Migratie van de wildebeesten in Afrika
Wie heeft niet gehoord van de jaarlijkse migratie van wildebeesten en zebra’s door wildparken in Afrika als Serengeti en Masai Mara? De beelden van de oversteek van de dieren door de Mararivier zijn vaak vastgelegd en menig safariganger heeft de wens om zelf getuige te zijn van deze indrukwekkende – en hartverscheurende – gebeurtenis.

Migratie van vleermuizen in Afrika
De grootste migratie ter wereld vindt plaats tussen eind oktober en half december, als miljoenen vleermuizen migreren vanuit Centraal Afrika naar het Kasanka National Park in Zambia. Tegen zonsondergang kleurt de lucht zwart van de vleermuizen, die op zoek gaan naar heerlijke zoete vruchten.

Migratie van zebra’s in Afrika
De parken Makgadikgadi Pans en Nxai Pan in Botswana zijn het toneel van een migratie van zebra’s, wildebeesten en diverse soorten antilopen. In de eerste maanden van het jaar trekken naar schatting zo’n 25.000 zebra’s naar de vlaktes, die door de regens veranderen in groene weides. Na de regens trekken de dieren vanuit het zuidoosten van het park naar de Boteti-regio in het westen, waar zij tot het begin van het regenseizoen blijven.

Migratie van sardines in Afrika
Tussen mei en juli migreren miljoenen sardines van de koude wateren rond Kaap Agulhas naar de warmere wateren voor de kust van de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. Dolfijnen zorgen voor het ontstaan van meters grote sardinescholen, waaraan haaien, andere roofvissen en vogels zich tegoed doen.

Migratie van walvishaaien
De walvishaai bevindt zich zowel rond Zuid-Amerika als tussen Australië en Afrika. Grote hoeveelheden walvishaaien zijn in de periode november tot april te vinden voor de kust van Mozambique, bij het kustplaatsje Tofu. Zij zijn afkomstig uit het kustgebied rond Djibouti, de Malediven en de Seychellen. Na hun verblijf in Mozambique trekken ze verder naar Australië.

Migratie van olifanten in Afrika
Het Tarangire National Park (Tanzania, Afrika) staat bekend om de migratie van enorme kuddes olifanten. Hoewel ook zebra’s, gnoes en buffels door het park trekken, vormen de olifanten verreweg de meerderheid. In de droge periode juli tot oktober trekken grote kuddes vanuit het binnenland naar de oevers van de Tarangire rivier, de enige permanente waterbron in deze omgeving. Zodra de regens vallen, trekken ze naar voedselrijke gebieden in het noorden en het oosten.

Marjolein Westerterp