ONTMOET OOG VOOR AFRIKA OP HET VERRE REIZEN EVENT
26 en 27 oktober in de Fokker Terminal in Den Haag.

Gratis kaartjes? Ja, zelfs daar zorgen we voor…

Zoals vorig jaar doen we het niet alleen, maar delen we de stand met – hoe toepasselijk – GoAfrica.nl, de reisspecialisten voor Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Oeganda, Madagaskar, Mauritius en Zimbabwe. Bij OOG VOOR AFRIKA kun je deze dagen met beurskorting (bijna) alle reeds verschenen nummers kopen. Een mooi cadeau voor de aanstormende feestdagen. Of je neemt een kennismakings (cadeau) abonnement.

OOG VOOR AFRIKA inspireert en informeert en overlaadt je met Afrika-liefde.

Waar: Verre Reizen Event in Den Haag stand 15 t/m 17

Binckhorstlaan 249, 2516 BB, Den Haag
(Bus 28 rijdt dit weekend tussen Den Haag CS en de Fokker Terminal)
Wanneer 26 en 27 oktober van 10:00 – 17:00 uur
Parkeren gratis.

Gratis toegangskaarten? Zo bestel je ze:

ga naar https://www.verrereizen-event.nl/tickets-najaarseditie en kies de tickets naar wens. Klik op “In winkelmandje” en ga naar afrekenen. Voer de kortingscode AFRIKAPLAZA19 in, het ticket wordt nu gratis. Na het invoeren van de gegevens, ontvang je per mail het toegangsticket. Mocht dat niet het geval zijn, check dan ook even je spambox.

Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten op stand 15 t/m 17 op 26 & 27 oktober 2019!

South African Road Trip: Good Hope

NU in de Nederlandse theaters.

En jij kunt 2 kaartjes winnen voor een van de voorstellingen.

Op 17 oktober is in Haarlem de première van de nieuwe voorstelling van South African Road Trip: Good Hope.

Lees het verhaal hier: https://www.oogvoorafrika.nl/south-african-road-trip-good-hope/

Wij mogen lezers van OOG VOOR AFRIKA 5 x 2 kaartjes aanbieden in een theater naar keuze. Wil je in aanmerking komen, mail SART naar info@mw-media.nl, met het theater van je voorkeur.

Om te zien waar ze optreden https://www.southafricanroadtrip.nl/

En… er is een crowdfunding actie: doel: De South African Road Trip laten optreden in Edinburgh op het fameuze Fringe festival, een van de grootste kunstfestivals ter wereld. Het zou een stepping stone kunnen zijn voor dit koor en deze fantastische productie. Meer info en doneren: ook via https://www.southafricanroadtrip.nl/

OOG VOOR AFRIKA 2020 kalender bestellen?

De 2020 maandkalender is luxe uitgevoerd, met een wire O en haakje om hem op te hangen. Elke maand heeft een eigen blad. De foto’s zijn de winnende foto’s van lezers van OOG VOOR AFRIKA.

Verkoopprijs: € 5,- + € 2,50 verzendkosten.

Uiterlijke besteldatum 6 november.

Bestellen door middel van een mail ovv Kalender naar info@mw-media.nl

ATTEMPTS TO THINK LIKE A PLANT | Marsi van de Heuvel | 13 september t/m 02 november 2019

Op vrijdag 13 september opent de solo expositie ATTEMPTS TO THINK LIKE A PLANT van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marsi van de Heuvel (Kaapstad, 1987). Planten denken natuurlijk niet; ze doen gewoon. Ze reageren op stimuli en bewegen en groeien overeenkomstig.
De tekeningen van Marsi van de Heuvel zijn pogingen om even zo automatisch te zijn: het proces is meditatief en repetitief. Marsi van de Heuvel is al jaren bezig met het verkennen van grotere universele ideeën met kleine regels, in een poging om werk los te maken van ego. Dit is een reactie op het denken over haar eigen identiteit. ‘Ik heb maar heel weinig idee van het verhaal van mijn erfgoed.’  Marsi’s familie is mixed race, en omdat interraciale relaties destijds illegaal waren in Zuid-Afrika, was het moeilijk om haar familiegeschiedenis in kaart te brengen. Het was een onderwerp waar haar familie nooit over sprak.
Daarom is het idee om erbij te horen iets dat Marsi van de Heuvel fascineert.  Of we behoren tot een plaats, een familie of een cultuur – en of dat belangrijk is of niet. De dingen die onze identiteit bepalen en een gevoel van stabiliteit bieden, kunnen ook angst veroorzaken. Er is een vrijheid om niet bij iets specifieks te horen, omdat je dan bij alles kunt horen. Planten hebben deze gedachten echter niet, ze doen gewoon.’

