Allereerst zal ik me even voorstellen. Ik ben Manon Cornel, 25 jaar, en heb Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de VU met als bachelor richting psychomotorische therapie. Na mijn studie ben ik twee jaar gaan werken in de horeca omdat ik geen idee had wat ik met mijn studie wou doen. Na twee jaar wist ik het nog steeds niet en heb toen besloten dat het wellicht een goed idee zou zijn om naar het buitenland te gaan en iets voor anderen te gaan doen. Leuk zo’n besluit, maar hoe kom je ook daadwerkelijk in het buitenland? Gelukkig heeft de basisschool van mijn vader een aantal jaar geleden geld ingezameld voor The Health Promoters. Mijn ouders hebben toen de kans gekregen om zelf in Zuid-Afrika wat projecten te bezoeken en toen ik aan mijn vader vertelde wat mijn plannen waren stelde hij The Health Promoters voor. Ik heb contact gelegd met Harold Robles, en na wat mails en afspraken werd het definitief dat ik naar Zuid-Afrika zou gaan.

Inmiddels ben ik hier nu ruim een maand, maar na een paar dagen voelde het al als thuis. Wat een prachtig land is Zuid-Afrika! Ik werk nu als vrijwilligster voor The Health Promoters, een non-profit organisatie. De afgelopen paar weken heb ik kunnen zien wat de Health Promoters voor trainingen en workshops geven en voor welke doelgroepen. Het is prachtig om te zien hoe de Health Promoters de trainingen geven over gezondheidsgerelateerde zaken, en het werd me al snel duidelijk dat het ook echt nodig is. Sommige mensen weten nog zo weinig over bijvoorbeeld hygiëne of diabetes, kennis die voor ons in Nederland bijna als vanzelfsprekend gezien wordt. Van borstkanker hadden een aantal vrouwen zelfs nog nooit van gehoord.

Wat wat ik zo inspirerend vind is dat de Health Promoters die de trainingen geven, zelf uit de townships komen en in kleine hutjes wonen. Ze hebben het zelf niet altijd even makkelijk, maar zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat anderen het beter gaan krijgen. En wanneer ze praten, praten ze met zoveel passie dat iedereen ook daadwerkelijk luistert. Ik hoop dat ik hier in de komende maanden wat van kan leren.

Wat ik hier o.a. ga doen is een nieuwe workshop maken die gebruikt gaat worden in het bestaande programma. Deze workshop zal gaan over de effecten van sport en bewegen op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Genoeg bewegen heeft zoveel positieve effecten voor de gezondheid, zo helpt het bijvoorbeeld bij type 2 diabetes maar zorgt het ook voor een verbetering bij mensen met depressie. Dit sluit voor mij natuurlijk prachtig aan met wat ik gestudeerd heb, en voor de Health Promoters omdat zij nog geen workshop hebben op dit gebied. Ik ben erg benieuwd hoe dit zich gaat vormgeven, en ik kijk er erg naar uit om zelf deze workshop ook een keer te gaan geven. Daarnaast zal ik af en toe collega’s hier helpen met administratieve vaardigheden, het verbeteren van de bestaande PowerPoints en zal ik gaan starten met het in kaart brengen van de mogelijkheden van fundraising en marketing hier in Zuid-Afrika. Genoeg te doen dus!

Tot de volgende keer!