Regelmatig schrijven Nederlandse studenten die werken of stage lopen bij de Health Promoters een blog over hun ervaringen. In deze blog is Lonika Ackermans aan de beurt.
Mijn naam is Lonika Ackermans en ik studeer aan de Hogeschool Rotterdam. Ik woon in Nieuwerkerk aan den IJssel, vlakbij Rotterdam. Ik zit nu in het vierde jaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde. In 2009 heb ik met mijn ouders en broertje een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika en vanaf dat moment heb ik altijd gezegd dat ik nog eens terug zou willen. Toen de minor Beyond Borders uitgelegd werd op school en er een keuze was voor Kaapstad was de beslissing snel genomen.
Als student verpleegkunde heb ik de ambitie om mensen te helpen waar het nodig is. In de praktijk heb ik gezien dat je als verpleegkundige nog zoveel kan willen, maar zolang de patiënt niet openstaat voor informatie en het veranderen van de levensstijl er niks zal veranderen. Bij de workshops van de Health Promoters worden mensen gestimuleerd om zelf naar de workshops te komen en zich in te zetten om meer kennis te krijgen. Deze mensen zijn dus gemotiveerd om de workshops te volgen. Ook nemen er mensen deel aan de workshops die een paar uur moeten reizen om er te komen.
Van de Senior Health Promoters (degenen die de workshops geven) hebben we voor de vakantie begon gehoord wat de Health Promoters de townships brengen. Als ik de Senior Health Promoters aanhoor zie ik dat dit mensen zijn die oprecht zijn en blij zijn iets aan de gemeenschap bij te kunnen dragen. Ik had verwacht dat zij hun salaris ook belangrijk zouden vinden, maar allemaal gaven ze aan dat ze gewoon graag mensen willen helpen en dat dit de reden is waarvoor ze voor de Health Promoters werken.
Ook gaven veel Senior Health Promoters te kennen dat zij het gevoel hebben deel uit te maken van de “Health Promoters familie”. Je merkt aan het doen en laten van de Health Promoters dat zij hun werk leuk vinden en ook bereid zijn om samen te werken en vooral heel erg gastvrij zijn. Hierdoor zijn zij toegankelijk voor de deelnemers en ontstaat er een band tussen de cursisten en de Senior Health Promoters.
Net zoals de andere studenten die de afgelopen weken een blog hebben geschreven, werk ik mee aan het schrijven van een fundraisingplan. De meeste donaties komen uit Nederland en de Verenigde Staten en wij richten ons op het krijgen van donaties vanuit Zuid-Afrika zelf. Hier valt te denken aan samenwerking met bedrijven, overheidssubsidies en mediakanalen. Begin januari was het in Zuid-Afrika vakantie en lag het project een beetje stil. Een goed moment voor ons om aan onze schoolverslagen te werken.
Tijdens ons verblijf hier in Zuid-Afrika hebben we natuurlijk niet alleen maar gewerkt maar vooral genoten van al het mooie wat Kaapstad en de omgeving te bieden heeft. Als ik naar huis ga heb ik een hele mooie ervaring op zak en hebben we hopelijk wat kunnen betekenen voor de Health Promoters en de mensen in de townships. Ik zal de vriendelijke, behulpzame en vooral lieve Zuid-Afrikanen missen als we weer thuis zijn en we weer vanuit de “wij-maatschappij” naar de “ik-maatschappij” gaan.