Waar: Nuweland, Buren 31
8536 TH Oosterzee-Buren
0514-856923

Korreltjie Kantel in Nederland en België

De indrukwekkende Zuid-Afrikaanse muziektheaterproductie Korreltjie Kantel komt dit najaar naar Nederland. Korreltjie Kantel, een initiatief van Luna Paige, vertelt aan de hand van hun liefdesbrieven het verhaal van de tragische, intense en verboden liefde tussen twee iconische Zuid-Afrikaanse schrijvers: Ingrid Jonker en André P Brink. De voorstellingen vinden plaats tussen 19 en 27 oktober in Gent, Leiden, Utrecht, Delft, Amsterdam en Bemmel.

Kijk voor meer informatie op www.iluminarproductions.co.za

De beroemde wildlife fotograaf David Yarrow komt naar Nederland

Op 9 en 10 november is David Yarrow in Nederland voor de lancering van zijn nieuwe fotoboek David Yarrow en de opening van zijn solo-expositie (van 9 november tot 8 december) in Kunsthuis Amsterdam, Amstelveenseweg 135, Amsterdam, www.kunsthuisamsterdam.nl.

De Ronald Kolk shawl voor Afrika

Voor Health Promoters ontwierp de flamboyante couturier Ronald Kolk een bijzondere shawl, waarmee hij gezondheidseducatie in Zuid-Afrika ondersteunt. Op 8 april overhandigde hij tijdens een benefietgala in het Wassenaarse Kasteel Hotel De Wittenburg zijn speciaal voor de Health Promoters ontworpen shawl aan H.H. prinses Anita van Oranje-Nassau.

Wat moeten we weten over de shawl?

‘Het idee was alle symbolen waar de Health Promoters voor staan erin op te nemen. Ik heb hem met de hand getekend en er allerlei grapjes in verwerkt, zoals een semi-dierenprint opgebouwd uit hartjes. In het midden staat in alle talen van Afrika het motto van de Health Promoters: preventie door educatie. De shawl is absoluut uniek en straalt een enorme vrolijkheid uit. Een feestje.’

Hebben? De 100% zijden shawl is met de hand getekend, en wordt geleverd in een prachtige doos met het logo van Ronald Kolk, met echtheidscertificaat. Afmetingen 90 x 90 cm. Bestellen via www.deshawl.nl voor € 99,- plus € 4,95 verzendkosten. De opbrengsten komen ten goede van de Health Promoters Zuid-Afrika.

IKEA heeft een Afrika-collectie

Vanaf mei is in alle vestigingen van IKEA de de limited edition collectie ÖVERALLT verkrijgbaar.

De ÖVERALLT serie, geïnspireerd door moderne ‘urban rituals’ die in elke cultuur voorkomen – de dingen die we doen en dagelijks gebruiken om ons thuis te voelen – omvat onder meer servies, meubels en textiel. De Afrikaanse ontwerpers hebben een achtergrond in mode, architectuur of meubeldesign en werkten samen met de in-house IKEA designers om de collectie te ontwerpen.

Glamping in Zuid-Afrika

De glamping trend heeft de wereld in de afgelopen vijf jaar stormenderhand veroverd, en Zuid-Afrika is de ideale plek om op deze manier van het buiten zijn te genieten. Van de Cape Winelands tot de Garden Route, van de Karoo tot de Bush, AfriCamps, Zuid-Afrika’s glamping specialist, heeft camps op de mooiste plekken van het land.

