Tekst: Marjolein Westerterp

Mayo de Graaf schreef een intrigerende, soms absurde, vaak humoristische psychologische roman waarin de genezende kracht van de Afrikaanse natuur een hoofdrol speelt en de leegte van de westersesamenleving opvult.
De recensie lees je in OOG VOOR AFRIKA 02-2015, vanaf 23 juli in de winkel.Wij stelden de auteur, Mayo de Graaf vier vragen.

Waarom die fascinatie voor de Masai?
“Mijn fascinatie voor Afrika stamt al uit mijn vroegste jeugd toen ik met mijn ouders het Tropenmuseum in Amsterdam bezocht. Mijn vader vertelde dat de Masai het langste volk ter wereld is dat ook nog eens de hoogste sprongen kan maken. Dat heeft me altijd geïntrigeerd en op mijn latere reizen door Kenia en Tanzania werd mij het bewijs geleverd. De dans en de gezangen die ver over de vlaktes voerden, bleken inderdaad zo boeiend als mijn vader verteldhad.”

Je hebt met je man verschillende reizen door Afrika gemaakt, waarbij de onbeschreven vlaktes waar de eerste sporen van mensen zijn ontdekt je diep hebben geraakt. Vertel daar meer over?
“Het is ingewikkeld te verwoorden wat mij raakte toen ik over de eindeloze vlakte tuurde waar de eerste mensensporen ontdekt zijn. Ergens, daar, in dat bruingroene, onmetelijke land is ooit iets gebeurd dat nog steeds sterk tot onze verbeelding spreekt. De zindering onder het hemelgewelf dat de evolutie van de mens overkoepelt. De geur van de aarde, de mystiek die nog na gonst.
Die sfeer van oerkracht en natuur. Hier wordt religie (bijna) begrijpelijk. Een omgeving om in nederige stilte te ondergaan.”

Alleen de Afrikaanse wildernis lijkt te kunnen helen. Heb je dat zelf ook zo ervaren?
“Ik denk niet dat alleen de Afrikaanse wildernis kan helen. Ik geloof dat de natuur op zich heelt, dat rust heelt en dat denken heelt. De wereld die niet aangetast, betreden of vernield is door de mens is pure zuiverheid. De mensheid die ik hierboven met zoveel emotie heb beschreven, heeft in haar relatief korte bestaan in hoog tempo te veel verwoest. Documentaires over gedode olifanten of neushoorns, de dreigende ondergang van het regenwoud,plasticeilanden van afval in oceanen, kan ik niet aanzien zonder diep treurig te worden.”

Wat wil je zelf over Moederbloed zeggen?
“In Moederbloed heb ik verschillende elementen die mij bezighouden, samengebracht. De menselijke geest is een interessant en soms verbazingwekkend instrument dat niet altijd begrijpelijk of te volgen is. Dat intrigeert mij bijzonder. Ook heb ik in Moederbloed ervaringen of belevenissen die grenzen aan mijn eigen ervaringen verwerkt. Ik heb eindeloos mijn denkbeelden uitgewerkt en bijgeschaafd. Het is een proces van jaren geweest. Een ontwikkeling waarvan de verschillende elementen uiteindelijk tot één verhaal zijn gevormd.”

Mayo de Graaf, Moederbloed, uitgeverij Boekscout,
www.boekscout.nl
314 pagina’s. € 21,95. ISBN: 9789402210248