De befaamde galerie iZArte waar prachtige Afrikaanse kunst te koop werd aangeboden, moest helaas in 2013 haar deuren sluiten. Daarmee verdween natuurlijk niet de passie voor Afrika en de kunstenaars. Sinds kort is er een nieuw initiatief: de iZArte kunstreizen. In samenwerking met de Zuid-Afrikaanse reisorganisatie Abang Africa is een aantal kunstreizen ontwikkeld naar Zuid-Afrika en Zimbabwe. Je combineert zo een reis door deze prachtige landen met een bezoek aan kunstenaars en eventueel workshops te plaatse. In OOG VOOR AFRIKA 01-2015 hebben we als voorbeeld een bijzondere 22-daagse reis door Zuid-Afrika en een ontmoeting met de Nala’s. een van de beroemdste pottenbakkersfamilies van het continent. De hoogste tijd om Janneke en Gert Rebergen van iZArte
een paar vragen te stellen.

Waar komt jullie passie voor de Afrikaanse kunst en de makers vandaan?
“De passie voor hedendaagse kunst hebben we al sinds we twintigers waren. We hebben heel veel kunst bekeken, als ontspanning en om van te genieten, in Nederland en in het buitenland. We zijn ervan overtuigd dat kunst moet in een mensenleven, in welke vorm dan ook. Kunst laat je anders naar de wereld kijken en zet je regelmatig op het verkeerde been. Het geeft gebeurtenissen een andere dimensie. Kunst kan je direct raken en je sprakeloos maken. De kunst in zuidelijk Afrika heeft andere invloeden dan onze westerse kunst en vertelt verhalen vanuit een andere context. Daarbij komt dat in Zuid-Afrika “zwarte” kunst gedurende een lange periode miskend is. Die kunst heeft zich in het geniep ontwikkeld, vooral binnen de eigen tribale culturele wereld. Tegelijkertijd was in Zuid-Afrika de gevestigde westerse kunst aanwezig. Na het afschaffen van de apartheid barstte de artistieke energie los, met de trots van de eigen culturele achtergrond. Kunstenaars werkten uiterst
gepassioneerd met eigen technieken en thema’s en mochten “los gaan”. Dat was de tijd dat wij voor het eerst in Zuid-Afrika kwamen en kunst gingen kijken.”

