Exploring Africa Travels is een jonge, ambitieuze en bijzondere aanbieder van individuele autorondreizen door zuidelijk Afrika. Tijd om kennis te maken met eigenaar en oprichter Hen Gommans.

Even voorstellen. Wie is Hen Gommans en wat heeft jou doen besluiten Exploring Africa Travels op te richten?
“Als gepassioneerde reiziger (getrouwd, 2 kinderen) wil ik zoveel mogelijk van de wereld zien. Ik houd van het avontuur aangaan en het ontdekken van alle mooie dingen in het leven zit in mijn genen. Afrika is het continent dat de mooiste en diepste indrukken heeft achtergelaten. De prachtige ongerepte natuur, het imponerende dierenrijk, de vriendelijke bevolking met zijn rijke
historie. Door mijn reiservaringen werd ik regelmatig door vrienden en kennissen gevraagd reisschema’s uit te werken op basis van hun persoonlijke wensen. Hun positieve feedback heeft mij    geïnspireerd om meer mensen het gevoel van Afrika optimaal te laten beleven.”

Wat maakt een reis met Exploring Africa Travels tot een droomreis?
“Door het vastleggen van vliegtickets, autohuur en de overnachtingen biedt Exploring Africa Travels zekerheid en comfort, zodat de reiziger onbezorgd van zijn/haar droomreis kan genieten. Op onze website is een aanbod van reizen te vinden dat met de grootste zorg is samengesteld. Daarnaast wordt er ook maatwerk geleverd om aan alle wensen van de reiziger te voldoen.”

Op welke landen richt je je?
“Exploring Africa Travels richt zich op de landen gelegen in Zuidelijk Afrika, te weten: Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Al deze landen zijn uitermate geschikt om zelf per auto te ontdekken.”

Je biedt ook vrijwilligerswerk in Afrika aan. Aan wat voor projecten moeten we denken en hoe gaat een vrijwilligersreis in z’n werk?
“Afrika en wildlife en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het behoud hiervan heeft Exploring Africa Travels dan ook hoog in het vaandel staan. De projecten die wij aanbieden zijn van niet-commerciële, veelal lokale, organisaties die zich inzetten voor dier en natuur. Het daarbij inzetten van de lokale bevolking is van het grootste belang, ook zij dienen hier baat bij te hebben.Voor deelname aan de meeste projecten is geen specifieke ervaring vereist. Indien een vrijwilliger wel ervaring heeft in een relevant vakgebied kan dit van te voren aangegeven worden. Enkele taken kunnen zijn: benodigde data verzamelen, taggen, dierenpopulaties tellen, gedrag observeren en bestuderen, voeren en verzorgen van dieren in een rehabilitatiecentrum.Bij de kosten van een project zijn inbegrepen: logies, maaltijden en transfers van en naar het project (meestal vanaf het vliegveld). Te allen tijde staat de vrijwilliger onder toezicht van een coördinator die voorziet in volledig support en ondersteuning.”

Exploring Africa TravelsKun je om het wat concreter te maken twee voorbeelden geven van bijzondere vrijwilligersprojecten?
“Harnas Wildlife Foundation in Namibië is een rehabilitatiecentrum. Hier worden dieren opgevangen die zorg nodig hebben om te kunnen herstellen en hopelijk teruggeplaatst te kunnen worden in hun natuurlijke omgeving. Tevens is het een toevluchtsoord voor dieren die niet meer zouden overleven in het wild, zoals bij weesdieren. Enkele vrijwilligerstaken zijn: verzorgen, voedsel voedselvoorbereidingen en voeden, omheiningen controleren en bouwen, dierpopulaties tellen, dierstudies, gerehabiliteerde dieren volgen en traceren. Underwater Africa in Mozambique is een conservatieproject dat wetenschappelijk onderzoek verricht naar voornamelijk reuzenmanta’s, walvishaaien, zeeschildpadden, dolfijnen en bultruggen. Enkele vrijwilligerstaken tijdens het duiken en snorkelen zijn: identificeren, taggen, dna afnemen, bijhouden van database, observeren en gedragsstudies.”

Tot slot: Wat is jouw eigen top vijf van bestemmingen in Afrika?
1 South Luangwa National Park, Zambia
2 Victoria Falls, Zimbabwe
3 Kaapstad, Zuid-Afrika
4 Chobe National Park, Botswana
5 iSimangaliso Wetland Park, Zuid-Afrika

Meer weten over Exploring Africa Travels? Ga naar de website www.exploringafricatravels.com