Hallo beste lezers van Oog voor Afrika,

Wie ben ik?
Mijn naam is Yolande Lijten, ik ben 21 jaar oud en woon in Rotterdam. Oorspronkelijk kom ik uit Dordrecht en ik heb met mijn ouders, twee zussen en een tweelingbroer tot mijn 19de in Barendrecht gewoond. Na het afronden van de havo ben ik gaan studeren aan de Hogeschool Rotterdam. Hier zit ik nu in mijn 4de en ook laatste jaar van de opleiding Fysiotherapie. Begin dit schooljaar zijn de minoren begonnen, waarbij ik gekozen heb voor de minor Beyond Borders. Bij deze minor mocht je naar het buitenland om mee te helpen aan een project. Reizen wilde ik altijd al graag en dit kon ik nu combineren met school. Daarnaast vind ik het super tof om namens de Health Promoters iets te kunnen betekenen voor de mensen in de townships van Zuid-Afrika. Hier wil ik mij ook mee bezig blijven houden zodra ik terug ben in Nederland. Wie weet kom ik nog een keer terug naar Zuid-Afrika!

Fundraisingsactie voor The Health Promoters
We zijn nu al een aantal weken bezig met het maken van een fundraisingplan voor de Health Promoters South Africa. Hierbij zijn we allemaal dingen aan het uitzoeken en hebben we contact met veel personen in Zuid-Afrika. Maar naast alle research wilden we zelf ook een fundraisingsactie doen om geld in te zamelen voor de organisatie.
Vier van de negen studenten waarmee wij hier zijn, waaronder ikzelf, waren al een paar keer gaan hardlopen in Kaapstad. Wij hadden in Nederland al gehoord van een hardloopwedstrijd in een township in de buurt van de stad. Dit leek ons super leuk om te doen. Zo ontstond het idee om er een fundraisingsactie van te maken en sponsoring te vragen voor onze 10km run in de township Gugulethu. Via de Facebookpagina van de Vrienden van de Health Promoters werden er verschillende berichten geplaatst met foto’s van de training en voorbereiding. Hierbij zat een verzoek voor sponsoring. Daarnaast liepen wij met een shirt met het logo van de Health Promoters erop.

De dag van de run
Woensdag 16 december 2015.

run

Daar gingen we dan! Om 7 uur ’s ochtends begon de race. We wilden er om half 7 zijn voor de registratie, dus de wekker stond vroeg die ochtend. Laura, Lisa, Nathalie, Sanne (onze trouwe supporter en coach) en ik gingen op pad. Toch wel spannend naar zo’n township die je niet kent. Bij aankomst wisten we niet wat we konden verwachten. We liepen naar het punt waar de registratie plaatsvond. Wauw, wat was alles goed geregeld! Geen rijen bij het registreren, geen wachttijden bij de wc, allemaal een nummer voor bij nood op ons shirt, echt een top organisatie was het!
De laatste banaantjes werden gepeld en het nodige water nog gedronken en toen op naar de startstreep.
Daar stonden we met heel veel andere renners te wachten op het startschot, dat op zijn Afrikaans, niet om 07:00 uur maar om 07:10 klonk. Daar gingen we!
Al vanaf het begin van de route stonden er mensen, nog in badjassen en met slaapmutsen op, ons aan te moedigen. Dit gaf al meteen extra energie!
Tijdens de route kwamen er ook kinderen langs de route staan met plastic zakken. Hierin vingen ze het snoepgoed dat de verschillende renners voor hen meegebracht hadden op! Heel mooi om te zien hoe blij de kinderen hiervan werden en hoeveel energie de renners hier weer voor terugkregen.
Bij elk kruispunt stond een verkeersregelaar. Grappig dat er toch gewoon auto’s over de route reden. Er was niks afgezet en tussen de renners door werden er auto’s door gelaten, het was blijven opletten dus! Dit is wel anders dan in Nederland en dan zie je goed de verschillen, wat ik erg leuk vind, want alles ging eigenlijk juist helemaal goed op hun eigen manier. De run heeft veel indrukken gegeven en het was een onwijs leuke ervaring!
Na de finish zaten we welverdiend even in het zonnetje in het gras uit te rusten. Hier vroegen mensen naar de Health Promoters. Het was leuk om te merken dat het lopen met Health Promoters logo op deze manier al invloed heeft op de naamsbekendheid. Daarnaast zijn er verschillende donaties geweest door de Facebookpromotie in Nederland.
Het was al met al een hele ervaring voor mezelf en een groot succes voor de Health Promoters en ons project.

Bedankt Gugulethu en je geweldige inwoners!

Yolande