Matthijs van der Meer is musicalperformer, acteur en presentator. Voor zijn studie Musicaltheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten bedacht hij de afstudeervoorstelling Hartelijk Zaterdag die 6 november wordt gespeeld in het academietheater Fontys. OOG VOOR AFRIKA legt hem 5 vragen voor.

Hartelijk Zaterdag is jouw afstudeerproject. Kun je er wat meer over vertellen?
“Ik heb een eigen tv-programma bedacht – Hartelijk Zaterdag. Een muzikaal reisprogramma waarin show, muziek en interviews elkaar zullen afwisselen. Deze eerste “aflevering” zal in het teken staan van Zuid-Afrika. Natuurlijk blijft het allemaal theater dus kan ik alle kanten op met het verhaal. Een vlotte voorstelling waarbij mijn zelf gecomponeerde muziek live gespeeld wordt door een combo. Natuurlijk is dit een presentatie, gedurende 20 minuten, van een zaterdagavondshow die in realiteit misschien twee uur zou duren.”

Waarom heb je gekozen voor Zuid-Afrika als centraal thema in de eerste aflevering?
“Music is the key of life”, de prachtzin die schrijver Sonwabiso Ngcowa mij vertelde. Een jonge Zuid-Afrikaanse auteur die met zijn boek In Search Of Happiness zijn schrijversdebuut maakt. Ik heb de kans gehad om met hem te mogen praten. Hij heeft me veel verteld over de cultuur van Zuid-Afrika. Mij werd al vrij snel duidelijk dat alles draait om muziek. Tijdens elke gelegenheid is er wel ruimte voor spontane zang. Een facet van een cultuur die wij als “nuchtere Nederlanders” niet kennen. De drang naar het maken van muziek op welke manier dan ook, het uiten van gevoelens en het vertellen van verhalen op zeer ritmische wijze in Zuid-Afrika interesseren mij enorm. Nelson Mandela heeft ooit gezegd dat muziek de redding van het volk zou zijn. Als muziek zo’n belangrijke rol kan spelen in een samenleving, dan vind ik dat daar dieper op in moet worden gegaan!”

Je kiest als in een echte tv-aflevering ook voor aandacht voor een goed doel?
“In het tv programma Hartelijk Zaterdag wordt het goede doel HOKISA gesteund. HOKISA staat voor Homes for Kids in South Africa en biedt een thuis aan kinderen die ouderloos of ziek zijn als gevolg van HIV/Aids. Sonwabiso Ngcowa is opgegroeid in Masiphumelele, de township waar het HOKISA-huis staat, hij heeft me er alles over kunnen vertellen. Het huis werd in 2002 geopend door aartsbisschop Desmond Tutu. Dit onderdeel van de show wordt niet in fictie uitgewerkt, maar in realiteit.”

Waarom dit doel en hoe kunnen we in Nederland helpen?
“HOKISA is een relatief kleine organisatie waar een team van liefdevolle vrijwilligers werkt. Daardoor weet je als donateur zeker dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Sinds mijn voorstel om samen te werken, word ik heel nauw betrokken bij HOKISA. Nu ik het hele team, inclusief oprichter Lutz van Dijk heb ontmoet, weet ik zeker dat elk dubbeltje terecht komt daar waar het voor bestemd is, namelijk hulp aan kinderen die dat hard nodig hebben. Op 6 november speel ik mijn afstudeervoorstelling spelen. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk media-aandacht te vragen voor HOKISA zodat er op 6 november a.s. al een leuk bedrag binnen is gehaald.”

6 November is de dag van jouw voorstelling. Wat gaan we dan zien,waar en hoe laat?
“Het publiek zal kijken naar de opname van de eerste aflevering van het programma Hartelijk Zaterdag. Op deze avond zal ik met nog drie klasgenoten afstuderen die elk een stuk theater van zo’n 20 minuten zullen brengen. Vanaf 19.00 uur zal dit avondvullende programma met verschillende type theatervoorstellingen van start gaan in het academietheater van Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. In het programma Hartelijk Zaterdag zal ik HOKISA op een mooie manier naar voren halen. De exacte inhoud van het programma hou ik nog even voor mij ! Komen dus.”

Praktisch:
Wil je een bijdrage leveren aan Hokisa, www.hokisa.nl, stort dan op NL46INGB0009232137 ten name van Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland, o.v.v. Hartelijk Zaterdag Meer informatie over dit project:
www.matthijsvandermeer.com/hartelijkzaterdag

Like de facebookpagina om op de hoogte gehouden te worden van alle ontwikkelingen: www.facebook.com/hartelijkzaterdagtv
Promo Hartelijk Zaterdag: http://www.youtube.com/watch?v=CtEa-fGG1lA
Hartelijk Zaterdag steunt HOKISA: http://www.youtube.com/watch?
v=rKt_jmSjntQ&list=UUdBuD9KqjRTwzoOuGZZrcmA

Vanaf januari 2015 is Matthijs te zien in de musical Heerlijk Duurt Het Langst van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment.

Tekst: Marjolein Westerterp