Regelmatig schrijven studenten die stage lopen of werken bij de Health Promoters een blog. Ook deze keer komt hij van Sophia, Inge en Roos

Oei, de tijd vliegt hier voorbij! Na een geweldig safariweekend in Addo Elephant Park zijn we druk bezig met het afronden van de opdrachten voor onze opleiding. Daarnaast zijn we natuurlijk ook volop aan de slag voor de Health Promoters. We hebben in het kader van fundraising tientallen e-mails verstuurd naar alle apotheken, sportclubs en lokale kranten in de omgeving van Stellenbosch. Naar aanleiding hiervan hebben we deze week onze eerste afspraak bij een sportschool, om de opties voor een samenwerking te verkennen. We zijn heel benieuwd wat hieruit gaat komen!

Als logopediestudenten hebben we ons de afgelopen tijd natuurlijk ook met logopedie beziggehouden. Zo hebben we op verschillende plekken presentaties gegeven over taal- en spraakontwikkeling en hoe je dit kunt stimuleren als dat nodig is. De eerste presentatie was voor een groep hoogzwangere vrouwen (eentje was er niet omdat ze weeën had). De tweede was voor de Health Promoters en de derde presentatie was voor de staff van weeshuis Baphumelele in Khayelitsha. Het was leuk om te zien dat de Health Promoters zulke goede vragen stelden en eigenlijk al best veel wisten over de taalontwikkeling van een kind. Interessante discussies kwamen op gang.

Super fijn dat Health Promoters ons de mogelijkheid geeft om naast fundraising ook iets met onze studie te kunnen doen. Hopelijk laten we hiermee iets achter voor de Health Promoters, waarmee zij verder aan de slag kunnen. We realiseren ons steeds meer dat het echt een krachtige formule is; de lokale bevolking die aan elkaar voorlichting geeft. Het was voor ons soms best aanpassen aan de groep luisteraars, terwijl de Health Promoters dezelfde taal spreken en uit dezelfde cultuur komen. Hier hebben we dan wel weer veel van geleerd!

Deze tijd is sowieso heel leerzaam voor ons, zowel professioneel als persoonlijk. Professioneel omdat we hier zien dat zorg niet overal vanzelfsprekend is. En persoonlijk, omdat dat nogal wat is om te beseffen. Het is een bijzondere ervaring.

FullSizeRender (2)