Het idee ontstond bij ons bezoek aan Zuid-Afrika in mei en juni van dit jaar. Moeten we niet eens op een rij zetten waar we allemaal geweest zijn in de afgelopen vijf (!) jaren voor OOG? Zouden we de 100 halen? Wie weet? Ooit heb ik geleerd dat je om de aandacht te trekken geen ronde getallen moet noemen. 101 werd daarmee het streefgetal.

Eenmaal terug in Nederland en met de deadline in zicht begon het grote tellen en verzamelen. Ha, die 101 haalden we makkelijk. We konden zelfs nog selectief zijn. En al schrijvend herleefde ik al die reizen die we in zuidelijk Afrika gemaakt hebben, al die plekken die we bezochten, alle gesprekken met de eigenaren. Sommige werden van een onpersoonlijke naam vrienden en hun lodge of guesthouse van een “ik ben benieuwd” nu een plek waar ik me telkens weer thuis voel en waar ik graag steeds opnieuw kom. Om te horen hoe het de eigenaren of managers vergaat, wat hun plannen en soms nieuwe dromen zijn. Om een lekker glas wijn te drinken!

Kun je uit de lijst mijn voorkeuren halen? Nee, alle plekken zijn met liefde beschreven en zijn ons dierbaar, van vijf sterren tot geen sterren. Allemaal hebben ze iets bijzonders. Allemaal hebben ze een verhaal, allemaal worden ze gerund met passie en allemaal verwelkomen ze hun gasten met open armen, zoals ze dat ook ooit bij ons deden.

Het schrijven en samenstellen van de 101 leukste, mooiste en fijnste lodges, hotels en guesthouses was een reis door de tijd. Een reis door herinneringen aan voor mij het mooiste deel van het continent dat Afrika heet. Fotograaf Peter Boshuijzen en ik wisselen bij het samenstellen van de 101 lodges talloze herinneringen uit: Weet je nog dat we bij Sable Sands in Zimbabwe leeuwen door het kamp zagen lopen en dat jij onder de douche stond toen die wild dog die kudu doodde? Dat de gin & tonic bij Singita Lebombo in Kruger National Park de lekkerste was die ik ooit dronk. Ja, en dat de Bloody Mary bij The Table Bay in Kaapstad niet te overtreffen is. Nee, dan die cocktails bij het Mount Nelson hotel… Of toen we ’s ochtends bij Woodall bij Addo Elephant Park al champagne kregen? Ik herinner me die zonsondergang bij Aaldering (lekkere wijn trouwens). Of die lunch die middenin de bush klaar stond bij Settlers Drift. O ja, en die heerlijke pizza in Cintsa. Het schilderijtje “Write the Future” dat ik kocht in The Peech in Johannesburg omdat ik het op mijn leven vond slaan!

Uren en uren van herinneringen. Een kleurplaat die je invult met eigen geuren, geluiden, beelden. De lijst die we hebben samengesteld vervult me met een groot gevoel van geluk. Dit is een dwarsdoorsnede van het leven dat ik de afgelopen jaren gereisd heb, gedeeld, beschreven en genoten heb. Het mooie van een lijst is dat je nu weer bij nul kunt beginnen. Daarom roep ik jou op om ons jouw favoriete lodge/hotel/guesthouse te sturen, liefst met een korte motivatie (info@mw-media.nl ovv Favoriet). Dan gaan we opnieuw op pad, op weg naar nieuwe avonturen. Write the Future.

Het speciale bewaarnummer van OOG VOOR AFRIKA dat vanaf 19 november in de winkels ligt laat vooral zien hoe mooi en divers zuidelijk Afrika is, wat je er kunt beleven, waar je kunt verblijven. Wil je met ons van gedachten wisselen? Kom dan op 9 en/of 10 januari 2016 naar de Vakantiebeurs Amsterdam, stand 125.
Tot ziens!!!!

Marjolein Westerterp