Tot mijn grote verrassing speelde op 5 oktober Toni Willé in het schattige Dorpstraat Restaurant Theatre in Stellenbosch. Begeleid door een Zuid-Afrikaanse band onder leiding van Schalk Joubert, met Mabet van Wyk, Melissa van der Spuy, Henry Steel and Tim Rankin. Ik had na afloop het genoegen haar kort te spreken.

Hoe gaat het nu met je? Voor mijn waarneming was het best stil rond jou geworden na Pussycat. Maar ik zie dat je nog volop toert door Duitsland en dus zelfs in Stellenbosch.
“Ik ben altijd gewoon doorgegaan, Marjolein, zowel met opnames als optredens. De laatste twintig jaar voornamelijk in Duitsland. In 2010 deed ik een korte tour op de Fiji-eilanden en in 2012 enkele optredens in Groenland. Allebei unieke ervaringen.”

Je wordt door Gert Vlok Nel, de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter die bekend werd met Beautiful in Beaufort Wes, omschreven als de beste country zangeres ooit. Hoe is hij op jouw pad gekomen of jij op het zijne?
“Inmiddels is het denk ik 15 jaar geleden dat ik via de organisatie van een poëziefestival in Rotterdam het verzoek kreeg of ik ervoor voelde om een Zuid-Afrikaanse dichter te ontmoeten. Dat was Gert. Normaal gesproken ben ik niet zo happig op dat soort verzoeken, maar omdat het om een Zuid-Afrikaan ging, heb ik toegestemd. Zuid-Afrika heeft bij Pussycat en mij voor altijd een speciaal plekje gehouden omdat we daar in 1978, tijdens de apartheid, de mooiste tour uit onze carrière gedaan hebben. Wij waren overigens de eerste artiesten die er voor een gemengd publiek optraden. Dat was een van onze eisen. Gert heeft mij destijds bezocht en sindsdien zijn we in contact gebleven wat gemakkelijker werd toen internet zijn intrede deed.”

Ik neem aan dat Stellenbosch niet je enige concert was waarvoor je naar Zuid-Afrika bent gekomen?
“Ik was in Zuid-Afrika op uitnodiging van de organisatie van het Aardklop-festival in Potchefstroom. Ook heb ik meegewerkt aan een benefietvoorstelling in Johannesburg: ‘Helpende Hand’. Het optreden in Stellenbosch was het laatste. In 2012 ben ik er ook geweest voor een show in Pretoria. Het was dus mijn derde bezoek.”

Hoe is het als ‘golden oldies’ ook in ZA nog steeds omarmd worden en woord voor woord meegezongen? Wat is het geheim van die nummers?
“Het doet nog altijd goed als je merkt dat ons repertoire nog steeds gewaardeerd wordt. Wat ik nog leuker vind, is dat het gewaardeerd wordt door zoveel verschillende culturen, van Eskimo’s tot Aziaten, tot Zuid-Afrikanen.”

Wat was je meest bijzondere ervaring in Zuid-Afrika?
“De hele tour in 1978 was een bijzondere ervaring; ook heb ik in 2012 het Kruger-park bezocht en daar heb je toch wel het gevoel dat de wereld stil staat.”

www.toniwilleonline.com

Even meegenieten?
http://youtu.be/jF5B8dUVESc Toni Willé zingt Mississippi
http://youtu.be/Av3wDeAhC3w Toni Willé zingt I’ll be good to you

Marjolein Westerterp