MHONDORO GAME LODGE, een luxe nieuwe 5-sterren safari lodge in het malariavrije Big 5 Welgevonden Game Reserve in de Waterberg (Limpopo provincie) heeft onlangs haar deuren geopend. Hét moment om general manager Jasper Bruinsma zijn licht te laten schijnen over de nieuwe parel in Welgevonden.

Jasper, gefeliciteerd met de opening van Mhondoro. Kun je ons vertellen wat Mhondoro haar gasten te bieden heeft?
“Dank je wel, Marjolein! We zijn ook erg trots op het resultaat en met name op alle blije gezichten en geweldige feedback die we van de gasten ontvangen. Mhondoro is een geweldige vijfsterren lodge in een waanzinnig mooie Big 5 safari omgeving, het Welgevonden Game Reserve.
Zoals gezegd is de lodge gloednieuw en dat zie je dus aan alles. We wilden met de ontwikkeling een wat andere dan standaard safari lodge creëren. Dat hebben we bereikt door onder andere een meer hedendaagse uitstraling te realiseren in plaats van het gangbare donkere interieur met lederen Chesterfields, geweien aan de muur e.d.. We hebben er ook een klein beetje een Europese draai aan gegeven, maar met nog steeds heel veel respect voor en binding met de bush waar we zitten. Veel aardetinten dus en natuurlijke materialen.
We hebben één hoofdlodge waarin we de bar, grote woonkamer, eetkamer, keuken, gym, sauna, TV-kamer en zwembad hebben gesitueerd. Uiteraard met een heel groot mooi dek ervoor. De slaapkamers zijn gesitueerd in aparte riet gedekte huisjes die op loopafstand van de hoofdlodge liggen. We hebben verschillende type kamers, voor zowel 2 als 4 personen. Overdag is het prima om zelf naar de kamer te lopen, maar als het donker is word je begeleid door een van onze rangers. We bevinden ons uiteindelijk wel in een wildlife reserve. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien zoals airconditioning en hebben allemaal een mooie badkamer met binnen en buitendouche en een groot dek aan de voorzijde. De meesten hebben uitzicht op de waterhole.
Daarnaast hebben we ook onze Mhondoro Villa gerealiseerd. Dit is eigenlijk een lodge binnen de lodge. De Villa heeft 3 zeer luxe slaapkamers voor totaal dus 6 personen en een eigen gemeenschappelijk deel met daarin de keuken, binnen en buiten woon- en eetkamer en buitendek met verwarmd privézwembad. Daarnaast is er nog een privégym en yogaruimte. De Villa is alleen in zijn geheel af te huren, waarbij je voor minimaal 4 personen betaalt. Daarvoor krijg je dan ook gelijk een privé-ranger met auto en een eigen chef, butler en housekeeping dame. Je hoeft dus eigenlijk helemaal niet je eigen Villa meer uit behalve voor de ingang naar onze tunnel (later meer daarover) en onze Spa.
We hebben ook een apart stardeck gerealiseerd dat bovenop de heuvel staat waar de lodge tegenaan gebouwd is. Op het stardeck staat een zeer professioneel grote sterrenkijker waar we onze gasten altijd in ieder geval één avond van hun verblijf naar toe trachten te nemen om ze de sterren te laten zien en er alles over te vertellen. Als je nog nooit op het zuidelijk halfrond in zo’n afgelegen gebied bent geweest, is dit een onvergetelijke ervaring! Je houdt niet voor mogelijk hoe ongelofelijk veel sterren je kunt zien. Ook de Melkweg is bij helder weer zeer goed te zien.
Mhondoro is ook zeer kindvriendelijk, we accepteren alle leeftijden. Tot 6 jaar kunnen ze echter alleen mee op een safari gamedrive als er een privéauto gehuurd kan worden, anders zou er mogelijk overlast kunnen ontstaan voor andere gasten en dat willen we niet. Dat is ook de reden waarom we speciaal voor de kinderen een speelkamer op de benedenverdieping hebben gemaakt waar ze naar hartenlust kunnen spelen, geluid en troep maken, zonder dat het andere gasten of de ouders stoort. Ook buiten hebben we op een plek die uit het zicht en gehoor van andere gasten is  een omheinde buitenspeelruimte gemaakt met een junglegym, een trampoline, zandbak, etc. Uiteraard stellen we ook een geheel kinderprogramma op maat voor de specifieke kinderen samen met o.a. de rangers, zodat de kinderen ook zo veel mogelijk de liefde van de bush overgebracht krijgen. Zo kunnen ze met de ranger een wandeling rond de lodge maken om te zoeken naar de kleinere dieren, planten, uitwerpselen etc. Onze rangers zijn allemaal zeer goed met kinderen en zijn ook zeer gepassioneerd om hun kennis over te dragen op de nieuwe generatie.”

