Voor het zomernummer van Meridian Travel werden we geïnterviewd als Dutch local in Zuid-Afrika

Wat mis je het meeste aan Nederland als je in Zuid-Afrika bent en andersom?
“Moeilijke vraag. Ik mis Nederland namelijk niet als ik in Zuid-Afrika ben, omdat ik weet dat ik na drie maanden weer terug ben. Wij hebben allebei ons leven daarop ingericht. Half in Zuid-Afrika, half in Nederland. Misschien mis ik het meest even gezellig naar het café en je vrienden ontmoeten. Als ik in Nederland ben, mis ik de ruimte, het natuurschoon, de stilte en de chaos van Zuid-Afrika. Het idee dat alles kan. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik Nederland verlaat met een glimlach en Zuid-Afrika met een traan. Maar Nederland is mijn zekerheid en Zuid-Afrika mijn avontuur.”

Wat is je mooiste ervaring in Zuid-Afrika?
“Dat zijn er honderden; ontmoetingen met wilde dieren, met bijzondere mensen. De koop van ons huis en het besef dat je deel uit gaat maken van dit land. Luisteren naar levensverhalen die je raken. Maar het meest bijzondere was denk ik het moment dat we in Qunu waren, waar Mandela is opgegroeid en een van zijn huizen heeft en ik schoorvoetend aan de bewakers van zijn huis ons tijdschrift overhandigde. Ik had er een briefje ingestopt voor mister Mandela, als blijk van waardering voor wat hij voor Zuid-Afrika en de wereld heeft gedaan. Gekrabbeld op een stukje papier. Dat we op zijn stoep stonden, daar heb ik echt even diep adem bij moeten halen en mezelf in m’n arm moeten knijpen: hier sta ik, bij het huis van Mandela. Een gewone villa, geen paleis. Helaas stond hij toen al geen mensen meer te woord, maar wij waren er, en OOG VOOR ZUID-AFRIKA ligt op de koffietafel van Mandela, stel ik me zo voor.”

Wat is je favoriete plek in Zuid-Afrika?
“Ik vind het moeilijk te kiezen tussen bush of beach. Ons huis staat aan de Atlantische Oceaan en is voor mij, zo dichtbij Kaapstad, nog steeds de beste keuze en ideale plek. Als ik aan de bush denk, heb ik twee favorieten: in de Oostkaap Kariega Private Game Reserve, vanwege de prachtige natuur en close encouters met het wild en Singita Lebombo in Kruger National Park. Een lodge die kwa schoonheid, service en “dierdichtheid” 7 sterren verdient.”

Aan welke zaken kun je je storen in Zuid-Afrika?
“Aan de chaos, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, want het is ook de charme. Aan het tempo waarin dingen gedaan worden, zelfde tegenstrijdigheid. En aan de negatieve verslaggeving met betrekking tot alles wat er in het land gebeurt. Maar dat is denk ik universeel. Het goede wordt niet belicht. Liever mopperen op wat er niet klopt. Kost een hoop energie.”