Van 28 januari tot 27 februari 2016 heeft de bekende en gelauwerde Nederlandse kunstenares een solo-expositie in de prestigieuze Jan Royce Gallery in Kaapstad.
In Your Face is het nieuwste project van Renée van Leusden (1947). De kick-off van de solo-expositie was tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, waarna In Your Face op wereldtournee is gegaan en behalve in Kaapstad te zien is in San Francisco, Miami en Parijs.

Wat laat de expositie zien?
Een collectie bronzen maskers die met je verbeelding aan de haal gaan en je emoties testen. Elk masker is een reflectie van wat er nu in de wereld gebeurt. Behalve de nieuwe collectie zijn er ook eerder gemaakte sculpturen te zien.

Waarom Kaapstad?
Toen Renée vorig jaar voor het eerst de Mother City bezocht was ze verkocht en wist ze ook dat haar project In Your Face in Kaapstad tentoongesteld moest worden. Ze herkende de contrasten tussen arm en rijk, de rauwe werkelijkheid van een leven op de rafelige randen van geluk en misère.
Zoals je in Kaapstad de confrontatie met sociaal onrecht en de kloof tussen arm en rijk niet uit de weg kunt gaan, zo sparen de “gezichten” van Renée je ook niet. Daarom is In Your Face “thuis” in het decor van de Tafelberg, de kleuren van Kaapstad, de hippe energie die er heerst.

De plek van de expositie
Toeval bestaat niet en toen Renée vorig jaar besloot dat In Your Face thuishoorde in Kaapstad, ging ze op zoek naar een passende plek. Ze vond die in de prestigieuze Jan Royce Gallery in het hart van de stad. De eigenaar, de Nederlander Kees Moonen, bleek al jaren een fan van haar werk en was onmiddellijk enthousiast om de expositie in zijn programma op te nemen.
De vernissage die inmiddels heeft plaatsgevonden op donderdag 28 januari, is door onze Nederlandse consul-generaal Bonnie Horbach geopend.
Het geëngageerde werk van Renée van Leusden sprak Bonnie Horbach meteen aan. “Deze maskers tonen de harde realiteit van de wereld waarin wij leven. Deze collectie houdt de toeschouwer een spiegel voor. Zoals alleen kunst dit kan.”


Jan Royce Gallery, 64 Church Street, Kaapstad
Geopend woensdag, donderdag en vrijdag: 11.00 – 16.00. Zaterdag: 10.00 – 13.00.
www.reneevanleusden.nl en www.janroycegallery.com
In Your Face is in Kaapstad te bezichtigen tot 27 februari 2016.