Tekst: Ingrid Glorie

Tijdens de Week van de Afrikaanse roman staan boeken natuurlijk centraal. Maar er komt ook een fantastische zangeres met de schrijvers mee: Karin Hougaard. Samen met pianiste Mart-Marie Snyman zal Hougaard de gesprekken over literatuur muzikaal omlijsten. Ook zal ze twee volledige concerten geven: in Amsterdam en Brussel. Intiem, emotioneel en fabelachtig knap, een optreden van Karin Hougaard is een belevenis die je niet mag missen.

Karin Hougaard is een van de iconen van de Afrikaans-talige muziek. Als kind al speelde ze in musicals als The Sound of Music en op haar zestiende kreeg ze landelijke bekendheid toen ze een belangrijke talentenjacht won. Sinds dat prille begin heeft ze dertien cd’s uitgebracht en zo’n beetje alle prijzen in de wacht gesleept die er in Zuid-Afrika op muziekgebied te winnen zijn. De laatste jaren heeft ze zich ook ontwikkeld als schilder, schrijver, actrice en videokunstenaar.

Samenwerking met Herman van Veen

In Nederland en Vlaanderen is Hougaard vooral bekend door haar samenwerking met Herman van Veen. Zo was ze understudy van Lori Spee in de door Van Veen geschreven Jacky Kennedy-musical The First Lady en speelde ze de hoofdrol in Mata Hari toen die musical werd opgevoerd in Mata Hari’s geboortestad Leeuwarden. Samen met Anne van Veen schreef Hougaard “Bij mij”, een lied dat onder meer door Herman van Veen en Paul de Leeuw is opgenomen en dat in 2012 is verkozen tot een van de nieuwe klassiekers van de Nederlandse liedkunst.

Bij mij: https://youtu.be/7eNOr1iZi8w

Stem als instrument

Hougaard schrijft haar liedjes meestal zelf. Daarvoor baseert ze zich op haar eigen ervaringen en op onderwerpen die haar raken. “Alles kan me inspireren,” vertelt ze, “een kleur, een geur, een woord. Ik schrijf alleen als ik inspiratie heb. Dat betekent dat ik niet elke dag schrijf. Maar als de muze me te pakken heeft, dan is het alsof de sluizen opengaan. Vaak heb ik de hele tekst al in mijn hoofd voordat ik ga zitten om hem op te schrijven. Ik heb er dan al zo lang op lopen broeden, dat ik er daarna bijna niets meer aan hoef te veranderen. Het zou misschien goed zijn als ik meer constant kon schrijven. Maar ik wil ook alleen iets zeggen als ik het gevoel heb dat ik werkelijk iets te zeggen heb.”

Hougaard houdt van talen en ze heeft een passie voor haar moedertaal, het Afrikaans. Toch vindt ze als performer de zangstem uiteindelijk belangrijker dan de tekst van een lied. “De stem van een goede muzikant kan woorden overstijgen. Het hangt natuurlijk af van wat je zingt. Maar voor mij ligt de uitdaging erin om mijn stem als een instrument te zien. Het komt aan op vaardigheid. Ik wil kunnen spelen met de melodie, de frasering. Niet op een technische manier, maar intuïtief.”

Met de schrijvers op toer

Hougaard ziet geweldig uit naar de Week van de Afrikaanse roman en het samenzijn met de groep schrijvers die ze stuk voor stuk bewondert. “De gemeenschap van de heiligen,” haalt ze lachend uit de bijbel aan. “Ik vind het een eer om mee te doen en ik kijk ernaar uit om van deze mensen te leren. Ik zie in de Lage Landen een groeiende belangstelling voor het Afrikaans, en dit programma vertegenwoordigt het beste wat het Afrikaans te bieden heeft.”

Karin Hougaard geeft op donderdag 22 september een concert bij Cultuurhuis deBuren in Brussel en op zaterdag 24 september bij het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. Op vrijdag 23 september ontvangt Karin Hougaard de schrijvers van de Week in het Herman van Veen Arts Center op De Paltz in Soest. Zie www.weekvandeafrikaanseroman.nl voor het volledige programma.

Het hele interview met Karin Hougaard vind je in de september editie van OOG VOOR AFRIKA, hét reistijdschrift over Afrika.

Karin Hougaard schilderij bomen