De wow factor van Durban

Het uitgangspunt: ervaren waarom Durban met recht een prachtige en warme vakantiebestemming in Zuid-Afrika is. We ontdekten North en South Beach via de lange promenade op een segway. Zagen de oceaan waarin surfers wachtten op de ideale golf. De gouden stranden. We keken in het groene hart van het Moses Mabhida stadion waar – o geluk – Bafana Bafana, het Zuid-Afrikaanse nationale voetbalelftal aan het trainen was. We ontdekten de wondere wereld van de haai, het koloniale stadshart, traditionele markten, aten een bunny chow (wow) en koesterden ons in de luxe van The Oyster Box hotel in Umhlanga, een luxe badplaats op slechts 20 autominuten afstand van Durban. En dan is er de zoeloecultuur die het meer dan waard is om ervaren te worden. Wie zijn de kunstenaars die de mooie kralenkunst maken? Hoe prachtig is de heuvelachtige groene omgeving van ‘shark city’? Hoe happy ben je in het Fashion Café en waarom koos Nelson Mandela dit als de plek om te stemmen in 1994? Waarom dus Durban? Kijk zelf maar…

https://youtu.be/JbO7PTylTCI

Andries Botha is een kunstenaar met een verhaal.

Zijn nieuwste project is de Burning Rhino. ‘Ik heb een reusachtige neushoorn gemaakt, die ik met hout en kolen vul en ga verbranden bij iMfolozi, de plek waar Ian Player de witte neushoorn behoedde voor uitsterven. Met het Burning Rhino project wil ik de wereld via sociale media laten zien wat voor impact het heeft als de laatste neushoorn omvalt. De plek staat ook symbool voor de negatieve bijeffecten van het gebruik van fossiele brandstoffen. De Zuid-Afrikaanse regering heeft onlangs toestemming gegeven aan het in Texas gevestigde onderzoeksbureau Rhino Resources om op zoek te gaan naar de aanwezigheid van olie en gas in het centrale deel van Kwa-Zulu Natal, een stuk ongelooflijk kwetsbare natuur. Ik ben beeldhouwer en de Burning Rhino is mijn cadeau van bewustwording aan mijn medemens.’  https://youtu.be/1IeRy21P4Z4

Twee engelen in Afrika

De tweelingzusters Marjan en Irene Tieberink waren bij Rik Felderhof te gast in het televisieprogramma Villa Felderhof en hun verhaal heeft bij de kijkers veel losgemaakt. Hun werk kreeg door de uitzending een extra impuls. Geen moment aarzelde Felderhof toen hij gevraagd werd zijn naam te verbinden aan de stichting Karibu, die door hen is opgericht.

Karibu betekent in het Swahili ‘welkom’. En dat is in meerdere opzichten een goed gekozen naam voor deze stichting. Onder de bezielende leiding van Marjan en Irene werd prachtig en zinvol werk verricht in Rwanda en nu ook door Marjan in Tanzania. Ernstige zieken, de allerarmsten, verschoppelingen en vooral kinderen worden opgevangen, verzorgd en geholpen. Met hart en ziel wordt hulp verleend. Volkomen onbaatzuchtig gaf de tweeling alles wat ze te bieden hadden. En dat was veel, heel veel.

https://vimeo.com/192743128

OOG VOOR AFRIKA editie 13

In OOG VOOR AFRIKA editie 13 (nu in de winkel of hier te bestellen) onthullen we de komst van Christo Brand naar Nederland. Christo wie? Voor wie de bewaker en vriend van Mandela nog niet kent, kijk naar deze twee bijzondere filmpjes:

www.youtube.com/watch?v=NdIthGEUddE&t=2s en

https://youtu.be/AOPCLvawk30

AfrikaBurn
AFRIKABURN is het leukste vuurfeest in de woestijn. Dwaal mee door Tankwa Town en de magische Playa en Binnekring. Met de ‘Purple Wedding”, de grootste trouwpartij. Geniet met ons mee… https://youtu.be/sfvUQJDaO3w

 

 

Luipaard Bakari vindt een nieuw thuis in LIONS ROCK
En wat voor thuis. Kijk maar op https://youtu.be/ovuzgT3bCfQ

Bij Mhondoro Game Lodge in Welgevonden, Zuid-Afrika, beleefden wij een ongelooflijke avond, zittend bij de nieuwgebouwde hide. In de hoofdrol: olifanten (een paar kikkers, donder en bliksem).

