Jaarlijks reist een aantal Nederlandse jongeren met Fairaway naar Tanzania, om ‘over hun grenzen’ te kijken. Hoe bijzonder zo’n reis is, lees je hier.

Het lokale leven van Tanzania
De backpack is gepakt en de wekker staat. Nog maar een nachtje en dan gaan we! We vertrekken vroeg in de ochtend om aan onze reis naar Tanzania te beginnen. Met de groep jongeren en reisbegeleiders verzamelen we op het vliegveld en nemen we afscheid van familieleden. We stappen het vliegtuig in, we zijn echt onderweg!
Geland op Kilimanjaro worden we hartelijk ontvangen door het ‘Karibu Comittee’: het welkomstcomité. Onderweg naar ‘ons dorpje’ kijkt iedereen zijn ogen uit naar de mensen met spullen op hun hoofd, loslopende dieren en de vele mooie kleuren om ons heen. We spenderen onze eerste dag bij de Kikuletwa Hotsprings, een prachtige plek. Terwijl we in het helderblauwe water zwemmen tussen de kleine visjes wandelt er af en toe een aapje in de bomen boven ons voorbij. Na heerlijk bijgekomen te zijn van de vlucht reizen we door: we gaan eindelijk onze gastgezinnen ontmoeten!

In het dorpje Tarakea ontmoeten we ze: een groepje jonge ondernemers die onze gastgezinnen zullen zijn tijdens de reis. Dit zijn jongeren die van een stichting, stichting Sengerema, een microkrediet hebben gekregen om een eigen bedrijfje op te zetten. Zo heeft Neema een eigen kippenboerderij opgezet, en werkt Godfrey als meubelmaker. Na de ontmoeting gaan we de omgeving bekijken en worden we rondgeleid door Tarakea. Op een gegeven moment moeten we ook een rivier oversteken via uitstekende stenen, waarbij we gelukkig hulp krijgen van de locals!

Tijdens deze week leren we de lokale bevolking en onze gastgezinnen steeds beter kennen. Zo zien we hoe de kinderen hier naar school gaan en spelen we een wedstrijdje voetbal met ze. Wat worden we ingemaakt! Ook doen we een speurtocht over de lokale markt waarbij we onder andere ingrediënten verzamelen: deze gebruiken we bij een kookworkshop. We leren bananensoep maken (heerlijk!) en merken hoe veel werk het eigenlijk is om chapati’s te maken, die we hier iedere ochtend als ontbijt krijgen. Ook maken we mee hoe de locals echt leven: we helpen met afwassen, de was doen, de dieren eten geven en meer. Dit gaat allemaal héél anders dan in Nederland!

Tussendoor bezoeken we een fair-trade koffieplantage: hier maken we ons eigen kopje koffie, van het plukken van de besjes tot het stampen van de koffiebonen! Ondertussen krijgen we een mooie rondleiding van een van de boeren over de plantages. Op de laatste avond in Tarakea houden we een gezellig afscheidsfeest en dansen we de Qwaito.

Daarna vertrekken we naar Moshi, waar we een sloppenwijk bezoeken. Het mooie aan deze sloppenwijk is dat hij aan het verbeteren is: de mensen bouwen langzaamaan stevigere huizen, en er is een universiteit geplaatst. In de middag gaan we souvenirs kopen. In het winkeltje verkopen ze prachtige dingen, die grotendeels zijn gemaakt door mensen met een handicap. De opbrengsten van de souvenirs gaan ook naar het verbeteren van hun levensomstandigheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de allerlaatste dag gaan we op safari in Tarangire National Park. Wat indrukwekkend! Terwijl we over de prachtige savanne vol Baobab-bomen rijden, spotten we allerlei soorten dieren. Vooral van de leeuwen en olifanten wordt iedereen stil. Het is mooi om te zien hoe rustig ze zijn en zich niks van ons aantrekken. Wat een mooie manier om de reis af te sluiten!

Toen we op safari waren merkten we pas hoe anders dit was: een stuk meer toeristisch dan de rest van de reis. Voor ons gevoel hebben we echt het lokale leven mogen ontdekken, en vriendschappen gesloten met zowel de locals als de andere reisdeelnemers. Ook hebben we geleerd dat je gelukkig kunt zijn met minder spullen, en de kleine dingen moet waarderen!


————————————————————————————————————————————–
De reis hierboven beschreven is een jongerenreis van Fairaway. Fairaway is onderdeel van stichting Cross Your Borders. Cross Your Borders wil jongeren ‘over hun grenzen’ laten kijken, en willen zoveel mogelijk jongeren de kans geven om dit met eigen ogen te zien door middel van de reizen met Fairaway. Kijk voor meer informatie op www.fairaway.nl.