Dag 7: Staatsbezoek aan Swaziland

Het Zuid-Afrikaanse koninkrijk Swaziland is maar een klein landje, maar heeft bezoekers toch verrassend veel te bieden. The Big Five, imposante natuur en comfortabele lodges, het is er gewoon allemaal te vinden. Niels Bakker ging namens OOG VOOR AFRIKA op “staatsbezoek” naar het prachtige land van koning Mswati III.

“Of jullie nog op audiëntie kunnen bij de koning? Dat wordt lastig denk ik,” zegt onze chauffeur Jackson lachend. “Hij heeft het nogal druk met zijn vijftien vrouwen!”

Van Johannesburg naar Swaziland is een kleine vier uur rijden, maar Jackson leidt ons soepel door het Zuid-Afrikaanse land. Oostelijk van de metropool rijden we door de mijnstreek van Gauteng en het bosbouwgebied van de provincie Mpumalanga richting de grens van Swaziland. Het lijkt overigens wel of we een tour door Nederland maken, want na de dorpen Middelburg en Ermelo passeren we Amsterdam dat vlakbij de grensovergang met Swaziland ligt.

Iets verder gaan we bij Oshoek daadwerkelijk de grens over en zijn we in Swaziland. Hier is het ook meteen gebeurd met Nederlands klinkende namen, want de Swazi’s noemen de grenspost Ngwenya, de krokodil. “De auto hoeft hier niet meer op slot,” zegt Jackson als we eenmaal in het land zijn. “Het is hier veilig.”

Tarzan and Jane

We zijn dichtbij het natuurreservaat Malolotja. Het prachtige landschap wordt hier gevormd door groene heuvels en bergen die besprenkeld zijn met rotsen, spaarzame bomen en huisjes van de Swazi.

Malolotja ligt in het bergachtige westen van het land en dat betekent spectaculair landschap. Hoge bergen en heuvels die bedekt zijn met een groen tapijt zover je kunt kijken. Vlakbij Hawane ligt ook nog eens een dichtbegroeid ravijn tussen de bergen, waar je volgens de locals prachtig kunt abseilen.

Dat lijkt ons wel wat en dus zitten we even later in een safari-jeep die ons over een bonkige rode zandweg door de groene heuvels naar het ravijn brengt. Na wat instructies en wat moed verzameld te hebben suizen we voor we het weten als “Tarzan and Jane” door de kloof met de jungle onder ons en de rotspartijen naast ons. Dat geeft een machtig gevoel en heel even voelen we ons de koning van Swaziland.

De rit terug richting de Hawane lodge gunt ons nog een blik op groepen blesbokken, wilde zwijnen en nyala’s maar het mooiste moment van de dag komt wanneer een kudde zebra’s ons voorbij galoppeert over de schier eindeloze groene heuvels.