Nederlandse studenten en vrijwilligers die in Zuid-Afrika een steentje bijdragen aan het geweldige werk van de Health Promoters bloggen voor OOG VOOR AFRIKA. Hierbij weer een bijdrage van Inge, Roos en Sophia.

We hebben een tijdje niet geschreven, maar desalniettemin een hoop meegemaakt en te vertellen! Laten we beginnen bij de Mimi Moto. We zijn bij een presentatie geweest voor de werknemers van Baphumelele, een weeshuis in Khayelitsha. De Mimi Moto is een geweldig initiatief, ontwikkeld door Anne Osinga. Het is een stoof die veiliger koken in de townships mogelijk maakt. Doordat er geen gebruikgemaakt wordt van paraffine, maar van geperste houtkorrels als brandstof is er minder brandgevaar. Helaas ontstaan er nog dagelijks branden doordat mensen koken op open vuur.
Er was een grote opkomst, circa 25 mensen. George Arrey en Harold Robles brachten op een leuke en interactieve manier hun verhaal, waarbij de noodzaak van een nieuwe manier van koken benadrukt werd. Het is te gek om te zien hoe Harold en George samen een verhaal kunnen brengen en een groep kunnen enthousiasmeren.
Tijdens de presentatie vertelde een moeder hoe blij ze was met een alternatieve manier van koken, waarbij haar kindje veilig is. Dit was een ontroerend moment, omdat haar kindje aanwezig was. Hierdoor werd de rol die de Mimi Moto kan spelen voor ons plotseling heel wezenlijk.

Health Promoters en Mimi Moto zijn een nauwe samenwerking aangegaan. Beide organisaties strijden voor betere gezondheidscondities in de townships. Wil je meer weten over de Mimi Moto, kijk dan op www.mimimoto.nl

En dan wat tips van drie inmiddels ervaren Afrika-genieters: mocht je ooit een keer in Zuid-Afrika zijn, ga dan zeker pinguïns kijken bij Boulders Beach, surfen bij the Caves in Kogelbaai en op wijntoer in Stellenbosch (kater gegarandeerd).

Inge, Roos en Sophia

health