Mijn naam is Tessa van Spaandonk. Woonachtig in Tilburg en studerend aan de Hogeschool Rotterdam. Ik zit nu in mijn 4de jaar ergotherapie en ben voor mijn minor Beyond Borders voor 3 maanden te vinden in Kaapstad, Zuid-Afrika, als student verbonden aan de organisatie Health Promoters South Africa.

Na bijna 2 maanden in Kaapstad te zijn, ben ik verliefd geworden op het land, de mensen en de sfeer! Wauw, wat een diversiteit is er te vinden in dit land. Na een paar dagen voelde het al als thuis. Er zijn zoveel gave dingen te doen en te beleven dat 3 maanden hier niet genoeg zijn!

Met 9 studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn we druk bezig met een activiteitenplan opzetten voor HPSA omtrent fundraising en naamsbekendheid. HPSA genereert op dit moment alleen nog maar inkomsten vanuit Nederland en de VS. Wij onderzoeken de mogelijkheden om ook geld te genereren vanuit Zuid-Afrika zelf.

Mijn drijfveer om me in te zetten voor deze organisatie is het feit dat zij met zo weinig middelen zoveel mensen kunnen en willen helpen. De inzet van de Health Promoters is zo groot. Dat bewonder ik enorm! De Health Promoters leven zelf ook in de townships en zien dagelijks de schrijnende gevallen van mensen die onbekend zijn met de basis hygiëneregels en de gevolgen daarvan. Ik als nuchtere Hollander denkt al bijna niet meer na over deze basisregels van hygiëne. Voor ons is dit vanzelfsprekend en zit het in de opvoeding. Dit verschil wordt me hier echt duidelijk en ik ben erg blij dat HPSA zich ervoor inzet om het ook hier als basiskennis voor iedereen beschikbaar te maken.

Door ook inkomsten vanuit Zuid-Afrika te genereren hoop ik dat HPSA kan groeien. Wat zij doen voor hun medemens is zo hartverwarmend. Ze zetten alles op alles om zoveel mogelijk mensen te helpen. Ze leren door de conversatie aan te gaan met hun “studenten”. Het is geen leraar die alles zegt wat de studenten moeten aannemen. Maar iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten en krijgt de kans om hun gedachtes over bepaalde onderwerpen uit te spreken.

Naast HPSA hebben wij als groep besloten om met eerste kerstdag ons in te zetten voor de vele zwervers hier in Kaapstad. We hebben 20 borden spaghetti gemaakt, toetjes gekocht en blikjes drinken. Dit zijn we in de buurt gaan uitdelen aan iedereen die het nodig had. Mensen waren hier erg dankbaar voor en je zag hoeveel plezier het ze deed. Dat was een heel mooie ervaring! Ik kan me bijna geen betere eerste kerstdag voorstellen, als je ziet hoe je de mensen hier zo blij mee maakt. Dit smaakt naar meer!

Tessa van Spaandonk

De Rotterdamse studenten met Wien Sillevis Smit aan het werk