Volgens de Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners, is Namibië “het land in Afrika dat door God gemaakt is in een bui van woede”. Daar kun je je iets bij voorstellen als je de droge woestijnvlaktes ziet waar levende wezens geen bestaansrecht lijken te hebben. Wij lieten ons overrompelen door de rode zandduinen van de Sossusvlei, het handelsmerk van Namibië.
De rode duinen van Sossusvlei, Namibië
De weg via Sesriem naar waarschijnlijk het meest indrukwekkende stukje bereikbare woestijn op deze aarde, is een belevenis op zich. Hij leidt naar een verre horizon, omzoomd door heuvels die in het vroege ochtendlicht roze kleuren. Aan de ingang van de Sossusvlei in Namibië zijn de duinen nog begroeid met aarzelend gras. Naarmate de weg vordert, veranderen de kleuren van de wolkenkrabbers van zand. Majestueus rijzen de roodoranje zandduinen op uit de vlakte met geel savannegras. Her en der staan een paar uitgedroogde boomstronken. De opkomende zon speelt een wonderlijk spel met de silhouetten en schildert de duinen donkerrood en diepzwart, met scherpe afscheidingen. Af en toe wordt de horizon naar het niets onderbroken door de scherpe hoorns van de gems- of spiesbokken.
Het populairste duin in de Sossusvlei is Duin 45, met een fotogenieke eenzame boom. Het 150 meter hoge “meest gefotografeerde duin ter wereld” is zo genoemd omdat het precies 45 kilometer vanaf Sesriem ligt en het 45ste duin is in Sossusvlei. Bij een ontdekkingstocht over de scherp gesneden S-vormige duinkam sluit je de zonsopgang in je hart en laat je niets dan voetsporen achter. Die vervolgens langzaam vervagen in de wind.
Marjolein Westerterp