Kun je wat meer vertellen over de kunstreizen die jullie aanbieden?
“iZArte Kunstreizen zijn tailormade reizen naar Zuid-Afrikaanse kunstenaars en kunst, naar inspiratie, ontmoeting, uitwisseling. Met de mogelijkheid om zoveel toeristische hoogtepunten – wilde dieren, natuur, sport en activiteiten – toe te voegen als je zelf wilt. We hebben 7 jaar lang kunst uit zuidelijk Afrika geïmporteerd en verkocht in onze galerie in Zutphen. In de vorm van sociaal ondernemen, waarmee ik bedoel dat wij er niet aan hoefden te verdienen. Quitte spelen en kostendekkend zijn was genoeg. We lieten liefst en vooral kunst zien van goede kunstenaars uit (voormalig) achtergestelde situaties zoals dat genoemd wordt. Kunst van kunstenaars die zichzelf niet goed in de spotlights konden zetten, terwijl ze prachtige kunst maken. Beginnende maar veelbelovende kunstenaars en kunstenaars uit rurale gebieden ver weg van de stad. We kwamen Zuid-Afrika ooit binnen via de ontwikkelingssamenwerking, dus via de onderkant van de samenleving, via de townships of afgelegen binnenlanden, daar waar het leven zwaar is voor mensen. We kwamen daar kunst tegen en kochten het. Eerst voor ons zelf privé, later voor de galerie. Via de ene kunstenaar kwamen we bij de ander en ons gebied en netwerk breidden zich snel uit. We reizen al jaren twee keer per jaar naar Zuid-Afrika en zijn eigenlijk “overal” geweest, steeds met onze blik vooral op kunst en mensen. We kwamen op plekken en bij mensen waar je als toerist niet komt. Door ons persoonlijke contact met de kunstenaars kregen we de gelegenheid persoonlijke verhalen en opinies te horen. We mochten vragen stellen bijvoorbeeld over tribale achtergrond, over rituelen,over de huidige status van het land. Door onze manier van zaken doen, direct en persoonlijk met de kunstenaars zelf, hebben we veel met hen opgebouwd en zijn veel kunstenaars “in ons hart gaan zitten”. Met onze stichting die gelieerd is aan iZArte nodigden we Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit om naar Zutphen te komen voor een tentoonstelling en een uitwisselingsprogramma. Zij waren gast in ons huis en we trokken dan veel met elkaar op. En toen kwam de financiële crisis in Nederland. De interesse van mensen in de galerie bleef, maar de verkopen liepen terug tot het niet meer kostendekkend was. De prognose was dat de crisis jaren zou aanhouden. We zagen ons genoodzaakt een verstandig besluit te nemen en sloten de galerie in september 2013. Maar de passie bleef. We zochten naar mogelijkheden om ons netwerk anders in te zetten. En zo kwamen de iZArte Kunstreizen naar Zuid-Afrika en Zimbabwe naar voren. Maatwerkreizen met als onderwerp kunst. We vroegen een aantal kunstenaars om kunstgids te willen worden voor de reizen en met reizigers naar kunst en collega kunstenaars te willen
gaan. En te vertellen over de kunst. Of workshops of cursussen te geven of te verzorgen. Iemand die vooral schilderijen wil zien naar musea, galeries en studio’s van kunstschilders brengen en met de kunst/kunstenaars laten kennismaken. Of een groep in Limpopo de Venda, Tshonga en Shangaan kunst en kunstenaars laten ontdekken. De reizigers komen kunst en kunstenaars tegen die ze zelf niet kunnen vinden op plaatsen die niet algemeen zijn. Via de reizen kunnen we dat wat we opgebouwd hebben met de galerie op een andere manier inzetten ten gunste van de kunstenaars en kunst in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Dat is fijn. Zij verdienen aan het gidsen, ze komen welgemeende (internationale) interesse in hun kunst tegen en verkopen mogelijk ook een aantal kunstwerken. En wie weet wat het nog meer brengt?
Laten we niet vergeten de samenwerking met Abang Africa te noemen. Abang Africa is een Zuid-Afrikaanse touroperator gespecialiseerd in duurzaam toerisme. Travel with heart and soul. Zij vindt het niet meer dan eerlijk dat zo’n mooi land als Zuid-Afrika niet onder toerisme hoeft te lijden, maar er juist beter van wordt. Zowel de prachtige natuur als de minstens zo prachtige mensen.
iZArte brengt de kunst en kunstenaars in, Abang Africa maakt er een goed en mooi reispakket van. Dichtbij de lokale mensen en met toeristische hoogtepunten zoals Robbeneiland, Apartheidsmuseum, met wildparken en natuurtochten, of bungeejumpen en surfen of duiken als je dat wilt. Je kunt reizen in eigen auto, met hier en daar een gids. Of met een groep van 8 in een busje met hauffeur/gids op reis gaan. De inhoud van de reis wordt op interesse van de reizigers samengesteld door iZArte en Abang Africa,www.abangafrica.com . Hetzelfde geldt voor de accommodaties waar je tijdens de reis verblijft. Het kan een reis van 10 dagen worden of 6 weken, net wat je wilt.”

Wat zijn jullie favoriete kunstenaars en waarom?
“Hier kunnen we kort zijn. Kijk op de website van iZArte en de iZArte Kunstreizen www.izarte.nl en klik na elkaar de volgende rubrieken aan schilders/etsers – keramisten – beeldenmakers – sieraadmakers – overige kunstenaars. In de linkerkolom staan een groot aantal favoriete kunstenaars en initiatieven waarvan we werk verkochten in Galerie iZArte.”

Neem ons mee op jullie favoriete reis. Wie gaan we ontmoeten en wat gaan we zien?
“Onze favoriete reis in Zuid-Afrika en Zimbabwe is iedere keer weer een reis met veel persoonlijke ontmoetingen met ons onbekende en bekende mensen en kunst, waarin we verrast worden en waarover we ons verwonderen. Met veel pret, weerzien met vrienden, bezoeken van een aantal toeristische bezienswaardigheden, bijzondere initiatieven én genieten van wilde dieren en natuur. We huren een auto, gaan trekken en kiezen iedere keer weer een nieuw gebied bij om naar toe te gaan. Onze eigen volgende reis van twee weken begint in Johannesburg en gaat via de Midlands Meander naar Pietermaritzburg en Durban, naar de binnenlanden bij Eshowe en Nkandla en via Hluhluwe door de Wetlands naar bijna in Mozambique en via Swaziland weer terug naar Johannesburg. We kijken er weer enorm naar uit.”

“Africa has her mysteries, and even a wise man cannot understand them. But a wise man respects them.” (Miriam Makeba)

Meer weten over de bijzondere iZArte kunstreizen? kijk op www.izartekunstreizen.nl

Bij Reisaanbiedingen [doorklik] vind je een aanbieding naar de prachtige en indrukwekkende Limpopo-provincie.