Wanneer je hart ligt in Afrika dan ben je zeker ook bezorgd om de bevolking. Armoede en rijkdom … het zijn twee tegenpolen die je in Zuid-Afrika duidelijk ziet.
Health Promoters probeert het leven van de armsten in de township te veranderen door het geven van gezondheidseducatie. Deelnemers die deze workshops van de Health Promoters volgen, ronden hun workshop af met een diploma. Zo kunnen ze aantonen dat ze weten hoe belangrijk een goede hygiëne is. Daardoor krijgen ze eerder een baan in bijvoorbeeld een hotel.  Kindersterfte komt in Zuid-Afrika namelijk veel voor door onjuiste hygiëne.

Om de Health Promoters in Zuid-Afrika te steunen organiseren de Vrienden van de Health Promoters allerlei evenementen. Vrijdag 1 september jl. sloeg Harold Robles, een van de oprichters van Health Promoters in Zuid-Afrika, de eerste golfbal tijdens het speciale golfevenement op Golfbaan Kleiburg. Om hem heen staan, zoals ook buiten de golfbaan blijkt, veel mensen voor hem klaar om zijn missie in de townships van Zuid-Afrika te kunnen volbrengen. Die missie is zorgen voor gezondheidseducatie in de townships om ziektes waaraan je niet hoeft te overlijden, te voorkomen. Ziektes die voor ons in Nederland ook helemaal niet tot kindersterfte leiden, zoals bijvoorbeeld diarree. Zo makkelijk te voorkomen, als je maar weet hoe je met hygiëne om moet gaan.

Verschillende bekende Nederlanders hebben inmiddels een goede band met de mensen achter de Health Promoters en wilden graag meedoen met als inzet: geld ophalen voor Health Promoters in Zuid-Afrika. Ben Cramer, Mariska van Kolck, Klaas Wilting, Howard Komproe, Tom Okker en Willy van de Kerkhof speelden met de 18 aanwezige deelnemers op 1 september een bedrag van € 2545,- bij elkaar. Daarmee kunnen 500 vrouwen gezondheidseducatie krijgen.

Bij de afsluiting met een echte Zuid-Afrikaanse braai was ieders conclusie dat dit een jaarlijks event moet worden. Een impressie ziet u op de website www.Golf4Health.nl. Daar kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief van Health Promoters zodat u op de hoogte bent voor het golfevent in 2018.

Fotografie Matinique Nederend, Tekst Regina Eggink

Golf4Health