Obesitas! Een luxe probleem?

Elke Denys schoolde zich enkele jaren geleden om tot diëtiste. Als afstudeerstage besloot ze de Health Promoters te helpen met het ontwikkelen van materiaal rond gezonde voeding. Daarom is ze drie maanden in Zuid-Afrika, samen met haar man en dochters van 7 en 9.

“Obesitas in Zuid-Afrika?” Het leverde heel wat opgetrokken wenkbrauwen op toen ik de reden van mijn stage wereldkundig maakte. “Want in Afrika gaan er toch kindjes dood van de honger? Zou het dan niet veel relevanter zijn om eerst te zorgen dat iedereen te eten krijgt? Is er sowieso wel een obesitasprobleem in Zuid-Afrika, want als er geen geld is, kun je toch moeilijk teveel eten? Is obesitas dan niet eigenlijk een luxeprobleem?”
Er zitten natuurlijk wel wat mankementen in een dergelijke redenering. Van obesitas ga je ook dood, net als van te weinig voeding. Alleen is het wat indirecter. De doodsoorzaak zal eerder een hartaanval of beroerte genoemd worden. 10% van de sterfgevallen in Zuid-Afrika is te wijten aan hypertensie of een hoge bloeddruk. Dat is heel wat, zeker als je weet dat al die sterfgevallen eigenlijk te vermijden zijn! Door gezonder te eten. En dan heb ik het nog niet over al die kosten. Ik wil er geen bedrag op plakken, maar er gaat jaarlijks heel wat geld naar medicatie en gezondheidszorg. Heel wat dokters en verpleegsters worden met overheidsgeld betaald om mensen met diabetes type II te behandelen. Terwijl diabetes eigenlijk ook vermeden kan worden. Dus heel wat kosten kunnen ook vermeden worden. Stel je voor dat al dat geld eens in onderwijs gepompt zou kunnen worden.

Een luxeprobleem? Neen dus! Wel een acuut probleem waar Health Promoters wel degelijk iets aan kan doen door middel van goede voorlichting.