Mhondoro heeft als een van de belangrijkste features een hide die de gasten de gelegenheid biedt het aanwezige wild van zeer dichtbij te zien. Dat lijkt me een geweldige extra. Wat kunnen we verwachten?
“Ja, de hide is denk ik wel onze grootste USP. Het is een ondergrondse ruimte die wordt omringd door onze waterplaats voor de lodge. Er zit een raam rondom in de ruimte, net boven het waterniveau waardoor je dus vanaf een heel ander gezichtspunt naar de dieren kunt kijken. Dit geeft fotografen ook de kans om de meest mooie foto’s te maken omdat je naast het feit dat je zo dichtbij kunt komen, er veel meer diepte in een foto komt. Onze waterplaats is gelukkig zeer drukbezocht. Elke dag komen er meerdere dieren langs om hun dorst te lessen. Het leuke is dat, doordat je zo verscholen onder de grond zit, de dieren niet geïntimideerd of gestoord worden. Daardoor veranderen ze amper hun onderlinge gedrag en krijg je echt de kans om ze van heel dichtbij te ervaren, zoals ze zich normaal ook onderling gedragen. Je wordt echt één met de groep beesten om je heen.
Het mooiste van alles is dat de hide direct verbonden is met onze hoofd lodge middels een tunnel. Dit zorgt er dus voor dat je heerlijk op het dek een drankje aan het drinken kunt zijn totdat er activiteit bij de waterplaats zichtbaar is en je dan heel makkelijk naar de hide kunt lopen zonder de beesten weg te jagen. De manier waarop wij de tunnel en de hide hebben gerealiseerd is echt uniek in Zuid-Afrika!”

Kun je wat meer vertellen over Welgevonden Game Reserve? Waarom is het zo bijzonder?

“Welgevonden Game Reserve is een van de grootste Private Game Reserves van Zuid-Afrika in een geweldig mooi natuurgebied genaamd de Waterberg. De naam zegt het al; een zeer heuvelachtig gebied met relatief veel water. Het is dus een heel groot reserve met ook nog eens heel verschillende topografie binnen het reserve. Zo geeft het zuiden je het gevoel dat je ergens bij de Serengeti in Tanzania zit, met de open grote uitgestrekte vlakten, en is het noorden meer heuvelachtig met rotsformaties waar je het gevoel hebt dat er overal wel een luipaard kan schuilen. Mhondoro is zeer strategisch gelegen in het gebied en we zorgen er altijd voor dat de gasten zoveel mogelijk verschillende delen van het reserve te zien krijgen.
Het reserve heeft heel veel verschillende diersoorten waaronder uiteraard de Big Five. Ook zijn er in de zomer heel veel verschillende vogelsoorten te vinden. Groot voordeel van het reserve verder is dat het relatief heel dicht bij Johannesburg ligt en je er ook heel gemakkelijk in ongeveer drie uur zelf heen kunt rijden met een huurauto. Mhondoro is eenvoudig te vinden en de wegen verkeren in een perfecte conditie. Dat scheelt je dus al snel een hele dag vakantie omdat je ’s ochtends uit Johannesburg kunt vertrekken om ’s middags al te lunchen op de lodge en vervolgens nog diezelfde namiddag een gamedrive te maken. Wanneer je naar de Krugerpark of Madikwe regio gaat ben je al snel een hele dag kwijt doordat het 5 tot 7 uur rijden is en je daarmee die dag amper meer iets kunt. In het Welgevonden reserve mag je niet zelf rijden. Je wordt dus door een van onze rangers opgehaald bij de hoofdingang van het reserve. Daarnaast is er geen malaria in ons gebied, zodat je dus niet die vervelende malariatabletten hoeft te nemen en het daardoor ook extra makkelijk is om kinderen mee te nemen.”

