In het plezierhaventje van Thesen Islands bij Garden Route hoofdstad Knysna liggen 7 spic & span “houseboats”. Kleine jachten die plaats bieden aan 4-5 personen en waarmee je op vakantie kunt op de Knysna Laguna en de wateren die het achterland doorkruisen.

Kapitein van je eigen vakantie, het is een droom voor velen en een geweldig alternatief voor een overnachting in een hotel of guesthouse. De prachtige motorjachtjes zijn van alle gemakken voorzien: visgerei, een Weber gasbarbecue, koelkast, douche, compleet ingerichte keuken, magnetron. Als je wilt, staat er een mand voor je klaar met het ontbijt en/of tapas. Natuurlijk kun je ook zelf cateren. Kapitein van je eigen vakantie, betekent ook baas van je eigen genieten.

Klaar voor de vaart
“Ayay, kapitein, klaar voor de vaart,” meld ik monter als de bagage is ingeruimd in ons nieuwe huis voor twee nachten. Helaas, de nieuwbakken kapitein moet eerst nog een examen afleggen, voor hij het jacht de wateren van Knysna mag opvaren. Mijn enige taak, zo meldt onze gastheer, is het vakkundig aanleggen met de pikhaak aan de boei die wij kiezen. Want nee, we komen niet terug in het haventje om te slapen, we slapen op de lagune. Dat aanleggen vermoedt stuurmanskunst en behendigheid. “Oorzaak van veel echtelijke ruzies zeker,” grap ik. “Ja, sommigen zijn er wel een tijdje zoet mee,” is het nonchalante antwoord. We worden de haven uitgeloodst en mogen dan het roer in eigen hand nemen. Kapitein van onze eigen vakantie dus. We varen over de prachtige, glanzende lagune, zien de zon ondergaan, de lichtjes van Knysna in de verte, leggen in één keer ons schip aan de boei, koken, lezen eindelijk dat boek dat al reisdagen in de tas zit. En slapen als marmotten, tot we in de ochtend wakker worden van nadrukkelijk gekwaak. We hebben twee eenden te gast, die zeker menen te weten dat we ons ontbijt met ze willen delen.

Relaxed
Onze vaarvakantie duurt maar twee dagen, maar al na een half uur zijn we in de relaxstand beland. De boot besturen blijkt een peulenschil en het is heerlijk om het levendige Knysna en de beroemde Heads van de andere kant te ontdekken. De stille achterlanden bieden een perfecte overnachtingsplaats voor de tweede nacht. Een groot gevoel van vrijheid overvalt ons, omhelsd door de heldere sterrenhemel weerspiegeld in het zacht klotsende water. Het enige geluid dat de stilte verstoort is dat van vogels. Puur genieten.

Alle informatie over de Knysna Houseboats vind je op
www.knysnahouseboats.com
en bekijk je op http://youtu.be/KIxBWR-5twk

Natuurlijk neem je de gelegenheid te baat verder rond te kijken in het gezellige Knysna. Aanraders: De gezellige Knysna Waterfront, The Heads met het Eastern Head Viewpoint, de vier bewegwijzerde wandelingen in het Knysna Forest. Bijzonder zijn de kastelen aan het strand bij Noetzie. www.visitknysna.co.za