Regelmatig schrijven studenten uit Nederland een blog over hun stage of werk voor de Health Promoters in Kaapstad. Deze keer is Nathalie Kik de blogster.

Beste lezers! Mijn naam is Nathalie Kik, ik ben 20 jaar oud en zit in het laatste jaar van mijn studie verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Ik kom uit een klein plaatsje in Zeeland, Sint-Philipsland. Toen ik vorig jaar mocht kiezen welke minor ik wilde gaan doen was mijn keuze snel gemaakt: ik wilde naar het buitenland! Ik wilde al heel erg lang naar Zuid-Afrika, omdat het mij een enorm mooi land leek.

Nu, ruim twee maanden verder en nog maar drie weken te gaan, ben ik er zeker van. Wat een geweldig land is dit! Zuid-Afrika heeft alles; strand, bergen, mooie natuur en boven alles geweldige lieve inwoners. Samen met nog acht meiden werken wij aan het project van de Health Promoters, die gezondheidseducatie geven in de townships van Zuid-Afrika. Vanuit mijn opleiding in de gezondheidszorg vind ik het enorm schokkend om te zien dat de simpele kennis die wij in Nederland allang weten, niet iedereen hier in de townships heeft.

Maar ook hebben we de leuke en gezellige kant van de townships leren kennen. We zijn samen met Wien Sillevis Smitt, haar kinderen en George Arrey (Wien en George zijn onze begeleiders en aanspreekpersonen van Health Promoters naar Mzoli’s geweest in de township Guguletu. Wat een belevenis was dat! Mzoli’s is een braai “restaurant” waar je eerst je vlees uitkiest in een soort slagerij waarna het vervolgens voor je wordt gebraaid in een grote braaikeuken. We waren vooraf al goed voorbereid, en hadden onze eigen plastic bordjes, vorken, messen en drinken meegenomen.
Toen we aankwamen was het al behoorlijk druk en in de verte hoorden we stevige beats van de muziek in het restaurant zelf. We bestelden een grote hoeveelheid vlees en vervolgens brachten we dit in de grote braaikeuken achter de slagerij.

Het “restaurant” zelf bleek een overdekte plaats te zijn met een heleboel verschillende (tuin)tafels, stoelen en statafels. We kozen ervoor om aan één grote tafel te gaan zitten, omdat we met een grote groep waren, maar dit bleek uiteindelijk het VIP-gedeelte van Mzoli’s te zijn. Een dj speelde leuke, maar enorm harde muziek, waardoor we elkaar haast niet konden verstaan, maar wat een sfeer in Mzoli’s! Mensen waren enorme hoeveelheden vlees aan het eten, lekker aan het dansen en aan het drinken. Toen we allemaal (meer dan) genoeg gegeten hadden hebben we de overige stukken vlees in laten pakken en aan de inwoners van Guguletu gegeven die buiten Mzoli’s stonden.

Tijdens de Zuid-Afrikaanse zomervakantie heb ik met mijn vriend de Gardenroute gedaan. Het was ontzettend gaaf om ook andere delen van Zuid-Afrika te ontdekken. Maar ook zagen we dat armoede niet alleen in Kaapstad, maar in heel Zuid-Afrika een probleem is. Er is nog genoeg werk te doen!