Sinds 1991 reisde ik zeker 25 keer op eigen gelegenheid met een huurauto door Zuid-Afrika. Mensen in mijn omgeving vragen geregeld om reistips en om bevestiging. Is het veilig? Zijn de wegen goed? Wat is een goede route?

In dit artikel laat ik je meelezen met mijn recente reiservaringen in Zuid-Afrika. Ik geeft tips om zelf je reis te regelen en een reisschema samen te stellen dat past bij je wensen. Natuurlijk kun je ook terecht bij een van de vele gespecialiseerde reisbedrijven.

Waarom naar Zuid-Afrika
Het is het mooiste, meest gevarieerde en gastvrije land dat ik ken. Zuid-Afrika wordt terecht ‘de wereld in één land’ genoemd. Het heeft echt alles waar ik van houd: natuurschoon, prachtige autoroutes en heerlijke accommodaties. Op culinair gebied is het onovertroffen en het is heel betaalbaar. De mensen zijn lief, de sfeer is vriendelijk en echt het land is erg servicegericht en schoon. Er is geen tijdsverschil met Nederland tijdens onze zomertijd en een verschil van slechts een uur in onze wintertijd.

Overal waar je komt is personeel om je te helpen of de weg te wijzen. Je hoeft nooit te zoeken naar een parkeerplek omdat iemand in een oranje hesje hem voor je aanwijst. Er wordt voor je getankt en bij de supermarkt worden je boodschappen ingepakt. In bijna elk (openbaar) toilet vind je een set handzeep en bodylotion van een fijn lokaal merk en een schone toiletpot. Kom daar maar eens om in ons eigen land. O ja; er wordt Engels en Afrikaans (een soort Nederlands) gesproken dus ook qua taal is het een prettig land.

Zelf rijden
In Zuid-Afrika rijd je aan de linkerkant van de weg. Dat went heel snel vind ik. Zelfs het schakelen met links en sturen vanaf rechts is geen enkel probleem. Zie je daar tegenop, dan kun je natuurlijk een automaat huren.
De wegen zijn over het algemeen goed en de Zuid-Afrikanen zijn rustige rijders. Grote afstanden in het donker rijden is geen goed idee.  De straatverlichting is niet goed en er kunnen mensen en dieren langs de weg lopen.Meestal huur ik een auto via Sunny Cars. Deze website vergelijkt diverse autoverhuurders en hun service is top. Er is prijsverschil met vergelijkbare bedrijven zoals bijvoorbeeld Rentalcars.com of Auto Europe. Dat heeft te maken met de Sunny Cars all-in garantie. Hierdoor krijg je niet te maken met verborgen kosten en gedoe aan de verhuurdesk. Je rijdt zorgeloos rond in de wetenschap dat je alle kosten vergoed krijgt, mocht er onderweg iets gebeuren.
In de grote steden Kaapstad en Johannesburg heb je niet altijd een huurauto nodig. Je kunt gebruik maken van Uber. Veel hotels binnen een half uur vanaf de luchthaven in Kaapstad bieden transfers aan en je huurauto kan ook bij je hotel worden opgehaald of afgeleverd.

Reizen in Zuid-Afrika kan het hele jaar door. Het land is groot en je kunt in het bepalen van je reisroute rekening houden met het klimaat. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan de onze.In de omgeving van Hoedspruit en het Kruger Park is het vaak zonnig en warm overdag. De avonden zijn koeler in onze zomermaanden. De natuur is in dit deel van het land weelderig en groen in de periode november-mei. Daarna worden de struiken grijs. Voordeel is dat je dan beter wild kunt spotten.
Voor het gebied rondom Kaapstad is mijn favoriete reistijd oktober-maart. In de buurt van het Kruger Park kom ik graag in april-mei en september-november. Er zijn dan veel jonge dieren. Maar het is echt afhankelijk van persoonlijke voorkeur en van wat je wilt zien en doen.

Reisduur en route
Hier kan ik eindeloos over schrijven en praten. Het hangt er helemaal van af hoeveel tijd je hebt, hoe veel je per dag wilt rijden en wat je wilt zien.De meeste mensen kiezen als ze voor het eerst naar Zuid-Afrika gaan voor een reis van ruim drie weken. Je ziet dan veel, het is erg afwisselend en de afstanden zijn groot. Zie onderstaand routekaartjes. Ik raad aan te vliegen van Durban naar Port Elisabeth.

Voorbeeld van Klassieke route.

Deel 2: Tuinroute, wijngebied en Kaapstad

Bij gezinnen met kleine kinderen, zeventigplussers en harde werkers van alle leeftijden, die toe zijn aan ontspanning, is een aantal jaren geleden een nieuwe trend ontstaan. Een week of langer op dezelfde plek verblijven en van daaruit alle moois in de omgeving gaan zien.

In het noordoostelijk deel van het immens grote land ligt Hoedspruit: een bruisend vakantiedorp in een gebied dat bekend staat als ‘all time favorite’. Dat laatste vanwege de ideale ligging vlakbij het Krugerpark en de Blyde River Canyon. Dat zal altijd toeristen uit de hele wereld blijven trekken. De luxe villa’s op Zandspruit Estate vormen de perfecte uitvalsbasis voor de Panoramaroute, safari’s in Hoedspruit en een bezoek aan het Krugerpark. Hier vermaak je je met groot gemak een of twee weken. Over enkele maanden opent Radisson Hotels hier zijn eerste Safarihotel, zeer geschikt voor mensen die een paar nachten in Hoedspruit willen zijn.Als je daarna een of twee weken in de buurt Kaapstad verblijft, kun je genieten van strand & walvissen, steden & dorpen, wijn & eten. Je verveelt je hier echt niet, er is zoveel te doen.

