Iedereen zoekt naar de mooiste vakantie voor de beste prijs, vaak met nog een beetje extra. Oryx Private Tours is een Afrika specialist, die in maar liefst dertien Afrikaanse bestemmingen maatwerkreizen verzorgt. Van Zuid-Afrika tot bijvoorbeeld ook Congo en Oeganda, en de paradijselijke Seychellen en Mauritius. Waarom ben je bij Oryx aan het goede adres van jouw/jullie droomreis? We vragen het Michael Roomer.

Even voorstellen?
“Mijn naam is Michael Roomer, oprichter van Oryx Private Tours – maatwerkspecialist voor unieke privéreizen naar Afrika. Al sinds ik jong was, heb ik het voorrecht gehad veel te kunnen reizen naar alle uithoeken van de wereld. Ik heb als backpacker gereisd van Cancun naar Panama City in midden Amerika en een autorondreis gemaakt door de Andes. En avontuurlijke jungletochten diep in de Amazone en Taman Negara in Maleisië, evenals een expeditie op een Russisch schip naar Antarctica. Ik heb hamburgers gegeten in de VS tot spicy maaltijden in kleine steegjes in Azië. Inmiddels heb ik veel reiservaring naar diverse landen op ieder continent. Toch is Afrika voor mij hét continent gebleken. In 2002 bezocht ik het voor het eerst. We maakten een rondreis in het noordelijke deel van Tanzania. Hierna volgden nagenoeg alle (veilige) landen in zuidelijk Afrika. Een aantal jaren terug, na een stageperiode van een half jaar in Kaapstad, had Zuid-Afrika mijn hart definitief veroverd. Nadat ik mijn studie in Nederland had afgerond, keerde ik terug naar de Kaap om semipermanent in Zuid-Afrika te gaan wonen. Vervolgens heb ik op een inspirerende plek in de Kaapse lijnlanden besloten mijn kennis en mijn passie te delen met anderen, door van mijn hobby mijn beroep te maken. Inmiddels doet deze bewuste plek dienst als ons lokale kantoor en houden we
tevens kantoor in Zuid-Holland om van hieruit mee te denken bij het verwezenlijken van droomreizen voor potentiële klanten. Het aantal relaties groeit nog steeds en we krijgen zelfs regelmatig het verzoek om ook andere bestemmingen – naast het Afrikaanse continent – voor onze klanten te verzorgen. Dat is volgens mij het ultieme bewijs van groot vertrouwen.”

Op jullie website www.oryxprivatetours.nl lees ik dat jullie gedreven worden door een dolle passie voor Afrika. Wat maakt het continent voor jou zo bijzonder?
“Wat het continent voor mij bijzonder maakt zijn de mensen, de gastvrijheid, behulpzaamheid, de grote glimlach en het trotse gevoel dat ze hier uitstralen. Tuurlijk kunnen we de problemen zoals de criminaliteit en corruptie niet helemaal negeren, maar veel mensen in Afrika zijn vriendelijker dan waar dan ook ter wereld. Vaak behoren ze tot de groep mensen met de minste welvaart.
Stiekem spreekt de Westkaap provincie van Zuid-Afrika me het meest aan vanwege het heerlijke klimaat, het fantastische eten en geweldige wijnen. Ook de onstuimige geschiedenis blijft me boeien.
Daarnaast zijn er op het continent fantastische plekken met ongerepte natuur en grote concentraties wild. Het blijft geweldig om één te zijn met de natuur.Het geeft een geweldig vrij gevoel.”

Maatwerk is het toverwoord voor de veeleisende vakantieganger. Hoe zorgt Oryx ervoor dat de klant de vakantie van zijn leven krijgt?
“Vaak zijn het de kleine details die een droomvakantie compleet maken. Persoonlijke aandacht en enthousiasme is ons toverwoord en leidt tot bijzondere reizen die de veeleisende reiziger voortdurend verassen. Maatwerkreizen van Oryx gaan verder dan “alleen” reizen samen stellen op basis van individuele wensen. Tijdens een persoonlijk gesprek krijgen we een beter gevoel bij de wensen van onze relaties. We zijn steeds op zoek om iets extra’s te kunnen bieden. Wij bevelen graag de meest bijzondere accommodaties aan – mits we de prijs-kwaliteit kunnen garanderen. Dat kan
alleen als je daadwerkelijk in een bepaald gebied bent geweest. Alleen dan weet je uit eerste hand wat de reistijd is en hoe de dienstverlening en hygiëne is ten opzichte van andere gebieden. Onze relaties kiezen voor kwaliteit en exclusiviteit en zijn niet geïnteresseerd in massa. We stellen reisprogramma’s samen waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest gunstige reisroutes. Kortom, we bieden alleen reizen aan zoals wij die zelf ook aangenaam zouden vinden. Vaak kosten deze reizen een hoop geld – wij proberen het aantal zorgen en/of irritaties tot nul te beperken. Ook proberen we op alle mogelijke manier iets meer te doen. Wanneer ik bijvoorbeeld bij klanten thuis kom om een presentatie te geven over een bepaalde bestemming, en ik zie paardrijlaarzen in de gang staan, dat zorg ik voor een mooie “off the beaten track excursie” naar een bijzondere plek – wellicht gevolgd door een lunch op een romantische plek! Slechts een klein voorbeeld van iets extra’s kunnen
bieden!”

Waarom gekozen voor de Oryx als naam van jullie bedrijf?
“Naast het feit dat het een ontzettend mooi dier betreft, sluit het goed aan op onze visie. Een Oryx leeft in erbarmelijke omstandigheden in droge gebieden en kan weken overleven zonder water te drinken. Dit maakt hen onderscheidend, ten opzichte van andere diersoorten – iets dat wij ook nastreven ten opzichte van onze concurrenten. Daarnaast wordt een Oryx gezien als een statussymbool bij de lokale Bosjesmannen (SAN bevolking). Een vader geeft pas toestemming aan de verloofde van zijn dochter om te kunnen trouwen, nadat hij heeft laten zien dat hij een echte man is. Dit kan hij doen door zelfstandig te jagen op een Oryx – wat een hele uitdaging blijkt te zijn in de dorre woestijn. Pas wanneer hij terugkeert met het hoofd van een Oryx heeft hij daadkracht bewezen.”

Je verblijft zelf vaak in Afrika. Wat is jouw top vijf en wat staat er – als dat nog kan – nog op je verlanglijst?
– In september/oktober de wondere wereld van de Okavango Delta
– Migratie in de Serengeti in Tanzania
– Ballonvaart over Kafue N.P. en een kanosafari over de Zambezi rivier in Zambia in de maand augustus.
– Noord-Namibië tijdens het groene seizoen (februari-maart).
– Tijdens het droge seizoen in Phinda Game Reserve in deprovincie KwaZulu-Natal of het rustige noorden van Kruger National Park in Zuid-Afrika

Als de vraag meer per land is, zou het als volgt zijn:
– Botswana
– Tanzania
– Zuid-Afrika
– Zambia
– Namibië

Het probleem in Afrika is dat iedere keer als je op reis gaat, er 10 bestemmingen op je verlanglijstje bijkomen. Als het gaat om uitdagingen: Op nummer één staat dan Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo. En het Odzala Kokoua National Park in Congo-Brazzaville. Ook ben ik benieuwd naar het noorden van Mozambique, zoals het Niassa Reservaat of het meer centraal gelegen Gorongosa National Park. Daarnaast ben ik nooit in het Tuli Block geweest in het zuiden van Botswana, dat grenst aan Zuid-Afrika. Kortom, er is voorlopig nog genoeg te zien!

Tekst: Marjolein Westerterp