Een programma van en voor de Health Promoters in Zuid-Afrika

‘Grenzeloos Gezond’ is een schoolproject speciaal ontworpen door de Vrienden van Health Promoters ter ondersteuning van het werk van de Health Promoters in Zuid-Afrika. De Vrienden van de Health Promoters hopen dat ‘Grenzeloos Gezond’ ieder jaar op een andere school kan plaatsvinden.

Wat doen de Health Promoters in Zuid-Afrika?

HP is een is een non-profitorganisatie die voorlichting en training geeft op het gebied van hygiëne, gezondheid en het voorkomen van ziekten in de townships van zuidelijk Afrika. Nog altijd komen ieder jaar duizenden mensen, vooral kinderen, om als gevolg van gebrekkige kennis over hygiëne en het voorkomen van ziekten. Zo overlijden kinderen aan diarree, infecties en andere ziekten die voorkomen kunnen worden door eenvoudige basisvoorlichting en trainingen te geven aan hulpverleners en aan de lokale bevolking. De Health Promoters bieden die basisvoorlichting en trainingen met uitstekende en veel belovende resultaten.

De projectweken van 8 mei tot en met 19 mei
Tijdens de projectweken staan de thema’s gezondheid, goede voeding, beweging, hygiëne en veiligheid centraal waarbij altijd de link met Zuid-Afrika wordt gemaakt. Diverse ambassadeurs en andere vrijwilligers brengen een bezoek aan de school en leren de kinderen iets over hun expertise of vertellen over Zuid-Afrika en het werk van de Health Promoters.

Het programma met de BN’ers
In alle klassen van CNS De Nieuwe Weg in Oostvoorne, de eerste basisschool die aan het project meedoet, worden tijdens deze twee weken veel aandacht geschonken aan de Health Promoters en het thema ‘Grenzeloos Gezond’.

Allereerst opent burgemeester Peter de Jong de projectweken. Tijdens deze weken zal er een combinatie gemaakt worden van leren over gezondheid, delen en samen plezier maken. De kinderen krijgen djembe-lessen, tandarts Hans Hofstede vertelt over het belang van een gezond gebit en daarnaast deelt hij zijn ervaringen van zijn bezoek aan de Health Promoters in Zuid-Afrika. Ook bekende Nederlanders laten zich zien tijdens deze projectweken. Zo gaat Howard Komproe (Nederlandse stand-upcomedian) theaterlessen geven, geeft Patricia Steur (bekend als de fotograaf der sterren) fotografielessen en vertelt voormalig woordvoerder van de Amsterdamse politie Klaas Wilting over veiligheid.

Skypen met Zuid-Afrika

Contact wordt er ook nog gemaakt met Zuid-Afrika; de kinderen spreken hun leeftijdsgenoten namelijk via Skype en zingen een lied voor elkaar. Op vrijdag 19 mei wordt dit project afgesloten met een bijzondere dag waarbij de jongsten worden vermaakt door Theatergroep Zongofamilie. De bovenbouw sluit het project af met een feestavond waarbij een bekende dj de avond muzikaal zal omlijsten. Veronica Buitenhuis-Sityo vertelt als Zuid-Afrikaanse het belang van Health Promoters en sluit het project af. Zij woont al jaren in Nederland en is de voorzitster van de Stichting Vrienden van de Health Promoters Nederland.

Grenzeloos gezond ook op uw school?

Het team van de Vrienden van Health Promoters in Nederland is erg blij met deze weken en een aantal andere scholen hebben zich nu ook aangemeld om dit project volgend jaar op een andere school op te pakken! Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@healthpromoters.co.za