Ze zeiden hun baan op, verhuurden hun huis en vertrokken voor onbepaalde tijd naar Zuidelijk Afrika. Daar reizen Pim en Anne nu samen met hun dochters van 2 en 4 jaar rond. Ze slapen in de daktent op de Toyota die ze eind 2020 kochten in Namibië. “De reis van ons leven” noemen ze het. Speciaal voor OOG VOOR AFRIKA schrijven zij over het avontuur dat zij aangingen, de leuke én minder leuke kanten van het reizen en delen zij tips en tricks om ook anderen te inspireren uit de hectiek van alledag te stappen en hun dromen na te jagen.  

Hoe het allemaal begon Het was juni 2020 – hartje Corona crisis – toen wij toevallig via Facebook een verhuurbedrijf zagen dat haar Toyota 4×4’s te koop aanbood. Financieel diep geraakt door het uitblijven van toeristen waren zij blij met wat cash en wij konden voor een mooie prijs een Toyota op de kop tikken. Al lange tijd speelden we met het idee om op reis te gaan en deze auto kon het allemaal mogelijk maken: onze droomreis door Afrika! Het daaropvolgende jaar heeft voor ons in het teken gestaan van voorbereidingen. Vanuit Nederland wist Pim de werkgelegenheid in Namibië lekker aan te zwengelen met héél veel Whatsapp filmpjes, voice notes en andere opdrachten om zo de auto perfect te pimpen. Ingebouwde koelkast, luifel, nieuwe schokbrekers, compleet ladesysteem, verlichting, zonnepanelen…. You name it en het werd geregeld. Halverwege 2021 reed Pim samen met zijn schoonvader de auto van Namibië naar Kaapstad, het vertrekpunt van onze reis.

Tijd voor het gezin
Ons voornaamste doel van deze reis is meer tijd doorbrengen als gezin. Wij hadden beiden een drukke baan en runnen daarnaast nog Homes of Africa, ons eigen bedrijf waarmee we vakantiehuizen in Zuid-Afrika verhuren. Toen onze tweede dochter begin 2020 werd geboren wisten we het zeker: we willen uit de drukte van ons leven stappen en de tijd dat onze dochters zo klein zijn bewuster meemaken. Echt plannen van de reis hebben wij niet gedaan. De auto geeft ons de flexibiliteit om te gaan en staan waar we willen en we zien wel waar we uitkomen. Natuurlijk hebben we wel een grove route in gedachten. Zo staan naast Zuid-Afrika ook o.a. Mozambique, Malawi, Zimbabwe, Zambia, Botswana en Namibië op de wensenlijst…

Cederberg – Het einde van de wereld
We beginnen onze reis in Kaapstad, waar we genieten van deze fantastische stad. Dit is ook de plek waar onze auto gestald staat, klaar voor het grote avontuur…! En nu moet ik eerlijk bekennen dat wij in het “light travelling” gedeelte van reizen kennelijk niet zo goed zijn. We geven onze dochters de schuld, maar manmanman, wat een spullen slepen we mee… Reden voor ons om een extra trailer te huren, waar we o.a. onze buggy, wandelrugzakken, een krat duplo en vele andere – voor anderen misschien volkomen overbodige – spullen in kunnen vervoeren. Vanuit Kaapstad vertrekken we richting Cederberg, een gigantisch uitgestrekt gebergte in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Eerlijk gezegd had ik vooraf helemaal niet zo’n voorstelling van, maar wat heeft dit gebied ons verrast! Eindeloze wegen leiden ons door het adembenemende gebergte en geven ons continu het ik-wil-de-drone-in-de-lucht-laten-NU-gevoel. Want elke kilometer die we afleggen lijkt weer mooier dan die daarvoor. Geen winkels, alleen maar zandwegen, bijna geen mensen en al helemaal geen telefoonsignaal. Hoewel slechts een paar uur rijden vanaf Kaapstad voelt dit nu al als het einde van de wereld.

Kagga Kamma – Sterren en daktenten
En dat wordt alleen maar gekker als we Kagga Kamma bereiken. Een gebied “waar niks is”. Er wonen geen mensen, amper dieren en er zijn eigenlijk alleen maar rotsen. En midden in dit niemandsland is onze camping. Het was bizar om hier – in the middle of nowhere – ineens een mini oase te vinden, compleet met een prachtig zwembad! Daar houden wij het wel even uit. En omdat er hier zo weinig is, is deze plek bij uitstek geschikt voor sterrenkijken. Ook het kamperen en slapen in de daktenten gaat – boven verwachting – hartstikke goed. Onze dochters slapen fantastisch en genieten van het campinglife. En dat is heel fijn want ik zou liegen als dat ook niet best spannend was. Want zeggen dat je met een auto met daktenten door Zuidelijk Afrika gaat trekken is één, maar het ook echt doen….