Midden in de natuur staat je tent, omgeven door ruisende bossen, tussen de wijnvelden, of bij een kabbelend beekje (of flinke rivier na het regenseizoen). Je loopt je houten veranda op en staat versteld van het uitzicht. Ook binnen ziet je tent er adembenemend uit, ruim en voorzien van alle gemakken. Van een open haard tot een airconditioner, houten vloeren, een compleet ingerichte keuken met een eettafel, een bank om even op bij te komen, twee slaapkamers met extra ruime bedden en een hoogslaper voor de kleine avonturiers. De eigen badkamer met toilet en XL-douche maken het plaatje compleet. Terwijl je het vuur aanmaakt om je eerste Zuid-Afrikaanse braai te houden, bedenk je je dat je wel kan wennen aan het idee van glampen in Zuid-Afrika.

Informatie en boeken AfriCamps Boutique Camping: www.africamps.com

Wijnproeven bij een Hollandse wijnboer in Stellenbosch

Het echtpaar Marianne en Fons Aaldering had een droom; wijnmaken op het allerhoogste niveau. In de schilderachtige Devon Valley bij Stellenbosch vonden zij in 2004 een wijnlandgoed dat voldeed aan hun eisen en Aaldering Wine Estate was geboren. Vijftien jaar later: De ras-ondernemers, founders en nog altijd drijvende krachten achter Aaldering Vineyards & Wines – Luxury Lodges hebben niet stilgezeten. Kom de Aaldering wijnen proeven tijdens een gezellige wijnproeverij, dagelijks behalve zondag. www.aaldering.co.za

Devon Valley Road, 7599, Stellenbosch

Nu te koop met 10% korting

The Legacy Collection – Een sieraad met een geschiedenis. De Zuid-Afrikaanse Charmaine Taylor ontwerpt sieraden (hangers, oorbellen, armbanden, manchetknopen en ringen) gemaakt van het oude hekwerk van Robben Eiland. Sieraden die de vrijheid van Zuid-Afrika symboliseren, een goed doel ondersteunen en daarmee een prachtig cadeau zijn.

De sieraden van de Legacy Collection zijn te zien en te bestellen via www.legacycollection.org. Tien procent van de winst gaat naar de Nelson Mandela Foundation en naar Harvest of Hope. Een stichting die inwoners van de townships van Kaapstad ondersteunt. Bestel je sieraad nu, met de couponcode 1938 en je krijgt 10% korting. Je cadeau (met echtheidscertificaat) wordt bij je thuis bezorgd.

Om te zien hoe de sieraden gemaakt worden, kijk op https://youtu.be/Yzgh1hNRh7A

BITTER Chocolate Stories

Nog t/m 1 september 2019 in het Tropenmuseum Amsterdam.

Op indringende wijze worden de verhalen van vijftien kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust in beeld gebracht. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zij zorgen ervoor dat wij de chocola kunnen eten waar we zo van houden. De kinderen zijn geportretteerd in een geïmproviseerde fotostudio door een van de meest getalenteerde Afrikaanse fotografen van dit moment: Joana Choumali uit Ivoorkust. De Nederlandse journalist Marijn Heemskerk interviewde hen. Voor meer informatie: www.tropenmuseum.nl

Afrika in eigen land

Zin in een informatief en leuk dagje Afrika? Dan is het Afrika Museum in Berg en Dal dé place to be. In het buitenmuseum zijn diverse woonerven uit de landen Ghana, Lesotho, Mali en Kameroen nagebouwd. Daarnaast is het buitenmuseum het decor voor diverse zomerfestivals. Het binnenmuseum biedt zowel een ruime collectie traditionele Afrikaanse objecten als hedendaagse Afrikaanse kunst. Het hele jaar door geopend.
www.afrikamuseum.nl.

