Wat vliegt de tijd in Zuid-Afrika, ik zit nu al op 1/3 van mijn verblijf hier! Zoals ik vertelde in mijn vorige blog is de voornaamste reden dat ik hier ben het maken van een workshop over bewegen en de effecten daarvan op je lijf en geest. Nu is dit nog niet zo makkelijk als het voor mij in eerste instantie leek. Ik zal proberen uit te leggen hoe dit proces voor mij is en wat de “struggles” zijn.

Hindernis 1 en 2

Elaine, een van mijn collega’s die mij begeleidt, vroeg me te beginnen met het maken van een factsheet, een opsomming van feiten die te maken hebben met bewegen. Dit moest professioneel gebeuren met verwijzingen naar artikelen. Hier stuitte ik al meteen op een probleem. Ik ben geen student meer, dus het zoeken naar artikelen in de databases was niet goed mogelijk. Gelukkig heb ik hele lieve vriendinnen in Nederland die nog wel in de databases konden en die me geschikte artikelen konden mailen. Vervolgens heb ik de artikelen gelezen, samengevat en een factsheet gemaakt, waarvan ik dacht dat het vrij simpel beschreven was. Elaine was erg onder de indruk van hoe netjes alles gedocumenteerd was, maar kwam met probleem 2. Het was te moeilijk. Wat voor ons een simpele introductie is (onze voorouders moesten bewegen om te overleven, jagen etc.), is voor de mensen hier niet goed te begrijpen. Simpelweg omdat hun referentiekader anders is.

Wij als Nederlanders, beschikken over andere kennis dan de mensen hier in Zuid-Afrika. Gelukkig kan mijn factsheet wel gebruikt worden, voor de level 2
workshops. En ik mocht hem versimpelen en oefeningen erbij toevoegen om hem bruikbaar te maken voor de Basic Health Education Course workshop. Het is namelijk de bedoeling dat voor deze workshop er ongeveer een half uurtje gepraat wordt over de theorie, en anderhalf uur beschikbaar is voor het uitleggen, voordoen en uitvoeren van verschillende oefeningen zodat de mensen de oefeningen thuis ook kunnen gaan doen om een gezondere levensstijl te creëren.

En nummertje 3

Dus daar ging ik mee aan de slag, ik was druk bezig met het zoeken naar plaatjes van oefeningen toen ik me het volgende bedacht, probleem 3. Wat kunnen de mensen eigenlijk thuis doen? Hoe groot is hun ruimte? Hebben ze boeken of flesjes water die als gewichten kunnen dienen? Dragen alle vrouwen altijd rokken? Vragen die belangrijk zijn voor het selecteren van oefeningen.

Voor ons in Nederland is het zo vanzelfsprekend om mogelijkheden te hebben om te sporten of bewegen. Ik ben zelf opgegroeid met de mogelijkheid om te kiezen welke sporten ik wilde doen, ik groeide op in een huis waar alle ruimte was om ook binnen bijvoorbeeld nog buikspieroefeningen te doen. Buitenspelen kon makkelijk, er gebeurde je niets op straat (zelfs niet in het donker!). Als ik dat vergelijk met wat ik hier in Zuid-Afrika zie, kleine hutjes waar hele gezinnen in wonen. Hoe kunnen ze daar überhaupt oefeningen in doen? Er is amper ruimte voor. Het is zo’n wereld van verschil. Het zorgt er wel voor dat je stilstaat bij het feit hoe goed we het in Nederland eigenlijk hebben, en hoe je sommige dingen als vanzelfsprekend bent gaan zien. Al met al kost het me dus meer tijd dan ik dacht om de workshop te ontwikkelen, maar ik zie het als een uitdaging!

Promofilmpje

Gelukkig is dat niet het enige wat ik de afgelopen weken heb gedaan hier! Twee weken geleden was Gerian hier, een docente aan de Hogeschool van Utrecht, om een paar dagen lang een van onze Health Promoters Lindiwe te volgen en te filmen. Al het materiaal zal ze dan eenmaal terug in Nederland
gaan bewerken om een promofilmpje te maken voor de Health Promoters. Ik mocht er een paar dagen bij zijn en was een van de dagen zelfs haar privéchauffeur. Het was erg leuk en interessant om te zien hoe zo’n filmproces nou gaat, zelfs pratend in de auto werd er nog gefilmd! Ook de TCB’s zijn gewoon doorgegaan, en het lijkt wel of de sfeer in de groep er elke keer op vooruit gaat. Er word naast het werken gelukkig ook erg veel gelachen, en het voelt goed om deel te zijn van deze groep fantastische mensen. Dat was het weer voor nu, tot de volgende!