De afgelopen maanden heb ik de eer gehad voor het Health Promotion South Africa Trust te mogen werken. En daar ben ik trots op. Het is een dynamische organisatie die dag in dag uit ontwikkelt, traint, informeert, promoot, luistert, adviseert, samenwerkt, netwerkt en verder kijkt. Vanuit mijn rol als sociaal werker heb ik vooral gemerkt dat een organisatie als deze zeer, zeer gewild is. De afgelopen tijd heb ik met eigen ogen mogen ervaren dat werken in een land als Zuid-Afrika niet makkelijk is. Een land van verschillen, een rijke en roerige geschiedenis, razend boeiende politiek en nog veel meer. Ik heb ontzettend veel geleerd van de manier waarop sociaal werk wordt uitgevoerd, want lesgeven binnen een gemeenschap is zoveel meer dan alleen voor de klas staan en uitleggen!

Health Promoters@Crèche
In de laatste periode in Zuid-Afrika heb ik nog een eindsprint getrokken in het werk voor de Health Promoters. Ik maakte een afspraak met George om bij alle centra langs te gaan. Hier werd het mij op het laatste moment nog duidelijker waar de Health Promoters allemaal voor werken. Naast de centra waar de lessen zelf worden gegeven zijn de Health Promoters sinds kort een nieuw programma begonnen: Health Promoters@Crèche. In Mfuleni zijn we langs drie crèches geweest waar op weinig vierkante meters veel (Heel. Erg. Veel) kinderen worden opgevangen. De rol van de Health Promoters is het trainen van de vrouwen die in de crèches werken over bijvoorbeeld gezonde ontwikkeling van kinderen en voeding. De crèches zien er fantastisch uit; strak, schoon en met felgekleurde, vrolijke tekeningen op de muren. Ook worden we herinnerd aan de Ubuntu-gedachte: “I am because you are”. Tot slot heb ik mezelf nuttig gemaakt door het team te helpen met het upgraden van materialen van HP. Zoals ik al zei ontwikkelt HP zich dagelijks en er wordt hard gewerkt om alle informatie up to date te houden. Buiten het onderzoek om is dit mijn kans om het team te helpen en wat te ontlasten.

TCB; the last one!
De laatste TCB vond afgelopen vrijdag plaats en hier heb ik helaas afscheid moeten nemen van het team. Ik hield mijn eindpresentatie waarin ik de rest kort uitlegde wat ik hier de afgelopen maanden heb gedaan, wat de uitkomsten waren en wat ik ervan heb geleerd. Niet makkelijk om dit in één presentatie te vatten! Ik besloot de presentatie met het eindresultaat van mijn onderzoek, samengevat in één product: een workshop voor de Health Promoters. De HP kunnen deze workshop gebruiken als manier om mensen te laten nadenken over hun doelen (dit kan van alles zijn: van een gezondere levensstijl tot het vinden van een baan) en deze om te zetten in actie. Het begint met waar mijn hele onderzoek om draaide: motivatie. Mijn belangrijkste bevinding is dat het erg effectief is om te focussen niet alleen op de gedragsverandering zelf, maar ook aan wat daaraan ten grondslag ligt: motivatie, drive, zelfkennis, weten wat je wilt en waarom je dat wilt. Wanneer je dit voor ogen hebt en bijvoorbeeld opschrijft, is het makkelijker om je doelen vast te houden en een actieplan op te stellen en uit te voeren. Zo is het drie jongens uiteindelijk gelukt om een baan te vinden! Je begrijpt hoe trots ik was en met wat voor gevoel ik het project heb afgesloten.

Tot slot heb ik de tijd genomen om te benadrukken wat ik heb geleerd buiten het onderzoek om. En dat is niet niks! Het is zelfs zo dat het voelt alsof ik twee onderzoeken in één heb uitgevoerd. Aan de ene kant heb ik de opdracht van school gekregen om een praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Iets als beschrijving van de context is hierbij “bijzaak”. Aan de andere kant heeft het uitvoeren van een onderzoek in een totaal andere culturele setting ervoor gezorgd dat context bijna een onderzoek op zich was. Samen met Mamakopo heb ik heel veel tijd gestoken in de introductietijd waarin ik mezelf voorstelde en langzaamaan onderdeel werd van de gemeenschap waarbinnen ik werkte. Dit bleek fundamenteler te zijn dan ik had gedacht. Zonder deze intensieve periode van “benadering” had ik niks om op te bouwen en was ik echt nergens. Dit maakt vier maanden veel te kort om een onderzoek uit te voeren en iets neer te zetten wat duurzaam kan zijn. Toch ben ik ontzettend trots op de jongens die een baan hebben gekregen en dag in dag uit naar het centrum zijn gekomen om daar de lessen en trainingen te volgen. Op heel veel niveaus was dit een van de meeste leerzame ervaringen in mijn leven! Mamakopo is hierbij mijn rots in de branding geweest, waarvoor veel, VEEL dank. We sloten de meeting af met een Hollandse lunch (pannenkoeken) en daarna was het tijd om afscheid te nemen! Brok in mijn keel toen ik de deur uitliep!

Zoals ik het vijf maanden geleden overnam van de studenten uit Utrecht en Rotterdam, geef ik het woord vanaf nu aan Manon, een nieuwe vrijwilligster die eind juni zal landen in Kaapstad en de Health Promoters gaat bijstaan in hun strijd tegen ziekte en het verspreiden van kennis over hygiëne en een gezonde levensstijl.

Bedankt voor het lezen, zeer vereerd! Het is tijd voor vakantie terwijl ik in spanning mijn cijfer afwacht!

Doei!