Auteur: Paulien van der Geest

Dat Tony Chocolony niet alleen heerlijke maar ook eerlijke en slaafvrije chocoladerepen maakt, dat wist je. Dat er Fair Trade producten in de supermarkt staan, is je vast ook niet ontgaan. Maar wist je dat Zuid-Afrika een keurmerk heeft voor Fair Trade Toerisme? We geven je 5 redenen waarom je voor dit Fair Trade Tourism keurmerk moet kiezen.

1: Fair Trade Toerisme zorgt ervoor dat je een onvergetelijke reis hebt
Vaak liggen de Fair Trade accommodaties op bijzondere plekjes in de natuur, zoals midden in de bush in het Krugerpark of bovenop een berg in de Drakensbergen. De missie van deze lodges is om mensen dichter bij de natuur te brengen, zodat je volledig tot rust komt. Ze bieden bijvoorbeeld wandelroutes, wandelsafari of mountainbiken. Vaak gebruiken ze zonnepanelen voor het opwekken van energie. Of eet je bijvoorbeeld bij het licht van romantische lantaarns. Zonder onnatuurlijk licht zie je de sterrenhemel zo veel beter, dat je met gemak de Melkweg ontwaart! Het eten komt vaak uit een eigen biologische tuin, en dat proef je!

2: Je ontmoet de locals
Door Fair Trade Toerisme krijgen reizigers de kans van dichtbij de hartelijke bevolking en hun bijzondere cultuur mee te laten maken. Mensen uit het dorp worden opgeleid tot barman, gids of kok, en bepalen de authentieke sfeer. Een deel van de opbrengsten gaan naar sociale projecten in het dorp. De dorpelingen hebben niet het gevoel dat ze zomaar ergens werken, ze hebben het gevoel dat ze de lodge samen opbouwen. Jij als reiziger slaapt niet in zomaar een hotel, maar beleeft het échte Afrika!

3: Je helpt Zuid-Afrika naar een betere toekomst
Zuid-Afrika is een schitterend land met heel veel potentie, zeker op het gebied van toerisme. Het heeft alles: wilde dieren, bergen, stranden, gezellige plaatsjes en heerlijk eten! Tegelijkertijd heeft het veel uitdagingen, zoals een werkeloosheid van 25% en de kloof tussen arm en rijk die is ontstaan door kolonisatie en het Apartheidsregime. Toerisme is bij uitstek een sector waarin veel werkgelegenheid wordt gecreëerd. Geen wonder dat in Zuid-Afrika een Fair Trade in Toerisme keurmerk is ontstaan. Hierdoor krijgen steeds meer mensen een eerlijke kans op een opleiding, eerlijke loon en doorgroeimogelijkheden.

4: Je reist schoner en eerlijker
De accommodatie en excursie bedrijven die zijn goedgekeurd met het Fair Trade in Tourism keurmerk voldoen aan maar liefst 200 criteria variërend van eerlijke lonen, opleiding en mensenrechten tot dierenwelzijn, milieu en natuur. Natuurlijke bronnen worden zo min mogelijk belast, afval gescheiden en gerecycled, en er worden zonnepanelen gebruikt. Dieren en natuurbehoud zijn vaak onderdeel van de missie van de lodge, waardoor je in een mooiere omgeving verblijft. Als je rondreist kun je je ogen niet sluiten voor armoede die er bijvoorbeeld in de townships heerst. Dan is het een prettige gedachte dat jij een eerlijke keuze hebt gemaakt en de locals beter worden van jouw komst.

5: Je zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven Fair Trade worden
Bij een Fair Trade Holiday is minimaal 50% van je overnachtingen in een Fair Trade Tourism (FTT) gecertificeerde accommodatie. Daarnaast moet de reisorganisatie die de Fair Trade holiday aanbiedt, Fair Trade Tourism Approved zijn. Footprint Travel Zuid-Afrika reizen is bijvoorbeeld een Nederlandse reisorganisatie die FTT Approved is en Fair Trade Holidays aanbiedt.

Waarom niet 100% van de accommodaties, vraag je je misschien af?
Het antwoord is eenvoudig, er zijn nog niet voldoende Fair Trade accommodaties om binnen dezelfde accommodatie klasse een reis aan te bieden. De FTT heeft daarom besloten dat een Fair Trade Holiday pakket de beste manier is om FTT accommodaties onder de aandacht te brengen van het reizigerspubliek. Hopelijk zijn de Fair Trade Holidays zo’n succes, dat steeds meer accommodaties ervoor kiezen om Fair Trade te gaan ondernemen.

Over de auteur:
Paulien van der Geest is een van de oprichters van Footprint Travel. Bij Footprint Travel Zuid-Afrika reizen werken mensen die het land door en door kennen omdat ze er wonen of vaak rondreizen. Onder het motto “Go Fair. Go Local” wordt er maatwerk geleverd en is iedere privé autoreis uniek. Footprint Travel is goedgekeurd door Fair Trade Tourism en mag Fair Trade Holidays aanbieden.

Oog-fairtrade-footprint-travel-luipaard