Twee weken stond Basisschool de CNS De Nieuwe Weg in Oostvoorne zeer actief stil bij de Health Promotion South Africa Trust. Deze organisatie is een non-profitorganisatie die voorlichting en training geeft op het gebied van hygiëne, gezondheid en het voorkomen van ziekten, in de townships van zuidelijk Afrika. Op die manier willen ze voorkomen dat kinderen bijvoorbeeld sterven aan diarree. De school in Oostvoorne haalde een prachtig bedrag van € 5.749,40 op voor de gezondheideducatie van hun leeftijdgenootjes in de township van Kayamandi.  In die weken was er  een heel programma op gezet in samenwerking met de Vrienden van de Health Promoters. Van een bezoek van een aantal bekende Nederlanders tot Djembé en DJ-lessen; het waren drukke weken.

Skypcall met leeftijdgenootjes
Juf Jessica van Dijk van groep 8 vertelt enthousiast: “Het contact maken met de kinderen via Skypcall was één van de meest indrukwekkende momenten. Ze zongen voor elkaar het volkslied; echt een kippenvelmoment! Voor beide kanten was dit skypcallgesprek zeer indrukwekkend en daarna hebben zowel wij als in Zuid-Afrika hier nog over nagepraat. Als je goede doel een gezicht krijgt en als je er contact mee hebt gehad zie je dat dat veel emoties los maakt.”

Ook ontvingen de kinderen van de CNS, bekende en minder bekende gasten zoals Karin De Man (heeft HP regelmatig bezocht) en Howard Komproe (Nederlands stand-upcomedian en stemacteur) en goodwill ambassadeur Klaas Wilting (voormalig Hoofd Communicatie van de Politie). Bijna iedere dag was er iets bijzonders georganiseerd met bijvoorbeeld een workshop Djembé les tot een gezond ontbijt. Alles stond in het teken van Afrika, veiligheid en gezondheid. Tijdens een afsluitavond bij Hotel van Marion in Oostvoorne overhandigde juf Jessica de cheque waarvan de opbrengst nog zou oplopen door een verloting op de vrijdagavond. De nieuwe voorzitster van de Vrienden van de Health Promoters mevrouw Veronica Buitenhuis Sityo nam de cheque in ontvangst. Als Zuid-Afrikaanse vrouw weet zij als geen ander hoe belangrijk de Health Promoters voor Zuid-Afrika zijn. “Een prachtig bedrag waar wij heel veel goede dingen mee kunnen doen om mensen in de township een goede basis te geven”, reageert Veronica blij.

Een jaarlijks terugkerend evenement
“Dit wordt een jaarlijks terugkerend evenement”, vertelt Regina Eggink, Coördinator de Health Promoters. “Voor volgend jaar hebben we al meerdere verzoeken vanuit Westvoorne maar ook daarbuiten ontvangen, om daar het programma van Grenzeloos Gezond te organiseren. Een prachtig initiatief! Zo willen we met een paar evenementen zorgen dat de Health Promoters in Zuid-Afrika hun werk kunnen blijven doen. Nu gaan we ons focussen op een golfevenement op 1 september waarbij er in iedere flight een bekende Nederlander meespeelt in een flight. Allemaal met als doel om geld op te halen voor het goede doel in Zuid-Afrika.”

Wil je alvast meer weten? Kijk dan op www.golf4health.nl

Foto’s: M-Fotograaf