Onze missie, een groene, covid-vermijdende route van Kaapstad naar Kruger, dwars door Zuid-Afrika.

Startpunt de R27 van Kaapstad naar Cederberg. Groene stops in Yzerfontein, het West Coast National Park, Veldrif waar honderden flamingo’s de wateren kleurden en vervolgens Cederburg, op een ruime twee uur rijden van Kaapstad. We hebben dan de Piekenierskloof Wine Campany aan onze linkerhand roekeloos gepasseerd.

Cederberg Ridge Wilderness Lodge
De stilte is als balsem voor onze opgewonden zielen. Hij weerkaatst bijna tussen de Cederberg mountain range die ons omhelst. In de kleuren groen naar bruin, gevolgd door blauw in de nevelige verte.

De Cederberg Ridge Wilderness Lodge ligt zoals de naam doet vermoeden aan de rand van dit fameuze gebied. Bekend om zijn talloze rotstekeningen, de oudste van zuidelijk Afrika en afkomstig van de Khoi Khoi en San. De lodge biedt een vijf uur durende hike aan naar de mooiste schilderingen.

Disclaimer maar meteen: het is in de zomermaanden vaak niet te doen, de temperaturen kunnen oplopen tot boven de veertig graden. In de wintermaanden (van mei tot oktober) is het een feest in de Cederberg. Koele nachten, zonnige dagen met temperaturen tot 25 graden. Het is ook de tijd van de bloemen die als het voorjaar aanbreekt met een ongekende kleurenpracht openknallen en de velden tussen de bergen kleuren.

Een nieuwe lodge
Terug naar de Cederberg Ridge lodge: die opende pas haar deuren in 2018 en is daarmee de nieuwste aanwinst in dit gebied. En mag ik het zeggen? Een van de meest indrukwekkende. Hij ligt in een privaat natuurgebied, een paar kilometer buiten het plaatsje Clanwilliam. Rijdend op de Cape Namibia Route, de N7, neem je afslag Clanwilliam, rijdt door het dorp en neemt de afslag Klawer. Al snel zie je aan je rechterhand het bord en toegangspoort.

De bouwstijl is modern, open, veel glas, hout en steen. De inrichting stijlvol modern, met een duidelijke Afrikaanse twist.

Er wachten 11 ruime kamers met fantastische bedden, binnen- en buitendouche en een modern bad op de gasten. Elk met ook een eigen houtkachel voor die koele winteravonden. Een bibliotheek om je te verpozen, een gezellige bar, zwembad, een eigen groentetuin en buitendeck waar ’s ochtends wordt ontbeten onder de parasol en ’s avonds het driegangendiner wordt geserveerd terwijl je geniet van de ondergaande zon die de bergen om je heen oranje kleurt.

Op de grens tussen schemer en avond komen honderden weaver birds uit de omliggende vallei om hun nestje voor de nacht weer op te zoeken in de gigantische fever tree boom.

Eigenlijk hoef je als je komt voor rust en stilte het terrein niet af. Je kunt de heuvel achter de lodge beklimmen, er zijn hikes uitgezet.

Rooiboshoofdstad
Wij besloten echter te boeken voor een tea tasting tour de volgende dag. Het gebied tussen Clanwilliam, de rooibos hoofstad van Zuid-Afrika en Citrusdal in de Westkaap staat bekend om twee planten: buchu en rooibos. Beide komen alleen in dit gebied en alleen in Zuid-Afrika voor. De San en Khoi khoi ontdekten de medicinale krachten. Nu is rooibos niet meer weg te denken uit het thee assortiment wereldwijd. Buchu is pas later toegevoegd, toen bekende koks als Margot Janse ermee begonnen te experimenteren.

We nemen de afslag Paleisheuwel en rijden een prachtige en hobbelige route naar Skimmelberg, een organic theeproducent. We maken kennis met buchu, een laag groeiend plantje met een onmiskenbare mint/eucalyptus smaak. De rooibos is eigenlijk een struik met naalden. Die worden in de buitenlucht, onder die strakblauwe hemel en blakerende zon gedroogd en krijgen dan hun typerende rode kleur.

Skimmelberg is een kleinschalig bedrijfje met fantastische producten, de tour is daarmee een lekkere en informatieve aanrader.

Terug naar de lodge waar lunch, zwembad en onze luxe kamer wachten. In de avond, als de ondergaande zon de bergen achter ons weer oranjerood kleurt horen we stemmen op de berg voor ons. ‘A leisure stroll’, vertellen de twee gasten die de heuvel hebben beklommen, met een fles champagne om een verjaardag te vieren. Ik kijk naar boven en besluit dat de beklimming voor mij een inspanning van Olympisch formaat zou zijn.

Ik dompel me met meer plezier onder in de culinaire verrassingen die de chefkok ons bereidt. Er is een driegangenmenu, waarbij dagelijks specials worden aangeboden. Op advies van de sommelier kiezen we als bijpassende wijn de pinot noir van Driehoek en begrijpen dat de fantastische smaak wordt bepaald door dezelfde wijnmaker als van de met talloze medailles onderscheiden Cederberg wines. Het is een aanrader, echt.

Cederberg Wilderness Area
We besluiten het ‘wilde gebied’ in de Zuid-Afrikaanse Westkaap niet al hikend, maar met de auto en airconditioning aan te ontdekken. Als je je afvraagt – zoals wij deden – waar de naam vandaan komt: die heeft alles te maken met de majestueuze Clanwilliam ceder tree die alleen hier voorkomt. Endemisch dus. De grootste attractie in het gebied zijn de Rocklands, waar de meest tot de verbeelding sprekende rotsformaties te beklimmen, belopen en bewonderen zijn. Wat te denken van de Soldaatkop langs de R364, alleen te zien als je in de richting van Clanwilliam rijdt.

Voorbij de Cederberg winecelaars met werkelijk excellente wijn en Sandrif vind je de Stadsaal Caves en Truitjieskraal. Een paradijs voor fotografen die hier eindeloos kunnen ronddwalen op zoek naar de mooiste ‘plaatjes’. Voor de sportievelingen die wij ook bij de lodge treffen is een tocht naar Wolfberg Arch en het Maltese Cross een uitdaging en daarmee een absolute must.

Voor een impressie van onze paradijselijke dagen bij de Cederberg Ridge Wilderness Lodge: https://youtu.be/bydyZo_XEm8

Beste reistijd: De maanden mei tot oktober. In het voorjaar, in de maanden augustus en september kleurt het gebied door de lentebloemen. Het is de mooiste tijd voor een bezoek. De wintermaanden kennen heldere dagen, waarbij de temperatuur rond de twintig graden overdag schommelt. De avonden en nachten zijn koel/koud, maar een heerlijke houtkachel in de lounge en je eigen kamer zorgt voor een behaaglijke temperatuur.

Covid-maatregelen: De lodge temperatuurt elke gast bij aankomst en in de ochtend bij het ontbijt. Er wordt streng toegezien op sanitizing van je handen, en alle apparaten (zoals creditcard machine) worden na iedere handeling schoongemaakt. Bij het betreden van de openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht.