‘Mode moet plezieren’, zo definieert de bekende Nederlandse couturier Ronald Kolk. Zijn stijl wordt omschreven als flamboyant en theatraal, met gebruik van bijzondere stoffen en materialen.

‘Mijn ontwerpen dragen bij aan het zelfvertrouwen van vrouwen en halen het meisje in de vrouw naar boven.’ Voor Health Promoters ontwierp hij een bijzondere shawl, waarmee hij gezondheidseducatie in Zuid-Afrika ondersteunt.

 

Ronald Kolk staat bekend om zijn kleurrijke en originele ontwerpen voor onder anderen prinses Laurentien en Liesbeth List, maar ook voor grootheden als Bette Midler, Tina Turner en Grace Jones verzorgde hij de robes. Vorig jaar besloot hij, op het hoogtepunt van zijn carrière, te stoppen met zijn coutureshows en zijn atelier te sluiten. Niet om zijn dagen in ledigheid te sluiten, o nee. Op 8 april 2019 overhandigde Ronald tijdens een benefietgala in het Wassenaarse Kasteel Hotel De Wittenburg de speciaal voor de Health Promoters ontworpen shawl aan H.H. prinses Anita van Oranje-Nassau, Martine van Loon Labouchère, voormalig grootmeesteres van het Koninklijk Huis en aan de voormalige hofdame van koningin Beatrix, Julie Jeekel-Thate.

 

Wat is een typische Ronald Kolk?
‘Mijn handelsmerk zijn kragen en manchetten. Als ik met een vrouw praat, kijk ik naar haar gezicht, en je moet maar eens opletten hoe vrouwen met hun handen spreken. Een knielengte was voor mij nooit interessant, ik praat niet met iemands knieën. Ik vind dat vrouwen ook aangekleed sexy moeten zijn, dat creëer je onder meer met stofgebruik en een geraffineerde belijning. Ik wil in ieder geval vrouwen mooier maken. Er moet een vrouw binnenkomen in een Kolk, niet een Kolk met een vrouw erin.’

 

Zou je in een volgend leven terug willen komen als vrouw?
‘Haha, nee. Ik hou van vrouwen, geniet vreselijk van ze. Maar laat ik vooropstellen dat ik een mannelijke man ben, ik denk mannelijk, neem snel beslissingen. Maar je hebt natuurlijk ook een zachte kant. Waarom zijn couturiers en koks vaak mannen, wordt mij weleens gevraagd. Ik denk dat het is omdat wij zachtheid met beslistheid, kordaatheid en strengheid kunnen combineren. Ik twijfel nooit. Mijn eerste tekening is altijd de beste. Ik kijk naar een vrouw en weet meteen wat ik voor haar wil maken. Natuurlijk is er eerst de kennismaking met kopjes thee of een wijntje … Ik vervul uiteindelijk wat ze uitstraalt en dat zie ik in een oogwenk. Dat is de gave. Je kunt wel technisch het vak leren, maar dan ben je nog geen couturier.’

 

Wat is het geheim van de vrouw?
‘Dat vergeten ze vaak zelf, dat is zo jammer. Ze kan in de eerste plaats haar charme gebruiken. Er is niets mooier dan een vrouw aan een tafeltje in een restaurant die haar handtasje opent, een spiegeltje tevoorschijn haalt en haar lippen stift. Hoe mooier ze is, hoe sterker. Man en vrouw vullen elkaar aan, ze moeten elkaar niet overtroeven, maar elkaar helpen daar waar de ander een steek laat vallen.’

 

Ben je meer een leeuwen- of een vlinderman?
‘Echt een leeuw. Ik ben krachtig, doorzie snel situaties en beslis meteen. Laat ik het zo zeggen: ik vlinder door het leven als een leeuw.’

 

Wat spreekt jou aan in de Afrikaanse cultuur?
‘Ik heb de hele wereld bereisd en ik vind elke cultuur mooi. In de Afrikaanse cultuur spreekt mij op het eerste oog het kleurgebruik aan. Als je de Masai ziet, die koninklijke houding, die fluweelachtige donkere huid. Prachtig, prachtig. Ik hou van sterke en stevige kleuren: Rood, knalblauw, geel, gifgroen, oranje. Ik geef nu bijzondere lezingen over de ontwikkeling van de mode en bijvoorbeeld de rol van kleur daarin.’

 

Is er een gemeenschappelijke deler in de geschiedenis van de mode?
‘Dat is de ultieme jurk, de lange jurk. Van Babylon tot nu en in elke cultuur is de lange jurk te vinden. Door de opsmuk vertelt zo’n jurk een verhaal. Helaas gaat bijna iedereen bij een feestelijke gelegenheid in Nederland in het zwart, terwijl dat de kleur van rouw is. Erg jammer.’

 

Wat moeten we weten over de shawl die je exclusief voor de Health Promoters hebt ontworpen?
‘Het idee was alle symbolen waar de Health Promoters voor staan erin op te nemen. Ik heb hem met de hand getekend en er allerlei grapjes in verwerkt, zoals een semi-dierenprint opgebouwd uit hartjes. Je moet hem eigenlijk randje voor randje bekijken. In het midden staat in alle talen van Afrika het motto van de Health Promoters: preventie door educatie. De shawl is absoluut uniek en straalt een enorme vrolijkheid uit. Er zijn zelfs mensen die zeggen: ik ga hem niet dragen, ik lijst hem in. Hij oogt Afrikaans en past perfect bij elk zwart jurkje.’ Hij wijst naar mijn veilige zwart. ‘Als jij hem nu omdoet, is het meteen feest.’

 

Wat betekent het werk van de Health Promoters voor jou?
‘Ik heb me weleens geschaamd dat ik jurken heb gemaakt voor een bedrag waar in Afrika een heel dorp van gebouwd kan worden. Daarom wil ik me daar inzetten waar ik door m’n vak en m’n bekendheid kan helpen. Ik vind, ook vanuit mijn geloof, reinigingsrituelen heel belangrijk. De Health Promoters laten in Zuid-Afrika zien hoe belangrijk persoonlijke hygiëne is om ziektes te voorkomen. Het is een druppeltje wat wij doen, maar het helpt een heel grote groep mensen. Ik wil graag dat kleine druppeltje bijdragen, ik vind het een heilig zaak om anderen te helpen. Het mooie van het werk van de Health Promoters vind ik dat door middel van educatie mensen zelf verantwoordelijk worden gemaakt. Die verantwoordelijkheid kunnen ze weer gebruiken om hun kennis door te geven. Het is een overzichtelijke organisatie: het werk dat we doen, werkt ook.’

 

Ik wil hem, ik wil hem …
‘Goede keus. Hij geeft op een unieke, kleurrijke en symbolische wijze het werk van de Health Promoters weer.’

 

Is getekend,

 

 

 

Quickfacts
De 100% zijden shawl is met de hand getekend, en wordt geleverd in een prachtige doos met het logo van Ronald Kolk, met echtheidscertificaat. Afmetingen 90 x 90 cm. Bestellen via www.deshawl.nl voor € 99,- en € 4,95 verzendkosten. De opbrengsten komen ten goede van de Health Promoters Zuid-Afrika.

 

 

Tekst: Marjolein Westerterp

Foto Ronald Kolk: Patricia Steur voor Health Promoters