President Barack Obama heeft onlangs zijn bewondering uitgesproken voor de stichting Health Promotion South Africa Trust (HPSA) en haar medeoprichter en speciale adviseur. In een persoonlijke verklaring van het Witte Huis gericht aan Dr. h.c. Harold Robles, roemde de President de werkzaamheden van de organisatie en de persoonlijke inzet van alle betrokkenen.

De President zei verder: “Indien u nadenkt over uw prestaties in de afgelopen 45 jaar hoop ik dat u trots bent over het verschil dat u hebt gemaakt in de levens van anderen. Felicitaties voor alles wat u hebt bereikt. Ik wens u het allerbeste in de komende jaren terwijl u doorgaat met uw werk om een nog stralender toekomst te scheppen.”

Dr. Robles begon zijn menslievende werk op de leeftijd van 21 jaar toen hij uit Europa vertrok om te gaan werken in Lambarene, Gabon, West-Afrika in het ziekenhuis dat was gesticht door zijn zeer bewonderde mentor, Dr. Albert Schweitzer.

Voorstel voormalig VS-ambassadeur voor speciaal bericht van het Witte Huis

In oktober 2015 stuurde voormalig VS-ambassadeur Roger Gamble een brief aan het Witte Huis met het voorstel dat  President Obama “een speciaal bericht, eervolle vermelding of presidentiële onderscheiding zou sturen aan een eminent V.S. burger die het grootste deel van zijn leven (45 jaar) heeft gewijd aan de gezondheid en het welzijn van de mensen in Afrika”. Gamble gaf de volgende toelichting “Ik leerde het werk van Dr. Robles voor de eerste keer kennen toen ik 20 jaar geleden als VS- ambassadeur in Suriname werkte. En sindsdien heb ik zijn bewonderenswaardige carrière altijd gevolgd.”

Bestuur en directie van de Health Promotion South Africa Trust ontroerd.

De Trust, die Robles mede heeft opgericht met Dr. Jelle Braaksma, voormalig voorzitter van de directie van de Erasmus Medical School van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is de afgelopen jaren het middelpunt geweest van zijn menslievende werk. Robles werkt onvermoeibaar om fondsen voor de Trust te werven en helpt het bestuur en het directieteam van de Trust met ondersteuning en advies inzake volksgezondheidskwesties.

De missie van de Trust is om gratis essentiële gezondheidseducatie te verstrekken aan de economisch minder bevoorrechte mensen in Zuid-Afrika, waarbij zij in staat worden gesteld om ziekte en dood te voorkomen en een goede gezondheid te bevorderen.

Mevrouw Malmsey Rangaka, voorzitter van het bestuur van de Health Promotion South Africa Trust was ontzettend blij om het bestuur en het directieteam op de hoogte te brengen van dit onverwachte eerbewijs dat aan Dr. Robles en de organisatie is verleend. Zij zei: “Zijn werk is al een tijd een bron van inspiratie voor mij en ik ben zo blij dat ik deel uitmaak van deze groeiende organisatie.”

Toen zij het nieuws over de eervolle vermelding hoorde, merkte het Managementteam van de Trust, George Arrey (Algemeen Directeur) en Elaine Harcombe (Programma ontwikkeling), op dat zij “ontzettend ontroerd waren dat het menslievende levenswerk van onze mentor en vriend erkend is door President Obama”. Zij voegden daaraan toe: “we zijn zo dankbaar dat de visie en toewijding van Dr. Robles en Dr. Braaksma ons en onze docenten ieder jaar in staat stellen om vele duizenden Zuid-Afrikanen mondiger te maken met de levensreddende gewoonten inzake een goede hygiëne en een gezond leven”.

Dr. Robles reageerde: “Ik ben enorm vereerd door de eervolle vermelding van President Obama, door zijn lof voor mijn levenswerk. Er gaan zoveel levens onnodig verloren door onvoldoende kennis van simpele hygiënische en gezondsheidbevorderende gewoonten. Gedurende al deze jaren is het mijn missie en een bron van vreugde geweest om zoveel mogelijk mensen te helpen om kennis te nemen van deze simpele gewoonten.”

Voor meer informatie over de Health Promoters, bezoek:

www.healthpromoters.co.za

https://www.facebook.com/TheHealthPromoters/

https://www.youtube.com/user/HealthPromoters

 

harold

Harold Robles (links) en Jelle Braaksma