Op weg naar de indrukwekkende Isibindi Rhino Ridge Safari Lodge in het Hluhluwe National Park namen fotograaf Peter en ik de afslag die de Garmin ons wees, niet de routebeschrijving zoals we die ontvangen hadden. We reden bijna twee uur lang over golvende heuvels en langs dorpjes waar men ons nog verbaasd nakeek en hartelijk toezwaaide. Hier kwamen niet veel toeristen, zoveel was duidelijk. Hoe groot het contrast is tussen het leven in een dorpje aan de rand van een groot natuurreservaat dat jaarlijks bezocht wordt door tienduizenden toeristen en het leven in een luxe lodge werd ons toen duidelijk.

Isibindi Africa Lodges heeft sinds de start van de prestigieuze Rhino Ridge Safari Lodge in het HluHluwe iMfolozi Park een helpende hand uitgestoken naar een nabijgelegen gemeenschap. Om de arme plattelands community Mpenbeni die daar probeert een leven bij elkaar te scharrelen betere kansen te geven, is er een stichting opgericht, Ithuba, dat ‘kans’ betekent.

Het gaat hier niet om geven maar om kansen te creëren voor de lokale bevolking door middels van onderwijs, en zo de intense armoede te bestrijden, maar ook om samen te kunnen werken op het gebied van natuurbehoud en anti-poaching.

De lokale community gebruikt veel hout om te stoken en koken, het grazende vee kan omheiningen verwoesten. Met informatie en helpende handen kan in de gemeenschap een micro-economie gecreëerd worden, waar de bevolking en natuurbehoud beiden van profiteren.

Giften en informatie via www.isibindi.co.za.

Overcoming poverty is not a gesture of charity. It is an act of justice. It is the protection of a fundamental human right, the right to dignity and a decent life . . . – Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft zijn leven gewijd aan een vrij, democratisch Zuid-Afrika waar iedereen een gelijkwaardige plek heeft om te leven. Zijn inzet was vooral gericht op educatie: Education is the most powerful weapon you can use to change the world.

In OOG VOOR AFRIKA 02-2018, die vanaf 13 juli verkrijgbaar is, gewijd aan het Zuid-Afrika van Nelson Mandela, hebben wij daarom – samen met onze adverteerders – een aantal goede doelen uitgezocht die opkomen voor educatie aan hen die niet altijd gehoord worden.