Safarikoorts
Haar vage wens om alles in de steek te laten en met Ken mee te gaan, verandert als we zelf op pad gaan. Innig gelukkig is ze als we in het kleine safaripark Pilanesburg een zeer close ontmoeting hebben met een zwarte neushoorn en een nijlpaardenfamilie zien zonnebaden op een mini-eilandje waar hun vette lijven overheen lijken te stulpen. Pilanesburg National Park is een van de onbekendste maar mooiste safariparken van Zuid-Afrika. Vlakbij ligt het extravagante Sun City en Lost City. In een van de droogste streken van Afrika is hier zelfs een Valley of the Waves gemaakt, met een
binnenzee mét golfslag en een hagelwit palmenstrand. Als onze zin in wilde dieren enigszins bevredigd is, rijden we door naar Kruger. Maar eerst stoppen we bij de hoogtepunten van de Panoramaroute.
In het voormalige goudzoekersplaatsje Pilgrim’s Rest slaat mijn vriendin haar slag. Twee beeldjes die gebruikt worden bij huwelijksceremonies worden ingepakt en afgerekend met creditcard.”Hebbes”, spreekt ze nonchalant. Ze straalt.

Verhalen van toen
Onderweg leest ze voor over de Voortrekkers die rond 1840 dit gebied doorkruisten. Ze stuurden een van hen vooruit om het gebied te verkennen. Toen hij op de afgesproken tijd niet terug was, dachten ze dat hij verloren was en noemden de rivier waaraan ze kampeerden de Treur. Ze trokken verder en zie! daar verscheen de verloren gewaande reisgezel. De rivier waar dat gebeurde werd de Blyderivier. Waar deze twee rivieren elkaar miljoenen jaren lang ontmoetten zijn diepe gaten geslepen. Die zijn genoemd naar een van de eerste goudzoekers, Tom Bourke.

Peter Boshuijzen