4. Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je safari helemaal geslaagd zal zijn. Investeer in een goed foto- of videocamera met een goede (zoom)lens,waarmee je straks ook die leeuwen in de verte toch nog kan fotograferen of filmen. Ook een goede verrekijker is een “must”. Safari’s bij privé wildparken worden gedaan in open voertuigen, waarbij je ook vroeg in de ochtend en na
zonsondergang rond wordt gereden. Zeker in de winter kan het knap koud zijn in zo’n voertuig en warme kleding (jas, muts, handschoenen) is dan echt aan te raden. Ga je naar een nationaal park waar je zelf rondrijdt in je huurauto, koop dan bij de ingang een boekje met routes die je kunt rijden en plaatjes van de dieren die je tegen kunt komen. Zo kun je altijd even opzoeken welke
antilopensoort of vogel je ziet.

5. Gedragsregels
Bij een safari kom je in contact met wilde dieren en voor hun en je eigen veiligheid moet je enkele gedragsregels in acht nemen. In de nationale parken mag je nooit zomaar uit je auto stappen, de dieren kunnen zich bedreigd voelen en je aanvallen. Geef de dieren de ruimte, dus kom niet al te dichtbij met je auto, maar blijf op gepaste afstand. Ga nooit toeteren om dieren die midden op de weg staan door te laten lopen en gooi nooit je rotzooi zo maar uit het raam. Ga je op een safari in een open voertuig, draag dan geen fel gekleurde kleding. Als je in de buurt van dieren komt, wees dan stil of praat alleen op fluistertoon, zodat het wild niet schrikt en wegloopt. Blijf zitten op je stoel en sta niet op, zodat je de dieren niet stoort.

Tekst: Marjolein Westerterp

Wie naar Zuid-Afrika op vakantie gaat, zal in de meeste gevallen zeker ook een wildpark willen bezoeken. Zuid-Afrika heeft aantal nationale parken, waarvan het Kruger Park het beroemdst is, maar ook een flink aantal privé wildreservaten. Waar moet je nu op letten als je een keuze moet maken uit alle mogelijkheden bij het boeken van jouw safari naar Zuid-Afrika? Hieronder volgen enkele tips die reisorganisatie Sable Tours voor OOG VOOR AFRIKA heeft samengesteld.

1. Nationaal park of privé wildpark
De keuze of je naar een van de vele nationale parken gaat of naar een privé wildpark hangt voor een groot deel af van het budget dat tot je beschikking staat. Een verblijf bij een privé wildpark zal duurder zijn dan een verblijf bij een van de nationale parken, maar als je de kosten voor de entreegelden voor de nationale parken en de kosten voor je maaltijden (bij een nationaal park verblijf je op basis van alleen logies) meerekent, kan het zijn dat het verschil in prijs niet meer zou heel erg groot is. Bij een privé wildpark zijn over het algemeen alle maaltijden en 2 dagelijkse safari’s in open voertuigen bij de prijs inbegrepen. In de nationale parken kun je zelf met je eigen huurauto rondrijden op zoek naar wild, terwijl je bij een privé wildpark samen met een ranger op een “game drive” gaat. Het leuke hiervan is dat een ranger je heel veel kan vertellen over de dieren die je ziet en hun leefomgeving. Maar daarentegen heb je in een nationaal park alle vrijheid om net zo lang rond te rijden en net zo lang ergens te blijven staan kijken als je zelf wilt (je mag overigens niet zomaar je auto uitstappen om een foto te maken!).

2. Wel of geen malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige gebieden malaria voor, waaronder het Kruger National Park. Dat betekent dat je als je deze gebieden bezoekt malariatabletten moet slikken om je te beschermen tegen deze ziekte. Deze tabletten kunnen echter nare bijwerkingen hebben, waarvan je last zou kunnen krijgen. Indien je geen malariatabletten wilt slikken, dan kun je beter kiezen voor een safari in een malariavrij gebied, zoals bijvoorbeeld de Oost-Kaap of Limpopo.

3. Betaalbaar of exclusief
Als je hebt besloten dat je naar een privé wildpark wilt, dan sta je voor een enorme keuze aan accommodaties, van betaalbaar tot exclusief. Maar een duurdere accommodatie staat niet per definitie garant voor een betere safaribeleving. Natuurlijk zal een duurdere accommodatie je meer luxe en comfort bieden, maar als je dat minder belangrijk vindt, kun je bij een minder luxe verblijf ook een fantastische ervaring hebben. Overweeg ook eens om in een (luxe) tent te gaan slapen. Hoewel dit in de wintermaanden ’s nachts fris kan zijn, zul je wel meer geluiden uit de “bush” horen. Leeuwen die brullen in de verte, gescharrel van klein wild rond je tent of het gekakel van hyena’s die op zoek zijn naar een prooi … En ’s ochtends wakker worden van de vogeltjes die je een serenade brengen.