Studenten uit Nederland steken regelmatig een helpende hand uit bij de Health Promoters in Zuid-Afrika. Ze houden ons via een regelmatige blog op de hoogte van hun avonturen.

De eerst week in Zuid-Afrika is voorbijgevlogen! We moeten het gevoel van vakantie nog een beetje proberen uit te schakelen, want het is hier zo ontzettend mooi. Om nog maar niet te praten van het heerlijke weer waar we de komende maanden van mogen genieten. Gelukkig (?) worden we ook weer snel met beide benen op de grond gezet, want er is genoeg werk te doen. Inmiddels zijn we al druk bezig met onze verschillende projecten bezig.

Op 27 november hebben we een groot evenement (Summer Celebration: “Celebrate life with the Health Promoters”) gepland op het Weltevreden Estate, een prachtige locatie in Stellenbosch. We nodigen een grote groep lokale ondernemers en bewoners uit Stellenbosch uit om kennis te maken met de Health Promoters, en ze te vertellen over het werk wat ze doen in de townships. Voor ons is het heel belangrijk om de Health Promoters zoveel mogelijk zelf aan het woord te laten, want zij kunnen als geen ander vertellen wat de impact is die ze kunnen maken op het leven van mensen. We hebben een mooi programma in elkaar gezet met muziek, lokale dans en lekkere hapjes, dus het belooft een fantastische middag te worden.

Ons doel is om zoveel mogelijk naamsbekendheid te creëren voor de Health Promoters en mensen bewust te laten worden van het goede werk dat ze hier in de townships doen. Daarnaast hopen we met dit evenement lokale, vaste sponsoren en funders aan te kunnen trekken. Ook zijn we bezig om de kennis die de Health Promoters verspreiden met hun workshops makkelijker toegankelijker te maken voor iedereen in de townships. Hoe meer mensen we kunnen bereiken, hoe preventiever we kunnen werken.

Elke maandag ontmoeten we elkaar in Kayamandi, de grootste township van Stellenbosch. Als je hier doorheen rijdt, wordt wel duidelijk waar we het voor doen. De armoede is af en toe zeer confronterend, maar tegelijkertijd een motivatie om ons voor de volle honderd procent in te zetten. Aankomende week zijn een paar van ons uitgenodigd om te komen kijken bij een workshop van een van de senior Health Promoters. We kunnen niet wachten om te zien hoe ze te werk gaan!

Verder is het hier natuurlijk ook hartstikke genieten. Van de mooie natuur, het lekkere eten, de vriendelijke mensen… Wij hoeven voorlopig nog niet naar huis!

Groetjes uit zonnig Stellenbosch

Anne Smaling
Hogeschoolstudent in Utrecht
Opleiding: Culturele en Sociale ontwikkeling
Stagiair bij Health Promoters South Africa Trust tot en met januari 2017