Dankzij ranger Kutullo Shai, afkomstig uit het dorpje Enable en nu werkzaam bij Imvubu Lodge in het Karongwe Private Game Reserve ontdekten we hoe belangrijk het is om kinderen uit achtergestelde dorpen kennis te laten maken met natuurbehoud en de wilde dieren die vlakbij hen leven. Kutullo laat, evenals de DAKTARI bush school zien dat je door educatie een goed leven kunt opbouwen voor je familie.

Twaalf jaar geleden werd de DAKTARI (genoemd naar de gelijknamige televisieserie) Bushschool & Wildlife Orphanage opgericht. De missie is om lokale kinderen te onderwijzen en te inspireren om hun omgeving te waarderen en gemeenschapsontwikkeling te stimuleren.

DAKTARI nodigt elke maandag acht tot tien kinderen uit omringende communities uit om vijf dagen bij DAKTARI te verblijven. Ze maken dan kennis met natuurbehoud, inclusief anti-stroperij, vervuiling en het identificeren van dierensporen. Verder wordt er gesproken over respect, drugsmisbruik en veilige seks. De kinderen krijgen een-op-een aandacht van de leraren en houden zich de hele week bezig met leuke activiteiten.

De dieren van DAKTARI in de Wildlife Orphanage hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze dienen een belangrijk doel omdat ze fungeren als dierenambassadeurs voor het lesgeven aan de kinderen.

Wekelijks gaat ook een team van DAKTARI naar de dorpen om kinderen op middelbare scholen en op crèches kennis te laten maken met milieueducatie, in het kader van jong geleerd is oud gedaan.

Ook gemeenschapsverbeteringsprojecten, zoals het bouwen van een vuilnisbak of het planten van bomen, worden middels het Outreach programma gesponsord.

Wanneer de kinderen bezig zijn met hun eindexamens, is er een Job Hunting-programma waarbij lokale werkloze jongeren de vaardigheden krijgen die ze nodig hebben om een baan te vinden. http://www.daktaribushschool.org/

Overcoming poverty is not a gesture of charity. It is an act of justice. It is the protection of a fundamental human right, the right to dignity and a decent life . . . – Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft zijn leven gewijd aan een vrij, democratisch Zuid-Afrika waar iedereen een gelijkwaardige plek heeft om te leven. Zijn inzet was vooral gericht op educatie: Education is the most powerful weapon you can use to change the world.

In OOG VOOR AFRIKA 02-2018, die vanaf 13 juli verkrijgbaar is, gewijd aan het Zuid-Afrika van Nelson Mandela, hebben wij daarom – samen met onze adverteerders – een aantal goede doelen uitgezocht die opkomen voor educatie aan hen die niet altijd gehoord worden.