De Nederlandse Marion de Boer (32) bezocht Tanzania vanaf 2006 diverse keren als toerist, als student voor een onderzoeksstage en als vrijwilligster voor de Women & Youth Careline Foundation.Tijdens haar reizen werd ze verliefd op het land. En op Bernard Sumari. Samen met hem richtte ze Caracal Tours & Safaris op.

Wat maakte dat je verliefd werd op Tanzania?
“De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en gelukkig met kleine dingen. Wat klinkt er nou meer welkom dan “karibu sana”(hartelijk welkom!). De natuur is prachtig met zijn uitgestrekte wildparken, de Kilimanjaro en niet te vergeten Zanzibar, het andere Tanzania. Daarnaast zijn er nog tal van onontdekte plekjes. Ik geniet nog elke ochtend van het uitzicht op de Kilimanjaro, mijn trouwe bondgenoot in mijn nieuwe land met nog altijd nieuwe dingen en verrassingen. De reden dat de droom van Bernard om een eigen touroperator op te richten mij zo aansprak, is dat ik al dat moois van Tanzania graag wilde delen met anderen. Het maken van een droomreis op maat, samen met onze klanten, biedt deze kans.”

Een leven in Tanzania is anders dan het leven in Nederland. Kun je wat voorbeelden noemen van dingen die je verrassen, verbazen en positief inspireren?
“Het leven in Tanzania is zeker anders. Sinds ik hier woon, voel ik me veel rustiger. Het gehaaste leventje in Nederland, waar alles zo snel mogelijk moet, heb ik achter me kunnen laten en de druk van de Nederlandse maatschappij voel ik hier veel minder. Het is soms frustrerend dat dingen hier niet direct gedaan of geregeld worden, maar één ding valt me telkens weer op en dat is dat alles altijd op zijn pootjes terechtkomt. Je hebt vaak geen idee dat er op de achtergrond wel heel veel gebeurt en dat verbaast me elke keer weer. Wat ik heel positief vindt is dat mensen gelukkig zijn met kleine dingen en dat er voor alles wel een oplossing is. Sommige oplossingen zouden in Nederlandse ogen misschien niet goed zijn, maar als je niks anders hebt ,dan moet je het toch doen met wat je hebt. Zo heb ik wel eens meegemaakt dat de schuifdeur van het lokale busje er afviel. Vervolgens werd die deur provisorisch met wat touwtjes weer vastgemaakt en werd de rit vervolgd.
In Nederland zou je meteen naar de garage gaan, maar de chauffeur en conducteur kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om een dag werk te missen, dus rijden ze op die manier door. Ook werk ik nog steeds als vrijwilliger voor de Women & Youth Careline Foundation. Binnen dat project is er jaren gewerkt aan een waterproject in een van de dorpen. Kortgeleden was het eindelijk zover. Iedereen in het dorp heeft nu water en iedereen is enorm blij. Het project wordt nu door de dorpelingen zelf gedragen, fantastisch! Daarnaast vind ik het erg inspirerend om Tanzanianen tegen te komen met enorme ambities. Ambities om een eigen bedrijf te starten, om in Europa te studeren of om het land te ontwikkelen. Tanzania heeft wat dat betreft een hoge potentie om op alle fronten verder te komen.”