The new kid on the (Tuli) Block is het geweldige Koro River Camp. OOG VOOR AFRIKA was de eerste gast. Hier vind je onze impressie.

Op Peter Boshuijzens bucketlist stond een fotosafari op de Chobe rivier in Botswana. Zijn wens kwam uit en dit is wat hij (onder meer) zag! 

OOG VOOR AFRIKA heeft eigen videokanaal

OOG VOOR AFRIKA heeft een eigen videokanaal op YouTube: Abonneer je en neem af en toe een kijkje.

De gemiste foto’s van de vorige edities van OOG VAN AFRIKA

Wil je óók alle beelden zien die de vorige edities niet geplaatst zijn?  Je kunt ze hier bekijken.

Marlice van Vuuren uit Namibië

Ze was even in Nederland tijdens de Vakantiebeurs. Wij waren even bij haar op het geweldige N/a’an ku se vlakbij Windhoek. En op Neuras en Kanaan. We maakten er een reportage van die je zag in OOG VOOR AFRIKA 01-2015 en die je gratis toegezonden krijgt als je je op de homepage aanmeldt voor de gratis editie. Je kunt Marlice zelf ontmoeten als je de bijzondere Namibië-reis van BMS-travellers boekt die je vindt bij reisaanbiedingen op deze site.
Maak kennis met Marlice van Vuuren
https://youtu.be/bpCbg2jdrKs

De leeuwen van LIONS ROCK

Wat hadden deze leeuwen gemoeten als Vier Voeters niet voor ze in de bres was gesprongen?
https://youtu.be/vbJWN4y2GR0

Ontmoet de woestijnolifanten in Namibië

In december 2014 waren we in de Khowarib Lodge. Waylon Zandberg nam ons een dag mee om de fameuze woestijnolifanten te ontmoeten. De reportage vind je in OOG VOOR AFRIKA 03-2015

Kijk met ons mee:

Foto’s die OOG VOOR AFRIKA 03-2015 (net) niet haalden.

https://www.flickr.com/photos/133184583@N05/albums/72157660585392519

Ontmoet de Himba

Vanuit Khowarib Lodge bezochten we ook een Himba nederzetting. Onze welwillende gids legde veel uit. Over hun manier van wassen, en hun kleding. Het verhaal vind je in OOG VOOR AFRIKA 03-2015.

Kijk met ons mee

Tijgers in Afrika

Op 6 mei vertrokken zes Siberische tijgers van Stichting Vier Voeters vanaf het Friese Felida naar het Zuid-Afrikaanse LIONSROCK Big Cat Sanctuary bij het plaatsje Bethlehem in de Vrijstaat. OOG VOOR AFRIKA was erbij evenals Hart van Nederland.

Een impressie van Jaap van Willigen van het transport en de aankomst vind je hier:
https://www.youtube.com/watch?v=JXGKrAscW6o

Foto’s die het artikel niet haalden vind je hier:

https://www.flickr.com/gp/133184583@N05/5C4T6w en https://flic.kr/s/aHskgAYTt5

Oog in oog ontmoetingen met olifanten.

(Zo dichtbij? Ja, zo dichtbij) http://youtu.be/onx7C9jOQVY

(De mars van nieuwsgierige olifanten) http://youtu.be/ysQfOdVx8kg

(Olifanten drinken bij de hide) http://youtu.be/VlIL104yrNQ

(Uitleg en de mooiste beelden vanuit de hide) https://vimeo.com/47983114

Foto’s die je reportage niet haalden vind je hier: https://www.flickr.com/gp/133184583@N05/0s5036

Liggend op je buik

Liggend op je buik tussen een groep van 23 painted dogs.

Een adembenemende ervaring.

Kijk op: http://youtu.be/q55iac2hJW4

Exclusief: Op zoek naar Sugar Man

Het interview met Steve Segerman over het tot stand komen van de documentaire Searching for Sugar Man en zijn samenwerking met de inmiddels overleden Malik Bendjelloul bekijk je hier. Het interview is gedaan door Peter Boshuijzen.

http://youtu.be/aVMYq-5BtF4

Mana Pools – Zwemmende olifanten

In dit bijzondere park in Zimbabwe konden we in de kano meevaren met zwemmende olifanten. Hoe bijzonder is dat…
https://youtu.be/Atdfihy9FE4