Elke Denys schoolde zich enkele jaren geleden om tot diëtiste. Als afstudeerstage besloot ze de Health Promoters te helpen met het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal rond gezonde voeding. Daarom is ze drie maanden in Zuid-Afrika, samen met haar man en dochters van 7 en 9.

Ik was zenuwachtig, ik ging namelijk kookles geven aan enkele Afrikaanse vrouwen. Vrouwen die soms al meer dan veertig jaren elke dag voor een ganse familie koken. Wat ging ik hen in godsnaam leren?
De zenuwachtigheid was enkele dagen geleden al begonnen toen ik de kookworkshop voorbereidde. Ik had al wel workshops gegeven, maar deze waren toch iets anders. Hier ging het niet om een bende hipsters die wraps met hummus en quinoa wilden maken.
Hier moest ik koken met het eten en het materiaal, zijnde een kookplaat en een pan, dat voor handen was. En dat eten, dat was andere koek. Want daar stond ik dan in die Shoprite, midden in de township met rond mij blikken bonen in tomatensaus, cola, allerlei suikerzoete fruitsapjes en bergen Aiki noedels! zover ik kon kijken.
Het was zoeken, maar uiteindelijk vond ik ze toch, mijn gezonde ingrediënten: een zak wortelen, een paar ajuinen en bos half verlepte spinazie. De moed zonk me bijna in de schoenen, maar op weg naar huis passeerde ik een straatverkoper en de pompoen die hij verkocht, gaf me de inspiratie die ik nodig had.
En zodus maakte ik die donderdag met een groep Afrikaanse vrouwen en twee jonge mannen een volkoren pasta met pompoensaus. Het begon aarzelend, maar toen ik de pruttelende pan kon serveren, slaakte ik een zucht van verlichting. Ze bleven maar proeven. De “yummies” en “jammies” bleven komen en toen hoorde ik iemand zeggen: “Healthy food is all around and we did not know.”
Toen wist ik het wel zeker! Health Promoters kunnen een verschil maken, ook bij mama’s die al jaren koken.