Bernard kent als ‘local’ natuurlijk alle verborgen juwelen. Wat is het mooiste dat hij jullie gasten laat zien?
“Het mooiste is en blijft de Serengeti met zijn eindeloze vlakten en in de eerste maanden van het jaar de migratie van de wildebeesten. Wat betreft de verborgen juwelen die Bernard kan laten zien zijn dat de individuele spots ín de Serengeti. Ik was zelf altijd al verbaasd als hij weer eens een leeuw, jachtluipaard of luipaard vond ergens midden op de savanne of verborgen in een boom. Nu komen onze klanten steevast met hetzelfde verhaal terug van hun safari. Waar wij alleen een grote vlakte met gras zien of een boom vol bladeren, ziet hij die twee oortjes of de hangende poten van welk beest dan ook. Als je dan een tijdje blijft wachten, dan komt het vaak voor dat dat beest opstaat en zelfs uit nieuwsgierigheid naar de auto komt. De Serengeti is bekend, maar een echt verborgen juweel is de Ngorongoro Conservation Area. Het is het gebied achter de Ngorongoro Krater. Een heuvelachtig groen gebied met (uitgestorven) vulkanen en diepe kraters, sommige met smaragdblauwe meren en het woongebied van de Masai. Ook vind je hier grazers zoals zebra’s en buffels. Dit gebied wordt nog weinig bezocht, maar leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen
variërend van enkele uren tot dagen. Het wordt vaak bezocht in combinatie met de nog actieve vulkaan Ol Doinyo Lengai bij Lake zien. Daarnaast zijn er de kleine wondertjes zoals een prachtige waterval achter een dorpje op de hellingen van de Kilimanjaro of een blue lagoon met hotsprings waar je kunt zwemmen, ergens middenin een halfwoestijn met hier en daar een baobab-boom.”

Wat is het meest bijzondere moment dat jou altijd bijblijft?
“Eigenlijk zijn dat er twee. Het eerste was onze eerste safari samen, toen we echt een stel waren. Mijn zusje kwam voor twee weken naar Tanzania. Ze wilde wel eens zien waar haar zus terecht was gekomen en wat mij zo trok in Tanzania. We gingen vijf dagen met haar op safari en genoten van de natuur. Het was de eerste keer dat Bernard en ik als stel konden genieten van de adembenemende zonsopgang in de Serengeti. Een beetje a la “the lion king”, maar dan echt. Ik besefte toen, in de Serengeti met Bernard: dit land is mijn thuis! Het tweede moment duurde eigenlijk iets langer dan negen maanden. Het moment vanaf de positieve zwangerschapstest tot de geboorte van onze dochter Mia. Een tijd waarin cultuurverschillen ineens een rol gingen spelen. Het was een uitdagende periode met als hoogtepunt natuurlijk de geboorte, waar overigens mijn zusje ook weer bij was. In Tanzania is het niet gebruikelijk dat de vader bij de geboorte is, maar Bernard is er van begin tot eind bij geweest en daar ben ik trots op.”

En wat is het meest bijzondere moment voor Bernard?
“Het eerste moment was de allereerste safari voor ons eigen bedrijf met onze eigen landcruiser. Bernard was zo trots om met zijn eigen landcruiser met het logo van Caracal de prachtige natuur van Lake Manyara NP, Serengeti NP en Ngorongoro Krater te laten zien. Het was nog bijzonderder omdat hij voor het eerst met zijn schoonouders, mijn ouders, op safari ging. De andere bijzondere momenten waren de bezoeken aan Nederland. Eindelijk kon hij zien waar zijn klanten vandaan kwamen.”

Jullie hebben milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan uit liefde voor de prachtige Tanzaniaanse natuur. Hoe geef je daar vorm aan? En waarom is het voor jullie zo belangrijk?
“Wij denken dat als we geen rekening houden met milieu en duurzaamheid er over enkele jaren geen mogelijkheid meer zal zijn om de natuur en cultuur van Tanzania met anderen te delen. Het is lastig
om er hier vorm aan te geven. Je hebt hier simpelweg geen voorzieningen zoals vuilniswagens, afvalscheiding, milieuvriendelijkere auto’s/brandstof, enzovoorts enzovoorts. Ook is het bewustzijn rondom het milieu hier nog redelijk laag. Het is daarom uitdagend, maar we proberen daar op onze eigen manier vorm aan te geven door bijvoorbeeld geen afval te laten slingeren en de auto niet uren stationair te laten draaien. Ook maken we gebruik van bijvoorbeeld lodges die op zonne-energie draaien. Daarnaast proberen we ook de plaatselijke economie zoveel mogelijk te stimuleren door gebruik te maken van lokale accommodaties en producten.”

Kijk voor een van de bijzondere reisaanbiedingen bij Reisaanbiedingen op onze site of op www.caracalsafaris-tz.com

Marjolein Westerterp