Als de lezers van OOG VOOR AFRIKA willen boeken. Wat is de beste tijd om op safari te gaan?

“Dat is eigenlijk een heel lastige vraag omdat elk seizoen wel weer iets moois en fijns heeft. Het voordeel van de winters (juni t/m september) is dat het heel droog is, waardoor de bladeren aan de bomen een stuk minder zijn en je de beesten makkelijker kunt zien. Daarnaast zullen de dieren ook minder schuilen in de schaduw omdat het minder warm is en zullen ze ook nog eens meer onderweg zijn naar waterplaatsen, omdat er verder bijna geen water te vinden is. Overdag is het altijd strakblauw en tussen de 20 en 25 graden, dus ook heerlijk om in een zwembroek bij het zwembad te zitten. Omdat het echter ’s nachts af kan koelen tot tegen het vriespunt hebben we het zwembad wel verwarmd gemaakt zodat je er ook daadwerkelijk in kunt zwemmen. Wat sommige mensen echter als mogelijk nadeel kunnen ervaren is dat het tijdens de gamedrives dus best wel koud kan worden. Deze ritten zijn namelijk altijd op de daglichtranden van de dag, omdat de roofdieren dan het meest actief zijn. In een open auto betekent dat wel dat het qua gevoelstemperatuur soms onder het vriespunt kan zijn. Een goede winterjas meenemen dus! Die moet overigens ’s ochtends al heel snel weer uit, omdat de zon je heel snel al weer opwarmt.
De Zuid-Afrikaanse zomer is een stuk natter, maar heeft lekkere warme temperaturen. Je kunt dus heerlijk in je korte broek en T-shirt in de open auto zitten. Nadeel is dat de dieren wat minder zichtbaar zijn dan in de winter, maar je ziet ze nog steeds wel genoeg hoor.”

Wentelen in luxe, dat kan bij Mhondoro toch?
“JAZEKER! We hebben met de ontwikkeling van de nieuwe lodge en Villa er echt voor gekozen om het beste van het beste te leveren. We zijn dan ook daadwerkelijk een van de mooiste en meest luxe lodges in Zuid-Afrika. Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat het stijf of ongemakkelijk is. Je hoeft niet netjes op te zitten tijdens de lunch of het diner als je daar geen zin in hebt. Het is gewoon dat de accommodatie zelf, maar ook de service tot de beste van het land behoren. Daarnaast staan we er ook om bekend dat onze keuken tot de top van het land behoort. Iets wat je niet snel verwacht zo midden in de bush. We hebben een grote zeer professionele keukenbrigade die met heel veel passie en kunde de veelal zelf verbouwde heerlijke producten klaarmaakt. Ook dit is niet de standaard safari-ervaring, maar een veel meer gebalanceerde fine dining ervaring die je eerder in de grote stad zou verwachten.
Naast het verwarmde zwembad hebben we ook een volledige gym met verschillende apparatuur. Als je je daar nog niet genoeg in het zweet hebt gewerkt, kun je ook nog verder zweten in onze sauna om vervolgens dus heerlijk nog een paar baantjes te zwemmen terwijl je uitkijkt over onze waterplaats. Het kan zijn dat je tijdens het zwemmen even gestoord wordt, want de olifanten staan er bij ons om bekend dat ze nogal eens bij het zwembad langskomen om ook daar nog even wat (zout) water uit te drinken.
Voor de verdere lichamelijke luxe hebben we ook nog de mogelijkheid voor massages en nagelbehandelingen in het apart gelegen spagebouw. Je kunt na de behandelingen heerlijk in een groot melk- of schuimbad gaan zitten die buiten op het Spa-dek staan en uitkijken over onze waterplaats. Luxer kan niet, toch?”

Overtuigd? Ga dan naar de website www.mhondoro.com of mail naar res@mhondoro.com