelwijn
  • wandel- en fietsroutes om de Big Five te spotten

Te boeken via www.engelenburg.com

Mondmaskers Ashanti Design

Het masker is voorzien van een neusstrip waardoor het inademen van lucht via de zijkanten wordt geminimaliseerd. Bij het masker worden 36 vervangbare filters geleverd die getest en goedgekeurd zijn door Stellenbosch University. De 36 filters zijn voldoende voor 6 maanden dagelijks gebruik, veilig én duurzaam. Nic&Mic stelt voor elk verkocht mondkapje in Nederland een mondkapje beschikbaar voor de plaatselijke bevolking in Zuid-Afrika. Met tien procent van de winst worden daarnaast lokaal in Zuid-Afrika punten opgezet voor hygiëne, zoals plekken om je handen te wassen. https://www.nicmic.nl/nl/

Travel & Chill

Charles Witlox reisde de afgelopen jaren met een eigen productieteam rond op Afrikaans grondgebied. Van de gebaande paden af, dwars door de bush. Zodoende beschikt het reisbureau Charlies Travels (opgezet in 2014) nu over meer dan 250 reisfilms van 13 verschillende Afrikaanse landen. Voor elke film die jij bekijkt doneert het reisbureau € 0,10 aan een lokale partner. Kijken, genieten en bewust doneren: https://www.charlies-travels.com/charlies-and-chill/

Wijnen uit Zuid-Afrika proeven

Pardon Taguzu komt uit Zimbabwe, werd talentvol sommelier in het Zuid-Afrikaanse Swartland en woont en werkt nu in Nederland, als eigenaar van African Wines. Het is een feest om zijn wijnen te proeven en van zijn wijnkennis te leren. De tastings vinden elke vrijdag- en zaterdagavond plaats, vanaf 19 uur in de winkel in Scheveningen. Maar je kunt Pardon ook bij je thuis uitnodigen. Of je aanmelden voor een virtuele wijnproeverij. Meer informatie en boeken via www.africanwines.nl en info@africanwines.nl.

Virtueel gorilla’s kijken

Met de ‘Virtual Gorilla bril’ die speciaal voor thuisgebruik door Matoke Tours is ontwikkeld kijk je naar hun videoproducties. De bril kan je binnen 30 seconden in elkaar zetten. Je schuift je telefoon erin en via de website of YouTubekanaal bekijk je de 360 graden videoproducties thuis in virtual reality. Zo kom je oog in oog te staan met de berggorilla’s in het Afrikaanse regenwoud, ontmoet je gids Big Sam en ervaar je hoe het is om te overnachten in een van de lodges van Matoke Tours. De bril kost € 12,50. 100% van deze opbrengsten worden gedoneerd aan de freelance chauffeurs die voor Matoke Tours in Afrika werken en nu al enige tijd zonder inkomsten zitten. Bestel via www.matoketours.nl/virtualgorilla.

The Boy Who Harnessed the Wind

Het verhaal, over een puber uit Malawi die een plan bedenkt om zijn dorp te redden van de hongerdood, wordt zonder opsmuk verteld, met alle ruimte voor de sympathieke, overtuigend gespeelde personages. Het slot wordt al min of meer verklapt in de titel, maar is evengoed hartverwarmend.

Netflix, trailer via https://www.imdb.com/title/tt7533152/

Privérondleiding door gallery ArtChemistry in Amersfoort

Wim van Ginkel en zijn echtgenote hebben een prestigieuze gallery in hartje Amersfoort. Je bent altijd welkom op afspraak en ‘experience the chemistry yourself’. Of bezoek de website (www.artchemistry.nl) met daarop de handige Virtual Interior Art tool waarmee je kunt zien of een bepaald werk in jouw interieur past.

A mask 2b kind

Maskers uit Afrika, die kennen we. Hot zijn nu de mondkapjes ofwel mondmaskers uit Afrika. In het Tumi Women Empowerment Center in Ghana worden vrouwen opgeleid tot naaister. Op dit moment produceren ze vooral mondkapjes die naar Nederland komen om hier verkocht te worden. De mondkapjes zijn verkrijgbaar (a Mask 2b Kind) voor € 15,-, via facemasks@a-2-b.nl of 0653236253. Vanzelfsprekend gaan de opbrengsten terug naar Ghana.

Hoop, waar ben je?

