StreetSmart kun je bijna niet missen als je ooit op reis bent geweest in Zuid-Afrika. In talloze restaurants vind je het StreetSmart kaartje op je tafel. Met jouw maaltijd draag je bij aan een beter leven voor de straatkinderen in Zuid-Afrika.

StreetSmart South Africa lanceerde haar fondsenwervende activiteiten in juni 2005 in Kaapstad. Het initiatief is gebaseerd op het idee van twee Londenaren die in 1998 StreetSmart UK begonnen. Op verzoek gaven ze groen licht aan Margi Biggs om een soortgelijk project in Zuid-Afrika te starten. Margi vormde een bestuur met leden die succesvol waren in hun bedrijven en die wilden bijdragen aan het verbeteren van het leven van kinderen.

De organisatie werft fondsen voor straatkinderprogramma’s van ervaren en gerenommeerde instanties. Vaak omvatten deze ook bureaus die werken met kwetsbare kinderen om te voorkomen dat ze straatkinderen worden. De ingezamelde gelden gaan naar gezinshereniging, onderwijs en vaardigheidstrainingsprogramma’s voor straatkinderen en kinderen die het risico lopen straatkinderen te worden. Het doel is daarmee straatkinderen te helpen om hun leven te normaliseren en weer kind te worden.

De fondsen worden ingezameld via deelnemende restaurants die ermee instemmen om vrijwillig automatisch R5 toe te voegen aan elke rekening. Gasten kunnen er zelf voor kiezen om een extra bijdrage te doneren.

StreetSmart is uniek omdat 100% van de fondsen die in restaurants worden geschonken, naar de begunstigde organisaties gaat. Alle organisatiekosten van StreetSmart worden gedekt door sponsorschappen of speciale evenementen voor fondsenwerving.

Emeritus aartsbisschop Desmond Tutu is grondlegger van StreetSmart SA.

Meer informatie via www.streetsmartsa.org.za.

 Overcoming poverty is not a gesture of charity. It is an act of justice. It is the protection of a fundamental human right, the right to dignity and a decent life . . . – Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft zijn leven gewijd aan een vrij, democratisch Zuid-Afrika waar iedereen een gelijkwaardige plek heeft om te leven. Zijn inzet was vooral gericht op educatie: Education is the most powerful weapon you can use to change the world.

In OOG VOOR AFRIKA 02-2018, die vanaf 13 juli verkrijgbaar is, gewijd aan het Zuid-Afrika van Nelson Mandela, hebben wij daarom – samen met onze adverteerders – een aantal goede doelen uitgezocht die opkomen voor educatie aan hen die niet altijd gehoord worden.