Kogel Bay – de mooiste camping van Zuid-Afrika?
Perfect life bestaat niet, dat weten we wel. Hoe mooi of duur een plek ook is, of hoe mooi de foto’s ook zijn, het is er echt niet altijd perfect. En dat geeft ook helemaal niet. Maar toen wij na een verblijf in de wijnregio richting Kogel Bay vertrokken waren de verwachtingen toch wel wat hoog gespannen… Pim had het er namelijk al weken over: Kogel Bay, dát is echt zó mooi. En inderdaad: Een camping pal aan zee en een leeg parelwit strand voor de deur hadden op ons het voorspelbare effect. Maar er was meer…. Wind bijvoorbeeld. En mieren. Want eenmaal gesetteld waaien we letterlijk uit ons hemd, worden de meiden gezandstraald en vreten de mieren bijna onze tenen op. Not so perfect life… Maar met het zakken van de zon ging gelukkig ook de wind liggen. En toen we met elkaar de zon in de zee zagen zakken en een groep dolfijnen(!) in de branding opdook beseffen we ons, Perfect life bestaat toch, of in elk geval heel eventjes. Wat een magisch moment en wat een magische plek. En dat voor slechts € 10,- per nacht. Ha!

Tsitsikamma – Natuurgeweld
Tsitsikamma aan de oceaan is een plek waar we nog vaak aan terug zullen denken. Het ruige landschap heeft iets magisch en wij zijn allemaal diep onder de indruk van het natuurschoon. We kamperen een aantal nachten op de rotsen aan het water waar de oceaan ‘s nachts zo te keer gaat dat we allebei bij een van de meisjes in een tentje slapen omdat we ze anders met geen mogelijkheid zouden horen. Het geweld van de golven die dag en nacht tegen de rotsen blijven beuken, de prachtige wandelingen langs de ruige kust én ons fantastische plekje pal aan de oceaan maken dat we ons deze plek nog lange tijd zullen herinneren! De b-b-b-Baviaanskloof Op Instagram noemen we onszelf de Offroad Dutchies. En die naam moeten we natuurlijk wel een beetje in ere houden. Nadat we de Gardenroute hebben gereden kiezen we er dus voor om niet via de hoofdweg naar het oosten te trekken, maar via de Baviaanskloof. Een gebergte waar niets of niemand woont, geen stroom, telefoonbereik of water is en wat alleen te bereizen is met een 4×4… echt wat voor de Offroad Dutchies dus…😉 Hoewel de kloof in totaal slechts 80 kilometer beslaat, trekken we drie dagen uit om door de kloof te rijden. En dat het avontuurlijk zou worden, daar hadden we ons wel op ingesteld, maar dit hadden we nooit verwacht… Na een pittig ritje bereiken we via flinke hobbelwegen de officiële ingang van het gebied en boeken we ook direct onze campsite. Via walkietalkies wordt overlegd met een van de weinige campings die er zijn of er nog plek is voor deze Dutchies, en jawel hoor, we kunnen terecht op Rooihoek, waar we – wat achteraf blijkt – de enige kampeerders zijn. Eenmaal in de Baviaanskloof hebben we direct het “off-the-grid-gevoel” te pakken. Smalle 4×4 paden, stijle kloven en kliffen en veel water: Baviaanskloof stelt niet teleur! En het is dat Pim niet kan rijden én dronen tegelijk (en ik in dit ruige gebied geen van beide durf…) want anders hadden we een SD kaart vol materiaal waar Floortje Dessing nog jaloers op zou zijn. Maar het is ook ontzettend spannend. De wegen zijn heel slecht, de afgronden nog dieper en in de hele kloof komen we slechts drie andere auto’s tegen, waarvan één met pech. Overigens was het maar goed ook dat we niet zoveel mensen tegenkwamen. Op grote delen van de pas was het duimen dat we geen tegenliggers zouden hebben, aangezien er namelijk met geen mogelijkheid iemand kon passeren en het (zeker met karretje) een drama zou zijn om kilometers achteruit langs de kloven te moeten.   Kortom, het klinkt allemaal heel tof, maar het was eigenlijk vooral heel spannend en kilometers billenknijpen. Meerdere keren stellen we ons de vraag waarom we dit eigenlijk doen. Al met al was het dus een heel avontuur, waarvan we een aantal dingen hebben geleerd:

  1. Dit doen we nooit meer (met twee kleine kinderen).
  2. We zullen nooit meer klagen over slechte wegen
  3. Jezelf Offroad Dutchies noemen is één, maar een Afrikaanse 4×4 trail rijden is echt wat anders.
  4. We hadden dit avontuur voor geen goud willen missen.

Tot de volgende keer! Anne en Pim Je kunt de avonturen van de Offroad Dutchies ook volgen via https://www.instagram.com/offroaddutchies/