Wanneer je Zuid-Afrika voor de tweede, derde of vierde keer bezoekt (waarschuwing: het is verslavend!) is het ook een goed idee om minder bekende gebieden te ontdekken. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op de Cederbergen, de kustdorpen ten noorden van Kaapstad en Elgin Valley. In 2022 ontdekte ik een aantal wijnhuizen in Durbanville; zelfs heel dicht bij de stad kun je een heerlijke dag doorbrengen met een plattelandsgevoel.

Voorbeeldroute verkorte tuinroute:

Voorbeeldroute Westkaap:

Accommodatie

Zuid-Afrika heeft accommodatie op alle niveaus en in alle prijsklassen. Van eenvoudige huisjes in de Nationale Parken tot vijf sterren plus in de Kaapse Waterfront en schitterende lodges rond het Kruger Park. Er tussenin vind je guesthouses, appartementen, cottages, villa’s en bed & breakfasts..

Ik boek mijn overnachtingen graag vooruit. Reizen in Zuid-Afrika is populair en ik grijp niet graag mis bij de leukste adressen. Websites die ik regelmatig raadpleeg zijn

https://www.sanparks.org 

https://portfoliocollection.com

https://www.greenwoodguides.com

https://www.lekkeslaap.co.za

 

Restaurants
Uit eten gaan in Zuid-Afrika is geweldig. De entourage kan verschillen van eenvoudig tot super trendy. De service is altijd vriendelijk en de keukens zijn schoon. De kwaliteit van eten is erg goed. Let op: de porties zijn hier groot. De rekening is altijd een meevaller. Malse biefstukken en verse friet zijn bijna overal op de menukaart te vinden en er is altijd ruime keuze van lokale wijnen. Een glas wijn drinken ze hier vaak met een ijsblok erin. Dat vind ik een vreemde gewoonte maar ik snap het wel. Het is vaak warm en ze schenken de glazen hier behoorlijk vol dus je wijn wordt snel warm. Daarom bestel ik liever een fles die ik in een emmer vol ijsblokken zet. Als ik hem niet op krijg, neem ik hem mee naar ‘huis’. Het prijsverschil tussen supermarkt en restaurant is hier klein.

Leuke culinaire websites:
https://www.eatout.co.za

https://taste.co.za

Betalen en prijsniveau

Zuid-Afrika heeft geldautomaten in winkels, bij tankstations en op luchthavens. De munt is de Zuid-Afrikaanse Rand. De wisselkoers schommelt licht door het jaar heen. 100 Rand (ZAR) is ongeveer €5, waard. Je kunt in Zuid-Afrika veel doen met je geld; het prijspeil is laag in vergelijking met Europa.

De Nederlandse bankpas wordt vrijwel overal geaccepteerd. Mobiel betalen met pinpas en creditcard is ook heel gebruikelijk. Wij zorgen dat we altijd wat contant geld op zak hebben. Handig als je iets wilt kopen op een markt of om een tip te kunnen geven aan personeel van tankstation, hotel of parkeerwacht.

 Prijsvoorbeelden:

Uit eten vanaf € 8,-
Fles wijn in restaurant vanaf € 7,-
Biertje € 1,25
Middenklasse overnachting € 80,-
Auto huren vanaf €45,- per dag (loopt op tot meer dan €100,- per dag)
Het is gebruikelijk om in wat sjiekere restaurants een fooi van 10-15% te geven bovenop de rekening. Parkeerwachters en pompbedienden verwachten een kleine fooi. Een munt van 10 Rand bijvoorbeeld.

 

Evenementen en musea

De mensen in Zuid-Afrika, in het bijzonder in de wijde omgeving van Kaapstad, zijn dol op boerenmarkten, wijnfeesten en picknicks. Wijnhuizen hebben regelmatig wijnfestivals of tuinconcerten. Een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten en te proeven van lokale muziek en andere producten.

Ik ben er dol op en kijk voor vertrek naar Zuid-Afrika altijd op de evenementenwebsites zoals deze

https://insideguide.co.za/cape-town/best-festivals/

Mijn favoriete vaste markten zijn Blaauwklippen family market, Elgin railway market en Boschendal friday night market. Een van de leukste festivals is het Constantia wijnfestival. Je vindt alle informatie op  https://capemarkets.co.za en http://www.constantiafresh.com.

Op de website https://www.webtickets.co.za/ kun je onder meer terecht voor concertkaarten voor de beroemde zondagsconcerten in de tuinen van Kirstenbosch. Kijk op Thegalileo.co.za voor openluchtfilm voorstellingen in Kaapstad.

Qua musea vind ik het Apartheidmuseum in Johannesburg indrukwekkend en natuurlijk het nieuwe Zeitz museum van moderne kunst in Kaapstad. Alleen het gebouw is al een bezoek waard.

Links: https://www.apartheidmuseum.org en https://zeitzmocaa.museum

 

Website tips:

https://www.zuid-afrika.nl

https://insideguide.co.za

https://www.capetownetc.com