Overcoming poverty is not a gesture of charity. It is an act of justice. It is the protection of a fundamental human right, the right to dignity and a decent life . . . – Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft zijn leven gewijd aan een vrij, democratisch Zuid-Afrika waar iedereen een gelijkwaardige plek heeft om te leven. Zijn inzet was vooral gericht op educatie: Education is the most powerful weapon you can use to change the world.

In OOG VOOR AFRIKA 02-2018, die vanaf 13 juli verkrijgbaar is, gewijd aan het Zuid-Afrika van Nelson Mandela, hebben wij daarom – samen met onze adverteerders – een aantal goede doelen uitgezocht die opkomen voor educatie aan hen die niet altijd gehoord worden.

Correctbook kwam onder onze aandacht door een artikel in de Telegraaf, waarin ondernemer Sam van Tol uitlegde wat hij ontwikkeld had, nadat hij geconfronteerd was met het schrijnende gebrek aan leermiddelen op scholen in achtergestelde gebieden in (Zuid-) Afrika.

Door een vakantie in Zuid-Afrika, in 2015, heeft Sam van Tol zijn bedrijf opgestart. Hij werd in Zuid-Afrika geconfronteerd met de grootste kink in de Zuid-Afrikaanse educatieve kabel: analfabetisme. ‘Er zijn wereldwijd maar liefst 250 miljoen kinderen die niet leren lezen en schrijven, terwijl dat wel zou moeten en kunnen. Deze kinderen zitten op school, krijgen les, maar hebben geen schoolmateriaal tot hun beschikking. De ontwikkeling van deze kinderen gaat hierdoor moeilijk. Schrijven zonder papier valt niet mee. Vol inspiratie keerde ik terug naar Nederland, met als doel een oplossing voor dit probleem te vinden!’

Vervolgens heeft de jonge ondernemer (24) een notitieboek ontwikkeld, dat oneindig mee gaat. ‘De Correctbooks zoals ze heten, worden in Nederland verkocht. Van de verdiende omzet gaat minstens 10%, in Correctbooks, naar kinderen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Al meer dan 10.000 kinderen in Afrika werken nu met een Correctbook.

Wij kunnen Correctbooks doneren, door dezelfde schrijfwaren hier te verkopen. Het is dus heel eenvoudig om mee te helpen. Onze producten zijn te koop in onze webwinkel, www.correctbook.nl, en in diverse winkels zoals de Makro en de AKO.