Het groenste hotel van Afrika

Het groenste viersterren hotel van Afrika staat op een steenworp afstand van jawel, Cape Town Airport. Hotel Verde is een geweldige plek om te overnachten als je met een late (KLM) vlucht uit Nederland aankomt en je niet meteen in het verkeer wilt storten. Ze hebben een shuttle die je van en naar de airport brengt, het restaurant is tot laat open en het ontbijt begint voor hen die een zeer vroege vlucht hebben al erg vroeg. Wij vinden het een reuze aanrader. Het goede nieuws: de Hotel Verde groep gaat het oude Mtoni Marine Hotel in Zanzibar oppompen tot een vijfsterren, ultra stylish hotel, een groen hotel natuurlijk.

www.hotelverde.com

Help de wilde paarden van Namibië

Ook het zuiden van Namibië heeft te lijden onder de droogte die Afrika teistert. De wilde paarden vinden steeds minder voedsel en moeten geholpen worden. Wie ooit het geluk heeft gehad (zoals wij) om de trotse paarden over de Garub vlakte bij Aus in galop naar de waterput te zien komen, ze te zien vechten, hun veulens te zien zogen en ze te zien rusten in de schaduw, weet dat je een ongelooflijk schouwspel hebt meegemaakt. De paarden moeten nu bijgevoerd worden. Dat kost geld. Daarom deze oproep.

Donations can be made with the following details:
Namibia Wild Horses Foundation:
First National Bank of Namibia
Current Account 62246659489
Branch: Klein Windhoek (code 281479)
Swift: FIRNNANX

www.wild-horses-namibia.com/foundation

Zes tips in de buurt van het fameuze Kruger Park

Je bent op safari geweest en wilt nog wat meer van de omgeving zien. Wat is er in Mpumalanga en Limpopo te doen?

  • De Panorama Route met hoogtepunten als de Three Rondavels, God’s Window, Bourke’s Luck Potholes, Blyde River Canyon en watervallen als de Horse Shoe Falls (met de golden retriever Max als gids) en de MacMac Pools.
  • De trend ook in Zuid-Afrika is craft beer. Bezoek in Sabie de Sabie Brewing Companie en geniet van de Long Tom Lager, Shangaan, Glynn’s Gold of Stout.
  • Dullstroom: lekker dwalen door een verrassend plaatsje. Sla vooral Mrs Simpson’s niet over.
  • Makapan’s Caves in Limpopo, met fossielen en de plaats waar de Taung schedel is ontdekt. Unesco wereld erfgoed en de plaats waar een strijd gevochten werd tussen de Ndebele en de Voortrekkers onder leiding van Paul Kruger. Met het Arend Dieperink Museum.
  • Golfen in Limpopo, bijvoorbeeld op de Signature Course bij Entabeni (Waterberg). Met de hoogste (396m) Par 3 ter wereld, die alleen bereikbaar is met een helikopter. Je kunt dan meteen (om het af te leren) een safari doen in Entabeni.
  • Actie in Hazyview, de gateway tot het zuidelijke gedeelte van Kruger NP. In Hazyview kunnen je een tocht maken met een heteluchtballon, abseilen, tuben, quad biken, paardrijden, hiken… Relaxen doe je aan de Sabie River op de Summerfields Rose Retreat, een macademia noten en fruit farm. 5 sterren onderdak in luxe tenten, een spa en geweldig restaurant. Regelmatig wine tastings van het beste uit de Cape Wine Lands.

En actie… in Zuid-Afrika

We hebben je in dit nummer al wat spannende tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Afrika op een rij gezet. Ben jij verslaafd aan actie en avontuur, ga dan eens naar de website van Dirty Boots. Je vindt er meer dan 100 adrenaline kicks. www.dirtyboots.co.za

Eerst aaien, dan afschieten?

Met de actie Vier regels voor Vier Voeters, is Stichting Vier Voeters een actie begonnen op social media om aandacht te vragen voor het fokken van leeuwen in Zuid-Afrika, waarmee eerst geknuffeld mag worden en die vervolgens afgeschoten worden in kooien. De koning van het dierenrijk onwaardig. Ook OOG VOOR AFRIKA doet mee. Kijk voor meer informatie op www.vier-voeters.nl