In maart schitterde ze nog tijdens de hommage van het Amsterdams Kleinkunst Festival voor Herman van Veen. ‘Wervelend’, noemde de Theaterkrant haar. En met haar voorstelling Grepe werd ze onlangs in Zuid-Afrika genomineerd voor een belangrijke award als ‘Beste soloartiest contemporaine muziek’. In mei geeft de Zuid-Afrikaanse zangeres Karin Hougaard een reeks van acht concerten in Nederland en Vlaanderen.

Karin Hougaard is een van de iconen van de Afrikaanstalige muziek. Het Zuid-Afrikaanse publiek kent haar al sinds ze in 1980 op 16-jarige leeftijd een belangrijke talentenjacht won. Sindsdien heeft ze 15 cd’s het licht laten zien. Hougaard schrijft en componeert haar liedjes meestal zelf. Haar muziek valt op door de poëtische teksten, een tegelijk intieme, hartstochtelijke en volstrekt integere sfeer en een fabelachtig gebruik van de stem als instrument.

Karin Hougaard woont en werkt sinds 2008 in North Carolina (VS). Ze is, naar eigen zeggen, ‘geboren onder een rondloper-ster’. In Nederland en Vlaanderen is ze vooral bekend door haar samenwerking met Herman van Veen. Zo was ze te zien in de door Van Veen geproduceerde theatervoorstellingen The First Lady (over Jackie Kennedy) en Mata Hari. Samen met Anne van Veen schreef ze het lied ‘Bij mij’, dat onder meer door Herman van Veen en Paul de Leeuw is opgenomen en dat in 2012 werd aangewezen als een van de tien ‘nieuwe klassiekers’ uit de Nederlandse liedkunst. In 2015 organiseerden Hougaard en Van Veen samen een tweedaags festival met Afrikaanstalige poëzie en muziek op De Paltz, het landgoed van Herman van Veen in Soest.

By my
Sterrereën

Stem als instrument
Hougaard schrijft haar liedjes meestal zelf. Daarvoor baseert ze zich op haar eigen ervaringen en op onderwerpen die haar raken. ‘Alles kan me inspireren,’ vertelt ze, ‘een kleur, een geur, een woord. Ik schrijf alleen als ik inspiratie heb. Dat betekent dat ik niet elke dag schrijf. Maar als de muze me te pakken heeft, dan is het alsof de sluizen opengaan. Vaak heb ik de hele tekst al in mijn hoofd voordat ik ga zitten om hem op te schrijven. Ik heb er dan al zo lang op lopen broeden, dat ik er daarna bijna niets meer aan hoef te veranderen. Het zou misschien goed zijn als ik meer constant kon schrijven. Maar ik wil ook alleen iets zeggen als ik het gevoel heb dat ik werkelijk iets te zeggen heb.’

Hougaard houdt van talen en ze heeft een passie voor haar moedertaal, het Afrikaans. Toch vindt ze als performer de zangstem uiteindelijk belangrijker dan de tekst van een lied. ‘De stem van een goede muzikant kan woorden overstijgen. Het hangt natuurlijk af van wat je zingt. Maar voor mij ligt de uitdaging erin om mijn stem als een instrument te zien. Het komt aan op vaardigheid. Ik wil kunnen spelen met de melodie, de frasering. Niet op een technische manier, maar intuïtief.’

Tijdens de voorstelling ‘Grepe’ zal ze zowel een overzicht geven van haar rijke oeuvre als een bestekopname maken van waar ze nú staat, als kunstenaar en als mens. Karin Hougaard wordt op deze tournee begeleid door pianiste Jaconell Mouton.

Karin Hougaard is ambassadeur van de Dreamcatcher Foundation. Op zondag 6 mei geeft ze in Scheveningen een benefietvoorstelling voor deze stichting. De Dreamcatcher Foundation ondersteunt projecten onder vrouwen in verschillende townships in Zuid-Afrika. De stichting helpt deze vrouwen, de zogenaamde ‘Kamamma’s’, om via sociaal toerisme een eigen inkomen te genereren. Hiervoor zijn twee projecten ontwikkeld: ‘Home-stay’ (logeren bij de Kamamma thuis) en ‘Cook-up with Kamamma’ (samen een traditionele maaltijd bereiden en proeven). De opbrengst van het concert op 6 mei is speciaal bestemd voor het opzetten van een craft centre in Melkhoutfontein, waar van het materiaal van de lokale vuilnisbelt nieuwe gebruiksvoorwerpen worden gemaakt.

Concertagenda

Dinsdag 1 mei 2018

Plaats:             Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141c, 1015 CL, Amsterdam (NL)

Tijd:                 19.30 uur

Entree:            € 15,-

Aanmelden:    e-mail: evenementen@zuidafrikahuis.nl

Website:         www.zuidafrikahuis.nl

 

Woensdag 2 mei 2018

Plaats:             Andries eten & drinken, Buiten Molenstraat 7, 4101 CJ, Culemborg (NL)

Tijd:                 20.00 uur

Entree:            € 15,-

Aanmelden:    e-mail: info@andriesetenendrinken.nl of tel. (+31) 345 515297

Website:         www.andriesetenendrinken.nl

 

Donderdag 3 mei 2018

Plaats:             Nuweland, Buren 31, 8536 TH, Oosterzee-Buren (NL)

Tijd:                 20.15 uur

Entree:            € 15,-

Aanmelden:    https://www.ticketkantoor.nl/shop/nuweland

Website:         www.nuweland.nl

 

Zaterdag 5 mei 2018

Plaats:             Herman van Veen Arts Center, landgoed De Paltz, Soest (NL)

Tijd:                 20.00 uur

Aanmelden:    https://hermanvanveenartscenter.com/ArtsCenter/events/karin-hougaard-in-concert/

Website:         www.hermanvanveenartscenter.com

 

Zondag 6 mei 2018, benefietconcert Dreamcatcher Foundation

Plaats:             La Galleria, Strandweg 51, 2586 JL, Scheveningen (NL)

Tijd:                 12.00 uur

Prijs:                Vanaf €39,- inclusief lunch; opbrengst gaat naar Dreamcatcher Foundation

Aanmelden:    e-mail: info@lagalleria.nl of tel. (+31) 70 3555006

Website:         www.dreamcatcher.nl; www.lagalleria.nl

 

Dinsdag 8 mei 2018

Plaats:             De Tinnenpot, Tinnenpotstraat 21, 9000, Gent (BE)

Tijd:                 20.00 uur

Prijs:                € 12,-

Aanmelden:    e-mail: info@tinnenpot.be of tel. (+32) 9 2251860

Website:         www.tinnenpot.be

 

Donderdag 10 mei 2018

Plaats:             Opus 4 (Residentie Hertogenpark), Desguinlei 90, 2018, Antwerpen

Tijd:                 20.00 uur

Prijs:                € 12,50

Aanmelden:    tel.: (+32) 498 306010

Website:         www.opus4.be

Website: www.karinhougaard.com

© foto’s Hans Mooren