Dag 1: Namibië – Een speeltuin voor fotografen

De Nederlandse Nick van de Wiel woont en werkt in Zuid-Afrika, zijn habitat is het iSimangaliso NP, zijn passie natuurfotografie. Onlangs heeft Nick, met een foto van het Namibische Spitzkoppe, de landschapscategorie van de prestigieuze Nature’s Best Photography Africa-awards gewonnen. Alle redenen dus om hem uit te nodigen voor het portfolio in deze OOG VOOR AFRIKA, hét reistijdschrift over Afrika.

Er zijn verschillende plaatsen op deze planeet die echt op de bucket list van elke landschapsfotograaf staan. De torenhoge Torre del Paine in Chili, de blauwe ijsbergfragmenten op de zwarte vulkanische zandstranden van IJsland, de majestueuze en de zwaartekracht tartende kliffen van Ha Long Bay in Vietnam, het iconische Yosemite en Death Valley in de Verenigde Staten en de Canadese Rocky Mountains. Iconische plaatsen die ons naar adem doen snakken door hun landschappelijke schoonheid. Als we over de woestijn praten, dan is er maar één iconisch beeld: de ongelooflijke en visueel uitgesproken Dead Vlei in Namibië met de rode zandduinen en fossiele bomen die hun versteende takken uitstrekken naar de hemel.

Landschappelijke schatten
Namibië heeft echter veel meer visuele schatten voor de landschapsfotograaf dan alleen het Namib-Naukluft National Park en de beroemde Dead Vlei. Wanneer je je realiseert hoeveel fotografisch bijzondere locaties Namibië eigenlijk bevat, ben je plotseling niet meer verrast om deze plekken zo vaak als prijswinnaars in internationale fotografiecompetities terug te zien. Zoals dus ook de winnende foto’s van Emil von Maltitz en mij.
Omdat een groot deel van Namibië uit woestijn bestaat, is het logischerwijs grotendeels een woestijn-fotografielocatie. Voor onze landschapsfotografiereis Nature’s Light hebben we daarom ook gekozen voor de zuidelijke regio van Namibië. Voor het Namib-Naukluft National Park met zijn bekende duinenrij culminerend in Sossus Vlei en Dead Vlei, de prominente en torenhoge rode berg van Spitzkoppe, de spookachtige overblijfselen van Kolmanskop en de spottende kokerbomen aan de rand van de Kalahari

the making of1

Lees en kijk verder in de nieuwe uitgave van OOG VOOR AFRIKA die eind september verschijnt.