Allereerst wil ik jullie, onze abonnees bedanken voor jullie geduld. Jullie hebben ons gemist en wij jullie. En geloof me, wij vonden het net zo vreselijk dat al onze plannen voor 2020 in duigen vielen als jullie dat je ons tijdschrift in gedrukte vorm moest missen.

Peter kon niet naar Zuid-Afrika komen waar ik nog was, en ik moest met een repatriëringsvlucht in april terug naar Nederland. We mochten bij hoge uitzondering een rondje rond de Tafelberg vliegen en op dat moment realiseerden de 300 passagiers zich dat we geen idee hadden wanneer we Zuid-Afrika terug zouden zien.

We kunnen het niet alleen
Om OOG überhaupt te kunnen uitgeven hebben we niet alleen de abonnees nodig, maar ook de winkels die tot tweemaal toe hun deuren moesten sluiten, en de adverteerders. De touroperators zagen al hun harde werk in rook opgaan. Moesten reizen omboeken en uiteindelijk een aantal klanten hun reizen terugbetalen. Ik kan jullie verzekeren dat de stemming onder hen op z’n zachtst gezegd zeer verdrietig was. Want zoals jullie hebben kunnen lezen in het nieuws zijn het vooral degenen in de reiswereld die een hoge prijs betalen voor de corona pandemie. Hier en in Afrika.

You bring us your smile
In december zijn wij voor drie maanden teruggegaan naar Zuid-Afrika waar Peter en ik al jaren een huis delen. Het had acht maanden op ons staan wachten. De pandemie laaide daar even hoog op, stranden werden gesloten, alcohol in de ban. Maar ook hier ging het leven weer op slot. We hebben toch (ondanks orkanen en overstromingen) een covid-veilige reis gemaakt van Kaapstad naar Kruger National Park, buiten de gebaande paden. We logeerden vooral in self catering guesthouses en kleinschalige lodges. Bijna niemand had gasten en ons hart brak bij het zien van de wanhoop die het wachten op buitenlandse gasten teweegbracht. Maar hoe veerkrachtig en liefdevol Zuid-Afrikanen zijn, bleek toen ik aan een van onze gastvrouwen vroeg of ze het niet erg vond dat wij hier nu helemaal alleen in haar lodge waren. ‘Nee’, zei ze en een stralende lach bracht de zon terug, ‘you bring us your smile and that makes us happy.’

We laten hen en jullie niet in de steek
Dat was het moment dat wij zeker wisten dat we door moeten met OOG VOOR AFRIKA. Omdat het onze missie is hun stem, hun leven, hun land te delen met Nederlanders en Belgen die ook een passie voor Afrika hebben. We kunnen hen niet in de steek laten.

Er gloren wat lichtpuntjes: Op 11 en 12 september staan we met OOG VOOR AFRIKA op de Bijzondere Reizen-beurs in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daarvoor willen we een superdik OOG VOOR AFRIKA Vakantieboek in print het licht laten zien. Mét deze prachtige route en met alles wat er sinds 2020 op de plank ligt te wachten.

Daarvoor heb ik de adverteerders nodig. Ik ben ze al aan het benaderen en hoop dat zij ook wat licht aan het einde van de tunnel zien.

In ieder geval, om het wachten niet al te lang te maken ligt er nu in het kader van de Boekenmaand een 192 pagina’s tellende DIGITALE Haal Afrika in huis-special in jullie digitale brievenbus. Met de mooiste boeken, cd’s, films en kunst van de afgelopen jaren, mét de verhalen van de gepassioneerde makers. Om lekker in te lezen, bladeren, scrollen en weer even Afrika in huis te hebben.

We wensen jullie veel leesplezier en houd de ontwikkelingen in de gaten via onze website www.oogvoorafrika.nl en via onze Facebookpagina’s OOG VOOR Afrika en OOG voor Zuid-Afrika.

We hopen jullie in de nieuwe OOG weer te zien en wellicht op de beurs in Amsterdam!

Een fijne en gezonde zomer!

OOG VOOR AFRIKA

Marjolein Westerterp

Peter Boshuijzen

PS De digitale special OOG VOOR AFRIKA Lekker Lezen wordt gratis verstuurd naar de abonnees. Wil je hem kopen, dan kun je dat doen via https://joom.ag/5CnI en onze eigen www.oogvoorafrika.nl/webshop. Hij kost € 3,50