Dit jaar verscheen een geheel vernieuwde druk van de populaire uitgave TE GAST IN Zuid-Afrika. Volgens Flying Dutchman Magazine “het ultieme voorpretboekje”.
Samensteller, auteur en hoofdredacteur is Kees van Teeffelen. We legden hem vijf vragen voor.

Voor wie is TE GAST IN bedoeld? En wat is het verschil met andere reisboeken over Zuid-Afrika?
“Het boekje is bedoeld voor iedereen die benieuwd is naar wat er momenteel gaande is in de Zuid-Afrikaanse samenleving. Die verder wil kijken dan de resorts en wildparken. Wij willen hen inspireren om achter de schermen te kijken. Want er valt zoveel meer te zien en te vertellen dan vermeld staat in de standaard reisgidsen.”

Deze geheel vernieuwde uitgave is al de twaalfde druk. Waarom heb je besloten een totaal nieuwe editie uit te brengen?
“We weten dat er een groep reizigers is die vaker naar Zuid-Afrika gaat. Het is leuk om deze mensen een hele nieuwe uitgave aan te bieden en te laten kennismaken met wat er nu speelt in de samenleving. Er verandert ook zoveel in Zuid-Afrika. We zouden elk jaar wel een nieuwe uitgave over Zuid-Afrika kunnen uitbrengen.”

De onderwerpen zijn zeer divers, evenals de auteurs. Waarop selecteer je?
“Onze auteurs zijn onze ervaringsdeskundigen. Zij komen zelf vaak met onderwerpen die zij interessant vinden voor toeristen. En soms vraag ik of ze over een bepaald onderwerp willen schrijven. Daarbij houd ik als samensteller in de gaten dat de verschillende regio’s en voor toeristen interessante thema’s aan bod komen. Kwaliteit en diversiteit van de auteurs vind ik belangrijk. Vandaar dat we in TE GAST IN kiezen voor meerdere auteurs met een uiteenlopende achtergrond. Iedere auteur schrijft en ervaart een land namelijk vanuit zijn eigen ervaring. We vermelden ook altijd hun achtergrond in het colofon. Bij de nieuwe editie van TE GAST IN Zuid-Afrika verschillen de auteurs behoorlijk van leeftijd Niels Posthumus en Peter Vermaas zijn dertigers terwijl Ad van Hout, Marlolein Westerterp en ik tegen de zestig lopen. Daarnaast verschilt ook de ervaring met het land. Voor mij was het bijvoorbeeld de eerste keer dat ik Zuid-Afrika bezocht. Daardoor kon ik heel onbevangen over mijn ervaringen in Johannesburg en Zululand schrijven. Maar iemand als Peter Vermaas, die enkele jaren correspondent voor NRC in zuidelijk Afrika is geweest, is zo thuis in het land dat ik hem gevraagd heb voor de achtergrondverhalen.”

En wat voor verhalen wil je graag verteld zien?
“Liefst verhalen die inspireren om dingen te doen die je normaal gesproken niet zo gauw zou doen. Zo kan ik me voorstellen dat je na het lezen van het verhaal van Niels over de voetbalderby tussen de Kaizer Chiefs en Orlando Pirates heel veel zin krijgt om ook naar een voetbalwedstrijd te gaan. En wie het verhaal van Ad over het andere Stellenbosch heeft gelezen wil graag de tour door de kleurlingenwijk van Stellenbosch maken.En het verhaal van Marjolein zal je ongetwijfeld inspireren om je onder te dompelen in Limpopo.”

Je hebt zelf door Zuid-Afrika gereisd. Wat is jouw ultieme te gast in- ervaring?
“Ik vond de Inner City Urban Hiking Tour in Johannesburg met Bheki mijn ultieme te gast in-ervaring. Deze jonge gids groeide op in de slums van Johannesburg en is nu een van de enthousiastelingen die van Maboneng een gezellige leefbare wijk probeert te maken. Bheki is een jongen met een missie die gelooft in een stad zonder hekken waar blanken en zwarten samen kunnen leven en werken. Het was een geweldige ervaring om hem te ontmoeten en samen een halve dag door verschillende wijken in Johannesburg te struinen.Op onze website,www.tegastin.nl www.tegastin.nl, nodigen we iedereen uit om bijzondere ervaringen, zoals ontmoetingen met de bevolking, te delen.

Kees van Teeffelen e.a.,TE GAST IN Zuid-Afrika, 12de geheel vernieuwde druk, Uitgeverij Informatie Verre Reizen,www.tegastin.nl , 80 pagina”s, € 8,95. ISBN 9789460160578