Zes kinderen van zes continenten vertellen wat de coronapandemie voor hun leven betekent. Wat is het verdriet, waar vinden ze de hoop en hoe geven ze die door?Het e-book is gratis te downloaden in maar liefst 30 talen. Ook in het Nederlands.

https://www.hopewhereareyou.com/

Stef Bos 2020

Speciaal voor de corona lockdown startte Stef Bos op YouTube het project 2020 waarin hij oude hummers in een nieuw akoestisch jasje steekt, waarin hij zoekt naar een stem die rechtdoet aan wat nu speelt. Prachtig. https://www.youtube.com/results?search_query=stef+bos+2020

Geef kleur aan de dieren van Afrika

Op www.whimsicalcollection.co.za vind je elke week een aantal nieuwe kleurplaten die je gratis kunt downloaden. Zo geef je zelf kleur aan Afrika.

Glamping in Zuid-Afrika

De glamping trend heeft de wereld in de afgelopen vijf jaar stormenderhand veroverd, en Zuid-Afrika is de ideale plek om op deze manier van het buiten zijn te genieten. Van de Cape Winelands tot de Garden Route, van de Karoo tot de Bush, AfriCamps, Zuid-Afrika’s glamping specialist, heeft camps op de mooiste plekken van het land.

Midden in de natuur staat je tent, omgeven door ruisende bossen, tussen de wijnvelden, of bij een kabbelend beekje (of flinke rivier na het regenseizoen). Je loopt je houten veranda op en staat versteld van het uitzicht. Ook binnen ziet je tent er adembenemend uit, ruim en voorzien van alle gemakken. Van een open haard tot een airconditioner, houten vloeren, een compleet ingerichte keuken met een eettafel, een bank om even op bij te komen, twee slaapkamers met extra ruime bedden en een hoogslaper voor de kleine avonturiers. De eigen badkamer met toilet en XL-douche maken het plaatje compleet. Terwijl je het vuur aanmaakt om je eerste Zuid-Afrikaanse braai te houden, bedenk je je dat je wel kan wennen aan het idee van glampen in Zuid-Afrika.

Informatie en boeken AfriCamps Boutique Camping: www.africamps.com

Zes tips in de buurt van het fameuze Kruger Park

Je bent op safari geweest en wilt nog wat meer van de omgeving zien. Wat is er in Mpumalanga en Limpopo te doen?

  • De Panorama Route met hoogtepunten als de Three Rondavels, God’s Window, Bourke’s Luck Potholes, Blyde River Canyon en watervallen als de Horse Shoe Falls (met de golden retriever Max als gids) en de MacMac Pools.
  • De trend ook in Zuid-Afrika is craft beer. Bezoek in Sabie de Sabie Brewing Companie en geniet van de Long Tom Lager, Shangaan, Glynn’s Gold of Stout.
  • Dullstroom: lekker dwalen door een verrassend plaatsje. Sla vooral Mrs Simpson’s niet over.
  • Makapan’s Caves in Limpopo, met fossielen en de plaats waar de Taung schedel is ontdekt. Unesco wereld erfgoed en de plaats waar een strijd gevochten werd tussen de Ndebele en de Voortrekkers onder leiding van Paul Kruger. Met het Arend Dieperink Museum.
  • Golfen in Limpopo, bijvoorbeeld op de Signature Course bij Entabeni (Waterberg). Met de hoogste (396m) Par 3 ter wereld, die alleen bereikbaar is met een helikopter. Je kunt dan meteen (om het af te leren) een safari doen in Entabeni.
  • Actie in Hazyview, de gateway tot het zuidelijke gedeelte van Kruger NP. In Hazyview kunnen je een tocht maken met een heteluchtballon, abseilen, tuben, quad biken, paardrijden, hiken… Relaxen doe je aan de Sabie River op de Summerfields Rose Retreat, een macademia noten en fruit farm. 5 sterren onderdak in luxe tenten, een spa en geweldig restaurant. Regelmatig wine tastings van het beste uit de Cape Wine Lands.

En actie… in Zuid-Afrika

We hebben je in dit nummer al wat spannende tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Afrika op een rij gezet. Ben jij verslaafd aan actie en avontuur, ga dan eens naar de website van Dirty Boots. Je vindt er meer dan 100 adrenaline kicks. www.dirtyboots.co.za

Eerst aaien, dan afschieten?

Met de actie Vier regels voor Vier Voeters, is Stichting Vier Voeters een actie begonnen op social media om aandacht te vragen voor het fokken van leeuwen in Zuid-Afrika, waarmee eerst geknuffeld mag worden en die vervolgens afgeschoten worden in kooien. De koning van het dierenrijk onwaardig. Ook OOG VOOR AFRIKA doet mee. Kijk voor meer informatie op www.vier-voeters.nl